Bagher Karimzadeh, fost acționar la Dinamo în timpul „Epocii de Aur”, când clubul se afla sub tutela celor nouă acționari care și-au împărțit pachetul majoritar de acțiuni, e din nou alături de „câini”.
În acest moment, printre firmele care asigură bugetul clubului Dinamo se află și Prodal 94 SRL, care aparține omului de afaceri Bagher Karimzadeh, cetățean român de origine iraniană.
Bagher Karimzadeh, din nou alături de Dinamo
În vârstă de 62 de ani, acesta este unul dintre magnații alcoolului și deține și o companie care comercializează apă minerală plată și apă minerală carbogazoasă. Logo-ul respectiv apare pe șorturile fotbaliștilor dinamoviști.
Compania deținută de Bagher Karimzadeh apare pe șorturile „câinilor roșii” / FOTO: Cristi Preda
Bagher Karimzadeh a făcut parte dintre cei 9 acționari celebri care au preluat Dinamo în 2005, alături de Nicolae Badea, Cristi Borcea, Ioan Becali, Gigi Nețoiu, Vasile Turcu, Vladimir Cohn, Dragoș Săvulescu, Florian Walter.
Cu dublă cetățenie, română și iraniană, omul care a făcut bani din comercializarea băuturilor alcoolice a fost destul de invizibil la Dinamo în urmă cu 15 ani, a stat în umbra liderilor Badea, Borcea sau Turcu. A părăsit timpuriu corabia în acea vreme, știindu-se foarte puține lucruri despre el în prezent, cum la fel a stat situația și-n trecut. Acum o sprijină și pe fiica sa în afaceri, Mia, care s-a lansat în 2017 cu un magazin virtual cu produse pentru copii.
Se vedeau „Rockefellerii” țării
Pe data de 4 iulie 2005 s-a consemnat nașterea societății pe acțiuni, ce încorpora o echipă întreagă de oameni de fotbal și de afaceri.
Majoritatea au fost și înainte în club sau apropiați de „câini”. Badea, Borcea, Becali, Nețoiu, Turcu, Cohn, Săvulescu, Walter, ex-Bușcă, și Bagher și-au împărțit pachetul mare de acțiuni și l-au cooptat și pe Cornel Dinu, cu un pachet minoritar. „Suntem Rockefellerii României", a anunțat superior Giovanni, în timp ce „Procuroru'” a fost mai aproape de realitate: „Iar veți avea carnaval!”.
„Cea mai puternică echipă din România”, cum au denumit-o Borcea et Co, a început să se scindeze după jumătate de an.
În ziua în care i s-a retras licența de impresar, acuzat de ilegalități în transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, Becali a plecat de la Dinamo, în februarie 2006. Cu mare scandal, se acumulaseră numeroase nemulțumiri. După ce s-au aruncat scrumiere și s-au lansat acuze. În iulie 2006, a părăsit „haita" și Nețoiu. Cohn și Bagher au urmat în aprilie 2007.
Dinamo a încercat un proiect revoluționar, dar totul a fost un chix
În iulie 2005, 9 oameni de fotbal și de afaceri și-au împărțit acțiunile lui Dinamo, pe care o descriau la acel moment drept „cea mai puternică echipă din România”. Printre aceștia se număra și Ioan Becali, alături de Nicolae Badea, Cristi Borcea, Gigi Nețoiu, Vasile Turcu, Vladimir Cohn, Dragoș Săvulescu, Florian Walter și Bagher Karimzadeh. Cooptat fusese și Cornel Dinu, cu un pachet minoritar de acțiuni.
Proiectul celor 10 s-a scindat după doar jumătate de an, iar Dinamo a încheiat sezonul 2005/2006 pe locul 3, deși a fost lider până în etapa 21.
Ioan Becali povestea în urmă cu doi ani:
„Am fost acționar și președinte executiv. Am fost 9-10 acționari. Făcuserăm un plan pe doi ani, fiecare eram acționar cu 14-16%, făcuse Badea toate actele (n.r. - procentul corect ar fi în jur de 11%).
Urma să dăm 50.000 de euro lunar fiecare dintre acționari. Eram 10, deci 500.000 de euro lunar. Înmulțit cu 24 de luni. În momentul ăla aveam datorii de 10-11 milioane, eu am plătit un milion cash!
După 4-5 luni, Bagher n-a mai dat banii. Ceilalți ziceau: «Nu am». Din 10, am rămas 5, dar nu mai aveam pofta aia să investim... Am făcut un plan de doi ani și în decembrie eram pe locul 1. Ori mergem împreună, ori nu mai mergem!
Au fost ședințe foarte tumultuoase, s-au aruncat hârtii, au fost uși trântite...”, a rememorat Becali la DigiSport.
{{text}}