Nicolas Jarry, 28 de ani, # 24 ATP, s-a calificat în cea mai mare finală a carierei, cea de la Roma, turneu de categorie Masters 1000, după un meci epic cu Tommy Paul, 27 de ani, # 16 ATP, 6-3, 6-7 (3), 6-3. Chilianul și-a îmbunătățit performanțele după ce și-a reglat o problemă medicală.
Trecuseră 17 ani de când un jucător din Chile nu mai disputase o finală Masters 1000, iar atunci fusese vorba despre Fernando Gonzalez, fost număr 5 mondial, care ajungea în ultimul act tot la Roma.
Nicolas Jarry, finalistul surpriză de la Roma
Nicolas Jarry a închis această paranteză istorică, după un meci de calitate, palpitant și efervescent contra americanului Tommy Paul, care a luptat bine de ziua sa, dar nu și-a putut oferi cadou victoria.
„Am fost mulțumit cu modul în care am revenit în setul al treilea, cu tenisul meu agresiv. Nu este niciodată ușor să închizi meciul, dar am reușit și mă simt extraordinar”, a spus la final sud-americanul, care îl va înfrunta în meciul pentru titlu pe Alexander Zverev, 27 de ani, numărul 5 ATP.
33de lovituri câștigătoare și 49 de greșeli neforțate a avut Nicolas Jarry în statistica semifinalei de la Roma
„În aceste momente joc cel mai bun tenis al meu”, a subliniat Jarry, referindu-se la momentul în care a făcut break-ul pentu 4-2.
Zverev îl conduce pe chilian cu 4-2 în meciurile directe, germanul fiind campion la Roma în 2017 și finalist în anul următor.
Nicolas Jarry: „Respiram pe gură, oboseam repede”
Există însă ceva, destul de vizibil, care l-a ajutat pe Nicolas Jarry să-și îmbunătățească evoluțiile și, implicit, rezultatele de ceva vreme încoace. El nu pleacă nicăieri și nu intră pe teren fără cutia sa cu plasturi nazali.
3titluri ATP are Nicolas Jarry în palmares, toate pe zgură, Bastad 2019, Santiago, Geneva 2023
„Mă ajută să respir. Dacă nu îi folosesc, este mult mai dificil”, a explicat el pentru site-ul ATP. Aceste fâșii adezive aplicate pe nas îl duc spre o creștere de 30 la sută a fluxului de aer respirat și compensează o problemă medicală pe care o are de multă vreme.
„Am știut dintoteauna că va fi un dezavantaj în profesia mea să am o deviație de sept, cornete nazale inflamate și o grămadă de alergii din acest motiv”, a mărturisit Jarry. „Am avut destule probleme. Trebuia să respir pe gură, motiv pentru care oboseam foarte repede atunci când jucam. Oxigenul nu ajungea la creier”, a adăugat sud-americanul.
Așa că s-a obsesionat cu găsirea unei soluții. A suportat prima operație la finalul lui 2020. „În fine puteam să respir cum trebuie”, a admis el, dar încă era loc de mai bine. După ce s-a documentat și a primit diverse sfaturi, s-a decis să încerce cu plasturii nazali, destul de mult folosiți de jucătorii de fotbal american, foarte rar de cei de tenis.
Este foarte important să lucrezi cu respirația. Ajută să te recuperezi mai repede, îți încetinește ritmul cardiac, te face să rămâi în prezent. Sunt multe beneficii – Nicolas Jarry
„Am simțit și o schimbare la nivel mintal”, a explicat Jarry. „Oxigenul inspirat mă ajută să mă calmez, sistemul meu nervos funcționează mai bine”, a completat sud-americanul, care deseori poate fi văzut făcând exerciții de respirație în pauzele dintre game-uri.
Și câștigând astfel meciuri importante, precum cele de la Roma, care l-au dus în acestă finală mult dorită.
{{text}}