International   •   Campionate   •   EUROPA LEAGUE

Secretele câștigătoarei Europa League » 600 de milioane de euro investite în 7 ani în transferuri și în infrastructură

Jucătorii Atalantei au marcat 25 de goluri în 13 meciuri din Europa League, fiind învinși doar de Liverpool (0-1 acasă) / Foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie   —  joi, 23 mai 2024

Atalanta e un model de business în Serie A. Mereu din 2016 cu bilanțul financiar pe plus, echipa din Bergamo s-a regenerat continuu și a ajuns prezență constantă în fazele avansate ale cupelor europene. Cele 600 de milioane de euro investite în 7 ani în transferuri de jucători și infrastructura clubului se reflectă în acest triumf din Europa League, 3-0 în finala cu Bayer Leverkusen.

Minunea din Bergamo nu s-a înfăptuit peste noapte și nu a fost chiar un proiect low cost, dar nici nu s-a fondat pe cheltuieli miliardare. Ascensiunea Atalantei s-a făcut pas cu pas și cu bani investiți cu cap și măsură. Nicio echipă din Europa și poate din lume nu se poate lăuda cu performanța financiară reușită de clubul nerazzurro.

Mereu din 2016 încoace, de când a venit antrenor Gian Piero Gasperini, „Dea" a raportat bilanțul anual pe plus și a suit pe scara rezultatelor obținute în Serie A și în cupele continentale. Trofeul Europa League cucerit la Dublin în finala cu Bayer Leverkusen (3-0) este, în fapt, corolarul unui proiect solid și sănătos bazat nu doar pe valorizarea tinerelor talente, dar și pe cheltuieli inteligente.

„Sfertul" Ligii era cel mai de sus pisc atins


Gazzetta dello Sport a calculat sumele investite de Atalanta pentru a forma un unsprezece competitiv, care a fost regenerat continuu, pentru că trupa lui Gian Piero Gasperini a dat drumul fotbaliștilor pentru care a primit oferte de nerefuzat, aducând înlocuitori pe măsură.

În ultimii șapte ani s-au pompat 600 de milioane de euro pentru achiziții și infrastructură, incluzând și modernizarea vechiului stadion Atleti Azzurri d\'Italia și rebranduirea după sponsorul Gewiss într-o arenă cu aproape 20.000 de locuri pe scaune.

„Sfertul" cu PSG (1-2) din 2019-2020 în Champions League fusese până miercuri seară cea mai mare performanță europeană a clubului fondat în 1907, care nu se putea mândri decât cu o Coppa Italia în 1961-1962.

Cheltuiala inițială a fost de 25 de milioane!


Modelul gândit de familia Percassi, bazat și pe cea mai bună academie din Italia, nu a dat greș. Antonio a preluat clubul de la familia Ruggeri în 2010, plătind 12,5 milioane de euro pentru 70 la sută din acțiuni, cu recapitalizări ulterioare de alte 12,5 milioane de euro și o cheltuială totală de doar 25 de milioane de euro.

A fost începutul unei afaceri, la care din 2022 s-a implicat și americanul Stephen Pagliuca, care este și deținătorul francizei Boston Celtics în NBA și este în acte proprietarul clubului bergamasc (cu 55% din acțiuni).

Cu ajutorul banilor săi, s-a ajuns ca titularii actualei câștigătoare a Europa League să coste în total 211 milioane de euro, dar să valoreze acum 348 de milioane.

Fondul brut de salarii a ajuns la 47,7 milioane (locul 5 în Serie A), cu cel mai bine plătit din lot fiind Gianluca Scamacca, 5,9 milioane (3,2 milioane net), în timp ce Ademola Lookman este abia al șaselea în top, cu 1,8 milioane.

L-a vândut pe Hojlund cu 74 de milioane

Marca Atalanta, la care a fost împrumutat un retur de campionat Valentin Mihăilă (fără a se impune), a ajuns să valoreze 450 de milioane de euro și să raporteze anual venituri de aproape 200 de milioane.

Transferul de la RB Leipzig al lui Ademola Lookman, care a luat mingea acasă după hattrickul cu Leverkusen, nu a costat decât 9,35 milioane de euro / Foto: Imago

Sumă destul de mare, dar explicabilă, din moment ce în vara trecută l-a vândut la Manchester United pe Rasmus Hojlund cu 74 de milioane, aproape cât suma totală (78 de milioane) investită în achiziții (El Bilal Toure, intrat de pe bancă în finala cu Leverkusen, cu 29,1 milioane, și Gianluca Scamacca, 25,5 milioane).

Bergamascii au renunțat în ultima vreme la jucători foarte importanți, ca Papu Gomez, Josip Ilicic, Duvan Zapata, Luis Muriel, Cristian Romero, Robin Gosens, Gianluca Mancini, Dejan Kulusevski, Franck Kessie, Bryan Cristante, Alessandro Bastoni sau Marten De Roon (căpitanul, absent tocmai la cel mai important meci al Atalantei), însă tot au performat și au uimit Europa.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.