Fotbal   •   Liga 1   •   PLAY-OFF

CFR Cluj a terminat pe locul doi Superliga » Cine merge în cupele europene + clasamentul final din play-off

FOTO: Imago Images

Articol de Adrian Duţă, George Nistor   —  sâmbătă, 18 mai 2024

CFR Cluj - Farul 5-1 și Universitatea Craiova - Sepsi 3-2 au fost rezultatele meciurilor de sâmbătă, din ultima etapă a play-off-ului. CFR Cluj a terminat pe locul 2 în acest sezon, sub FCSB.

CFR Cluj - Farul 5-1 (detalii AICI)

Universitatea Craiova - Sepsi 3-2 (detalii AICI)

CFR Cluj merge în Conference League

CFR Cluj va merge direct în preliminariile Conference League grație locului doi din Superliga. FCSB va participa în Champions League după ce a câștigat titlul, iar Corvinul, câștigătoarea Cupei, va participa în preliminariile Europa League.


A patra echipă care va juca în cupele europene se decide în urma unui baraj. Universitatea Craiova va înfrunta câștigătoarea din meciul Oțelul - U Cluj, pentru preliminariile Conference League.

Clasamentul final din play-off

Cronica meciurilor CFR Cluj - Farul 5-1 și Universitatea Craiova - Sepsi 3-2, scrisă de George Nistor » Duelul de 21 de minute

De la distanță, dificil. De aproape, ireal de simplu. În această notă s-a desfășurat duelul CFR Cluj vs. Universitatea Craiova, pentru meciurile de vară, de Conference League, cele aducătoare de crize sau de fericire, niciodată la mijloc pentru echipele din Superliga.


Formația din Gruia s-a calificat direct în preliminarii, în timp ce oltenii vor avea de disputat barajul cu învingătoarea dintre Oțelul și U Cluj. Au fost două meciuri diametral opuse ca intensitate, șansele inițiale, dar și capacitatea de a afla, în timp real, scorul din cealaltă partidă, fiind dăunătoare jocului.

EuroBîrligea a făcut misiunea simplă

După doar 21 de minute, în care junii lui Gică Hagi au fost total deconectați, concluziile erau clare. Farul a părut ca o formație proaspăt scoasă din ghipsul pus de Universitatea Craiova, la Ovidiu, în ultimele zece minute ale rundei precedente.

Imobilizată, cu reacții lente și incapabilă de a se conecta, departe de resorturile arătate de-a lungul sezonului, în care a împletit pasele și atacurile curajoase cu momentele căderilor de final. La Cluj, a pășit pe gazon căzută, astfel că jucătorii lui Dan Petrescu nu au jonglat cu oportunitățile de gol.

Chiar dacă primele minute i-au avut în prim-plan pe Luca Andronache și Louis Munteanu, în încercarea de a înscrie rapid, cum au tot obișnuit, nesiguranța lui Buzbuchi a tras primul semnal de alarmă al partidei. Faultul portarului dobrogenilor (6') a deschis sarabanda golurilor, Deac, din a doua încercare, fiind cel care a deschis scorul.

Jucătorii lui Dan Petrescu au simțit rapid miros de victimă, motiv pentru care Tachtsidis (16'), cu un șut foarte bine plasat, după o acțiune de vizionar a lui Bîrligea, respectiv Muhar (22')- tot mai avansat și gata să găsească spații, au completat tabela.

Și Bîrligea a căutat poarta (38'), cu un gol care îl concurează pe cel al rebelului Tachtsidis. Atacantul a avut o evoluție sinonimă cu mesaj pentru Edi Iordănescu. Dincolo de finalizare, a impresionat prin lejeritatea cu care și-a găsit colegii cu pase, dar și mobilitatea ca de primă etapă de campionat.

În partea a doua, tresărirea de orgoliu aduce și golul de onoare al Farului, prin Cristi Ganea (66'), servit inteligent de Carlo Casap, însă și Otele (89') ripostează. Farul încheie pe podium și va avea mai mult timp la dispoziție pentru a pregăti stagiunea viitoare.

Testul lui Gâlcă

Conștient că nu depinde doar de jocul său, antrenorul oltenilor a gândit meciul și în perspectiva sezonului viitor, cel pentru care are un obiectiv de bifat. Aflat într-o contradicție perpetuă cu Andrei Ivan, căruia i-a dat tricoul de vârf în ultimele runde, Costel Gâlcă a demontat ideea de bază și a încercat să-i dea formației sale imboldul de a învăța să joace cu tot ce are mai bun.

Încă din start, Alex Mitriță a jucat rol de playmaker, cu Ivan în flancul stâng și Jovan Markovic atacant central. Structural, formația din Bănie a arătat mult mai bine și mult mai orientată spre ofensivă, însă circuitele ei au părut rupte în majoritatea timpului.

Pase pe sus, căutări și lamentări care nu au dus nicăieri în prima repriză. De partea cealaltă, Bernd Storck s-a bazat pe Debeljuh pivot, în absența lui Safranko, cu bagajele făcute după telefonul lui Dan Petrescu.

Contondentă pe alocuri, Sepsi și-a găsit liniștea de a se poziționa perfect și de a specula în beneficiul ei. Așa a apărut și primul gol, într-un moment în care gazdele solicitau cartonașul galben pentru un fault. Pasa lungă și neașteptată a lui Florin Ștefan a fost dusă la capăt, simplu, în stilu-i caracteristic, de către Marius Ștefănescu (21').

A fost reușita care, practic, a pus stop duelului de la distanță CFR - Universitatea. La pauză, prin mijloace de vestiar cu familie în formare, tehnicianul Universității a trezit echipa. A restabilit egalitatea cu un șut superb, în unghi opus, Ștefan Bană (46'), puștiul nou intrat, găsit perfect de Mitriță, plasat în flanc, acolo unde îi place cel mai mult.

A fost și partida în care Koljic (52') și-a arătat din nou colții, după mai multe ocazii înlănțuite în „buza” careului, pe care le-a deznodat trimițând în ațe. Cursul jocului este repetat, ca într-o desfășurare absurdă, de Debeljuh (66'), urmat de Andrei Ivan (80'), după ce a urcat cu mingea la picior, ca în vremurile în care nu era mutat.

CFR Cluj iese învingătoare prin propriile forțe și un galop cum rar oferă Dan Petrescu. A fost pentru prima dată în istorie când ardelenii termină pe 2 în prima ligă și o nouă demonstație că jocul rezultatelor, de cele mai multe ori, nu produce mai mult decât palpitații. Îți mai întorci meciul, nu și pe cel în care nu joci.

VIDEO. Toate informațiile înainte de Oțelul - Cluj

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.