Europa League

Ce înseamnă victoria Atalantei pentru fotbalul italian: în Liga Campionilor se conturează un scenariu fabulos!

+14 Foto
Atalanta a cucerit Europa League 2023/2024 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 23 mai 2024

Triumful celor de la Atalanta în Europa League conturează un scenariu aparte, ca Serie A să trimită 6 echipe în grupele Champions League 2024/2025! Pentru ca asta să se întâmple e nevoie ca formația din Bergamo să nu încheie campionatul mai sus de locul 5, poziție pe care o ocupă în prezent.

Atalanta a scris istorie. Formația din Bergamo a cucerit miercuri seara primul trofeu european din istoria clubului, câștigând finala Europa League contra lui Bayer Leverkusen, formație care era neînvinsă în acest sezon!

Succesul a venit fără drept de apel, 3-0, hat-trick istoric al lui Ademola Lookman. Triumful echipei lui Gian Piero Gasperini conturează un scenariu deosebit, acela în care Italia va da 6 echipe în grupele Champions League în proxima stagiune.

Cu Atalanta pe locul 5, Serie A ar da 6 echipe în Champions League 2024/2025

Pentru ca asta să se întâmple, este nevoie ca noua câștigătoare a Europa League să încheie sezonul de campionat pe locul 5 sau mai jos. În acest scenariu, Atalanta s-ar califica în Champions League din postura de deținătoare a Europa League, iar locul suplimentar de Champions revenit Italiei pentru următorul sezon ar merge la a șasea clasată, adică la AS Roma, care s-ar califica, la rândul ei, în prima competiție europeană.

Momentan, Atalanta este pe 5, cu 66 de puncte, două sub Juventus și Bologna, dar și cu un meci în plus de jucat față de „Bătrâna Doamnă” și de echipa lui Thiago Motta.

Atalanta mai are de jucat cu Torino și cu Fiorentina, ambele meciuri pe teren propriu. Juventus a rămas cu un singur joc de disputat, tot acasă, cu Monza, în vreme ce Bologna va da piept în deplasare cu Genoa. Cu două victorii, echipa din Bergamo ar fi sigură de locul 3 la finele sezonului, una dintre Bologna sau Juventus coborând pe 5.

În acest scenariu, locul 6, adică AS Roma, nu ar mai merge în grupele Champions League. Ar profita Benfica, vicecampioana Portugaliei, care ar accede direct în grupe! În caz contrar, cu Serie A trimițând 6 echipe în grupele Champions, lusitanii vor intra în turul 3 preliminar al Champions League.

Reamintim că în următoarea ediție de Champions League, cele 8 grupe de 4 echipe vor fi înlocuite cu un sistem tip campionat, la care vor participa 36 de echipe, fiecare urmând să înfrunte alte 8 formații, 4 dintre ele acasă, 4 în deplasare. Primele 8 clasate se califică automat în „optimile” competiției, iar echipele de pe locurile 9-24 vor disputa un baraj în dublă manșă pentru accederea în „optimi”.

FOTO. Imagini spectaculoase din finala Europa League, Atalanta - Bayer Leverkusen

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.