Liga Campionilor

Amintiri după 35 de ani de la marele meci Steaua - AC Milan din 1989: „Ne-au făcut de cacao. Iar Ceaușescu nu ne-a mai dat Ford-urile”

Articol de Eduard Apostol  —  sâmbătă, 25 mai 2024

Unul dintre cei mai buni fundași stânga ai României, Nae Ungureanu (67 de ani), a rememorat momentele duelului cu Gullit și cu Van Basten de la finala CCE din 1989 și cum au rămas steliștii fără mașinile promise de Nicolae Ceaușescu

Vineri, 24 mai, s-au împlinit 35 de ani de la finala CCE dintre Steaua București și AC Milan. Viteziștii au pierdut ultimul act al celei mai importante competiții, scor 0-4, cu Milanul stelar al lui Arrigo Sacchi.

Nae Ungureanu, acum în vârstă de 67 de ani, a scris istorie cu Universitatea Craiova, cu care a ajuns în semifinalele Cupei UEFA în 1983, apoi a jucat alături de Steaua București în finala Cupei Campionilor Europeni în 1989.

Un fundaș stânga remarcabil, fotbalist care a jucat în fiecare an al carierei sale în cupele europene! Și a marcat cel puțin un gol pe sezon în Divizia A.

Nae Ungureanu, gloria Craiovei Maxima și a naționalei. Foto: GSP

Nae Ungureanu despre finala de pe Nou Camp: „La 4-0 cred că au zis să oprească motorul”

Pe 24 mai 1989, pe Nou Camp, a fost 4-0 pentru "Diavol", dopietta Gullit, dopietta Van Basten, scor stabilit în minutul 46. Ungureanu a rememorat pentru Gazeta Sporturilor detalii din acel moment.

"Cel mai tare adversar din viața mea - Gullit. Era suplu ca o felină, frumos, bun. Mă, dă-l în p... mă-sii. Bun rău. Îl mai întâlnisem la un meci al naționalei cu Olanda, apoi l-am regăsit în finala CCE. Pe el și pe Van Basten. \'Tu-le muma lor... Ne-au făcut de cacao. Erau prea buni.

Până atunci, noi, Steaua, eram de neînvins. Ne-au făcut varză pe Nou Camp! La 4-0 cred că au zis ei să oprească motorul. Altfel ne făceau de băcănie", a povestit Ungureanu pentru GSP.ro.

437de meciuri a adunat în Divizia A, marcând 29 de goluri, pentru U Craiova, Steaua și Rapid

Nae Ungureanu despre prima promisă pentru finala cu Milan: „Un Ford pe motorină, fiecare ne-am trecut culoarea dorită pe caiet"

În campania 1988/1989, "viteziștii" lui Anghel Iordănescu trecuseră de Sparta Praga, Spartak Moscova, IFK Goteborg și Galatasaray până la finala cu Milan.

Ungureanu și-a adus aminte de bonusul promis: "Dacă jucați finala, aveți un Ford pe motorină", ne-au spus generalii. Ce bucurie ne-a cuprins! Ne-am trecut pe caiet, eu culoarea aia, ăla alta, roșu, galben, albastru.

Am jucat finala cu Milan și nu a mai vrut Ceaușescu să ne dea mașinile! "Păi ce, mă! Fotbaliștii câștigă câte un Ford și eu nu-i las pe ambasadorii mei să ia mașini străine?!" Și în loc de automobil ne-a dat contravaloarea în lei a 3.000 de dolari, atât. «Vă mai dăm, stați liniștiți!» Ne-a mai dat... Ciuciu", a mai rememorat olteanul.

La Steaua, 150 de dolari jocul de acasă și 300 de dolari afară. Și în campionat. Am avut un an și ceva în care n-am pierdut deloc. Luam banii la sfârșit de lună, apoi mergeam la «Shop» să iau chestii deosebite
Nicolae Ungureanu

71de meciuri a jucat olteanul în cupele europene, marcând un gol, evoluând în fiecare sezon în cupele continentale în perioada 1977-1992

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.