Euro 2024

„Scaunul dentistului din Hong Kong!” » Momentul NEBUN cu Paul Gascoigne la Euro 1996: „Păcat că era glucoză în sticlă, nu gin ...”

Paul Gascoigne și Tony Adams, doi dintre jucătorii Angliei, foto: Gettyimages

Articol de Oana Dușmănescu   —  joi, 13 iunie 2024

Paul Gascoigne (57 de ani), supranumit „Gazza”, imensul talent al lui Tottenham Hotspur și Lazio, dar și jucător celebru pentru apetitul său pentru petreceri, a rămas în istoria momentelor memorabile de la CE prin felul în care a sărbătorit golul Angliei în fața Scoției (2-0), de la Euro 1996.

Trecuseră 30 de ani de când naționala de fotbal engleză cucerise ultimul său mare trofeu - World Cup. Cum și meciurile de la Euro '96 aveau loc tot în Anglia, la fel ca turneul mondial din 1966, suporterii își puneau mari speranțe în vedetele „Three Lions”, antrenate de Terry Venables.

Meciul cu Scoția a fost cel de-al doilea din faza grupelor pentru Steve McManaman, Paul Ince și colegii lor de echipă.

Alan Shearer, acum în vârstă de 53 de ani, care tocmai își încheiase contractul cu Blackburn Rovers și urma să joace la Newcastle United, a fost primul care a marcat în poarta apărată de scoțianul Andy Goram.


Golul al doilea al Angliei în meciul cu Scoția a fost semnat de Paul Gascoigne și a declanșat nebunia

Era minutul 53 și tribunele deja sărbătoreau. Al doilea gol a venit în minutul 79 - o execuție formidabilă, semnată de Paul Gascoigne, din pasa lui Darren Anderton.

Lovitura lui Gazza a fost materializarea plăcerii pure a jocului de fotbal - Gascoigne a ridicat mingea peste scoțianul Colin Hendry, trimițând-o necruțător între buturile (ne)apărate de Goram.

Dar spectacolul a continuat și după acel gol care a aruncat în aer suporterii de pe vechiul Wembley.


Gazza s-a trântit pe gazon și mai mulți jucători englezi au năvălit peste el, celebrând într-un fel nemaivăzut până atunci golul senzațional semnat de excentricul mijlocaș ofensiv.

Intrat în istoria fotbalului modern drept „Scaunul dentistului”, momentul festiv de la marginea terenului a reprodus o întâmplare care umbrise turneul de pregătire al „naționalei” conduse de Venables.

De unde și până unde, însă, „Scaunul dentistului?”

După cel de-al doilea marcat împotriva reprezentativei Scoției, Paul Gascoigne a luat-o la goană, fericit, apoi s-a întins pe iarbă, ținându-și capul în sus, desfăcându-și brațele și deschizând larg gura.

Alan Shearer, Steve McManaman și Jamie Redknapp l-au ajuns din urmă și au început să-i toarne „cu forța” apă în gură lui Gascoigne.

Momentul de exuberanță de pe teren, din vara lui 1996, a fost, de fapt, reconstituirea unei nopți de beție petrecute în Hong Kong, în timpul turneului de pregătire pe care jucătorii „naționalei” Angliei îl efectuaseră, înainte de Euro 96, în estul Asiei.

Gazza și alți componenți ai reprezentativei „Three Lions” au povestit că atunci fuseseră răstigniți pe un scaun de dentist, care nu se știe cum și de unde apăruse în orele dezmățului lor, și-și turnaseră, reciproc și din belșug, alcool pe gât.

Steve Howey, Teddy Sheringham și Steve McManaman bând cu Paul Gascoigne înainte de Euro '96.

Paul Gascoigne, scos vinovat pentru beția din Hong Kong

„Nouă dintre noi am participat în Hong Kong la faza cu Scaunul dentistului, dar, în mod evident, pentru că eu sunt cine sunt, mi-am luat toate capacele”, a declarat, mai târziu, Gascoigne, pentru Pitch TV.

„Nu mai știu de ce, în cel de-al doilea meci de la Euro '96, am zis: «Uitați, băieți, cine înscrie face Scaunul dentistului» și, din fericire pentru mine, chiar eu am fost acela.

Băieții știau cu toții ce se întâmplă și a fost excelent. Păcat că în sticla aceea era doar Lucozade, nu gin... Glumesc!”

Pe atunci, toate escapadele dionisiace ale fotbaliștilor de top ai Angliei treceau în oarecare anonimat. Dar atunci presa a pus mâna pe câteva dintre dovezile aventurilor jucătorilor din Albion, la câteva zile după distracția din Hong Kong.

Paul Gascoigne. Foto: Imago Images

O noapte de distracție care a stârnit un scandal uriaș

Gascoigne, McManaman, Teddy Sheringham și nu numai ei apăreau în poze într-un local, cu cămășile sfâșiate și înconjurați de sticle și pahare cu băutură.

Imaginea echipei avusese grav de suferit - era inacceptabil ca jucătorii să se comporte astfel cu atât de puțin timp înaintea începerii turneului final european, iar opinia publică era scandalizată.

Gascoigne și tovarășii lui de petrecere fuseseră făcuți praf de jurnaliști, iar The Sun dăduse un titlu, făcând un joc de cuvinte: „Disgracefool”.

Când Paul Gascoigne a înscris acel gol de senzație împotriva Scoției, rivală tradițională a Angliei, a simțit nevoia să răspundă cu ironie celor care-l criticaseră,, făcând aluzie directă la petrecerea dinaintea competiției.

Nu doar jucătorii participaseră la acea noapte dezlănțuită din Hong Kong, ci și secundul lui Venables, Bryan Robson.

Secundul Bryan Robson - lup paznic la oi

După cum își amintește Ian Walker, care la Euro '96, făcuse parte din lotul Angliei ca portar de rezervă, Robson primise din partea lui Venables misiunea de a-i supraveghea pe jucători în seara cu pricina.

În 2014, Walker a explicat în paginile revistei That's: „Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar Bryan Robson stătea într-un colț, cu o halbă în mână. Purta unul dintre acele tricouri cu guler rotunde, iar cineva l-a înșfăcat de tricou și i l-a sfâșiat.

Nu-i mai rămăsese decât gularul circular - restul tricoului dispăruse. Iar el își ținea halba ca și cum nimic nu se petrecuse!

Trebuia să aibă grijă de noi, așa că din acel punct lucrurile au cam luat-o razna. Și cineva a găsit un scaun de dentist într-o altă încăpere.

Așa că ne-am suit imediat pe el.

Cred că Gazza s-a suit primul, apoi eu, apoi Teddy Sheringham. După care totul ne-am dezlănțuit, a fost o adevărată casă de nebuni”, a încheiat Walker.

Bețiile lui Gascoigne cu colegii de echipă - team-building-ul perfect

Dincolo de scandalul stârnit de presa britanică, jucătorii „naționalei” Angliei din 1996 susțin și în ziua de azi că acele petreceri nocturne, stropite din belșug cu alcool, au reprezentat o formă extrem de eficientă de team-building. 

„M-am așezat primul pe scaun, pentru că părea amuzant”, a povestit Gascoigne într-un interviu pentru revista Four Four Two.

„Apoi și alți câțiva băieți s-au luat după mine. Și a prins bine echipei”.

Majoritatea coechipierilor lui Gazza au fost de acord cu el, deși știu cu toții că astfel de escapade sunt mult mai greu de pus în practică în zilele noastre, când există peste tot telefoane mobile sau CCTV.

La Euro '96, Anglia a înregistrat, în Grupa A, două victorii (cu Scoția și Olanda, 2-0, respectiv 4-1) și un egal (1-1, în meciul de deschidere, în compania Elveției). A trecut în sferturile de finală de Spania (0-0, 4-2 după loviturile de departajare) și s-a împiedicat în semifinale de Germania (1-1, 5-6 după loviturile de departajare).

În 1998, Gazza a contribuit la calificarea Angliei la CM, dar nu a fost selectat în lotul definitiv

Paul Gascoigne nu a mai participat la niciun alt turneu final, iar viața lui a însemnat, mai mult decât fotbalul, doar alcool, scandaluri, droguri și acuzații de hărțuire sexuală.

În cărțile „Gazza: My Story” and „Being Gazza: Tackling My Demons”, fostul fotbalist vorbește despre numeroasele tulburări cu care a fost diagnosticat și pentru care a primit tratament: bulimie, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburare bipolară, tulburare hiperactivă cu deficit de atenție și alcoolism.

În cele două volume autobiografice, Paul Gascoigne vorbește despre adicțiile care i-au stăpânit viața: cocaina, fumatul, jocurile de noroc, băuturile energizante și mâncarea nesănătoasă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.