Europa League

Look, mom! Ademola este URIAȘ: primul fotbalist din istorie cu hat-trick în finală de Europa League!

+14 Foto
Ademola Lookman // foto: Guliver/gettyimages

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 23 mai 2024

Seară de poveste pentru Ademola Lookman, atacantul nigerian al celor de la Atalanta. Vârful în vârstă de 26 de ani a înscris un hat-trick în finala de Europa League cu Bayer Leverkusen, scor 3-0 în favoarea italienilor, devenind primul jucător din istorie cu triplă în ultimul act al acestei competiții!

Bayer Leverkusen a pornit drept mare favorită în ultimul act al Europa League, la Dublin cu Atalanta, dar echipa lui Gian Piero Gasperini a răsturnat calculele hârtiei. Și în ce mod!

Italienii au avut nevoie de numai 12 minute pentru a deschide scorul pe Dublin Arena. Ademola Lookman, extremă stânga astăzi, a semnat reușita de 1-0. Zappacosta a centrat din dreapta, Lookman a profitat de pasivitatea lui Palacios, i-a luat fața acestuia și a înscris cu piciorul stâng.

Ademola Lookman a scris istorie! Hat-trick în Atalanta - Bayer Leverkusen, finala Europa League

14 minute mai târziu, Lookman a ieșit din nou la rampă. A preluat mingea la 25 de metri de poarta adversă, i-a strecurat-o printre picioare lui Granit Xhaka, apoi a finalizat de la marginea careului, execuție plasată, lângă bara stângă a porții lui Matej Kovar!

Seara excepțională a nigerianului născut la Londra a continuat în repriza secundă. În minutul 75, Lookman și-a desăvârșit opera: „bicicletă” în fața lui Tapsoba și șut uluitor cu piciorul stâng, „șiret” care a trimis mingea aproape de vinclu!

Lookman, din 2022 internațional nigerian, după ce la juniori a reprezentat Anglia, a ajuns la Atalanta în august 2022, cumpărat de la RB Leipzig cu 9,35 milioane de euro. În acest sezon, nigerianul a înscris 15 goluri în 43 de apariții, 5 dintre ele în Europa League.

Prin hat-trick-ul de astăzi, Lookman a scris istorie. A devenit primul fotbalist care înscrie o triplă în finala de Europa League / Cupa UEFA, de când ultimul act se joacă în manșă unică, și primul fotbalist african cu cel puțin două goluri într-o finală de cupă europeană.

Per ansamblu, tripla lui Ademola este a șasea înscrisă într-o finală de competiție majoră UEFA, primul de la hat-trick-ul semnat de Jupp Heynckes pentru Borussia Monchengladbach în finala Cupei UEFA din 1975, cu FC Twente. Atunci, în ultimul act au fost două manșe: 0-0 în tur în Germania, 5-1 pentru Borussia la retur!

Imagini spectaculoase din Atalanta - Bayer Leverkusen, finala Europa League

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.