Marele campion Ivan Patzaichin are de joi muzeu în Mila 23. Unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață pe 5 septembrie 2021, la vârsta de 71 de ani.
Muzeul Ivan Patzaichin „se distinge printr-o abordare arhitecturală care își propune să devină un exemplu de bune practici în construcții”, anunță realizatorii proiectului.
„Cu potențial de a deveni un punct cheie de atracție în turismul cultural al regiunii, edificiul reprezintă un reper în adaptarea la specificul arhitecturii locale și ilustrează modul ingenios în care materialele naturale utilizate în mod tradițional în construcții, ca lemnul, stuful, argila și cânepa, pot fi integrate într-un concept modern”, mai spun aceștia.
Muzeul este compus din patru corpuri distincte
- Turnul – observator, înalt de 18 metri, este construit din lemn și cânepă pe structură metalică. În Tezaur se află cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viața și cariera lui Ivan.
- Etajul 1: copilăria în satul Mila 23 și viața din Deltă la acea vreme, alături de lista campionilor la kaiac – canoe proveniți din cele trei sate ale Comunei Crișan (Mila 23, Crișan, Caraorman)
- Etajul 2: cariera de sportiv
- Etajul 3: cariera de antrenor
- Etajul 4: perioada de antreprenor social și preocupările sale de valorificare a patrimoniului natural și cultural al Deltei și al României.
Mai mult, terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23. Pavilionul alăturat permite organizarea de activități adicente, de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară.
Zona de gastronomie prezintă principiile de funcționare ale unui Punct Gastronomic Local, concept promovat de Ivan Patzaichin și legiferat în urma contribuției sale directe.
Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:00.
Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României
- Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.
- În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.
- Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.
- Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.
- 22 de medalii mondialeare "Amiralul" în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz
- 9 titluri mondialeare Ivan Patzaichin, cucerite între 1970 şi 1983, dintre care trei la simplu, atît pe distanţa de 1.000 m, cît şi pe cea de 10.000
{{text}}