Campionate

Succesul Atalantei, istoric pentru fotbalul din Italia » Borna impresionantă atinsă

+50 Foto
Jucătorii bergamasci sărbătoresc succesul din Europa League. Sursă foto: Imago

Articol de Cezar Titor  —  Thursday, 23 May 2024

Atalanta este campioana Europa League 2023/2024, după 3-0 în finala cu Bayer Leverkusen, rezultat asigurat de hat-trick-ul lui Ademola Lookman (26 de ani). Odată cu acest triumf, bergamascii au contribuit la atingera unei borne importante pentru calcio-ul peninsular: 50 trofee continentale și intercontinentale.

Eroul formației lui Gian Piero Gasperini a fost nigerianul Ademola Lookman, cel care a „zguduit” în trei rânduri plasa porții lui Kovar.

Atalanta, bornă istorică pentru Italia

Fotbalul italian a ajuns la 50 trofee câștigate sub egida UEFA. Distribuția acestora arată în felul următor: 12 trofee de Champions League, 10 de Europa League / Cupa UEFA, unul de Conference League, 9 Supercupe ale Europei, 7 Campionate Mondiale ale Cluburilor, 4 Intertoto și 7 Cupe Intercontinentale (competiție disputată câștigătoarea Champions League și Copa Libertadores, între 1960 și 2004).

În sezonul trecut, fotbalul italian a avut câte o reprezentantă în fiecare finală continentală, însă toate au suferit eșecuri: Inter a pierdut în Champions League contra celor de la Manchester City, Roma a cedat contra Sevillei, Fiorentina a pierdut ultimul act de Conference League în compania „ciocănarilor” de la West Ham.

Acum, Fiorentina are șansa de a își lua revanșa în a treia competiție ca importanță a „bătrânului” continent: va juca în finală cu Olympiakos. Partida va avea loc pe 29 mai, chiar în fieful grecilor, la Atena.

Cum arată topul celor mai de succes echipe peninsulare în competițiile UEFA

  • AC Milan - 17 trofee
  • Juventus - 11 trofee
  • Inter - 8 trofee
  • Parma - 4 trofee
  • Lazio - 2 trofee
  • Napoli, Atalanta, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Bologna, Perugia, Udinese - câte un trofeu

Topul este dominat de spanioli, cu 65 distincții la nivelul UEFA, fiind și singura țară ce devansează Italia. Topul este completat de echipele din Anglia - 48 distincții, Germania - 32, Olanda - 16, Franța - 14 și Portugalia - 11. Italia și Anglia sunt singurele țări care au câte un trofeu pentru fiecare competiție a UEFA.

Cred că am intrat în istorie, dar modul în care am câștigat a fost extraordinar. Am repetat performanța contra lui Liverpool și contra lui Sporting Lisabona, care și-a câștigat liga.Liverpool era în fruntea Premier League când am mers acolo, Bayer Leverkusen a dominat absolut Bundesliga. Trebuie să le mulțumesc băieților, performanța lor a fost incredibilă.
- Gian Piero Gasperini, antrenor Atalanta

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.