Congresul de la Bangkok ținut de FIFA a aprobat modificarea protocolului ce trebuie aplicat de arbitri la apariția oricărui atac rasist al fanilor. Victimei i se recomandă să ridice o mână și să facă spre arbitru un gest special cu încheieturile mâinilor încrucișate. Moment în care se trece la un protocol în cinci pași, ultimul fiind eșecul la „masa verde”.
FIFA a luat o decizie care ar putea însemna un moment de cotitură în lupta împotriva rasismului în fotbal. În fața proliferării episoadelor scandaloase produse pe stadioane în ultima vreme, forul suprem mondial a anunțat că se modifică protocolul în cazul apariției unor incidente grave în timpul meciurilor.
Principala noutate este procedura pe care jucătorii ce se simt victimele suporterilor ori ale adversarilor din teren trebuie s-o urmeze: vor ridica imediat un braț și vor face, în mod vizibil, un gest cu încheieturile mâinilor încrucișate în cătușe!
Jose Mourinho l-a făcut încă din februarie 2010!
O manifestare pe care a lansat-o în premieră în fotbal Jose Mourinho, managerul portughez protestând la adresa arbitrilor la un meci jucat de Inter, pe 21 februarie 2010, împotriva Sampdoriei (0-0), pentru că arbitrul Paolo Tagliavento i-a eliminat 2 jucători pe San Siro, în sezonul în care nerazzurrii au reușit să facă Tripla, titlul, Cupa Italiei și Liga Campionilor.
Atacurile asupra lui Vini Jr au produs reacția FIFA
„Vom face totul pentru ca atacul rasist să fie considerat delict în fiecare dintre țările membre FIFA", este mesajul lansat astăzi la al 74-lea Congres ținut la Bangkok, după luni întregi de discuții și după ce Vinicius Junior, extrema lui Real Madrid, a devenit tot mai frecvent ținta agresiunilor suporterilor de pe arenele din Spania, provocând tot mai mari scandaluri..
Manifestări de susținere a lui Vinicius Junior s-au derulat și în Brazilia / Foto: ImagoInfracțiunea va fi inclusă în codurile disciplinare
„A venit timpul ca fotbalul să se unească și să facă echipă împotriva rasismului", a declarat secretarul general Mattias Grafstrom. „Vom face din rasism o infracțiune specifică, care va fi inclusă într-un mod obligatoriu în codurile disciplinare individuale ale celor 211 federații membre, diferențiind-o de alte incidente și atribuind sancțiuni specifice și severe actelor discriminatorii, inclusiv pierderea meciurilor".
Se va merge și până la părăsirea terenului!
FIFA a precizat și că, după semnalizarea abuzului rasist, arbitrul are datoria de a pune în practică un plan în cinci puncte. Acestea se referă la reguli și la sancțiuni, acțiuni pe teren, acuzații penale, educație și vocea jucătorilor:
„Vom întrerupe, vom suspenda și vom merge până la evacuarea terenului în caz de rasism!”, explică în continuare secretarul general, „introducând un gest standard la nivel mondial pentru a ne asigura că jucătorii raportează pe loc incidentele de rasism și arbitrii se asigură că procedura stabilită e pusă în aplicare”.
„Rasismul va fi pedepsit cu toată severitatea”
Arbitrul va face mai întâi un anunț public, prin care să ceară încetarea comportamentului discriminatoriu, să suspende meciul până când scandările nu mai pot fi auzite și, în unele cazuri grave, să oprească definitiv meciul, iar echipa ai cărei fani se fac vinovați ar putea fi sancționată cu 0-3 la „masa verde".
„Vom face totul pentru a ne asigura că rasismul este recunoscut ca o infracțiune în toate țările, iar acolo unde este deja încadrată astfel, acesta va fi urmărit și pedepsit cu toată severitatea pe care o merită", a mai declarat oficialul FIFA.
{{text}}