SSU Politehnica Timișoara, echipa considerată a fi continuatoarea Politehnicii istorice, țintește promovarea în Liga 2 cu un lot extrem de tânăr, compus în totalitate din români. Antrenată de Paul Codrea, Poli a pierdut manșa tur a primului baraj pentru urcarea în liga secundă, dar va încerca să schimbe soarta „dublei” sâmbătă, în decisivul de la Ghiroda.
Cu un lot tânăr, format exclusiv din români, SSU Politehnica, echipa-fanion a Timișoarei, a încheiat play-off-ul seriei 8 din Liga 3 pe locul 2, doar sub FC Bihor Oradea.
Clasarea le-a permis alb-violeților să dispute primul baraj pentru promovarea în Liga 2. În turul cu CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, echipa antrenată de Paul Codrea a cedat, 0-2, dar păstrează speranțe în vederea returului programat sâmbătă, la Ghiroda.
Costel Pantilimon, înainte de barajul decisiv pentru Politehnica Timișoara: „Suntem pozitivi, pot îndrepta lucrurile”
Fostul portar Costel Pantilimon, în prezent director executiv al Politehnicii Timișoara, a prefațat partida pentru GSP.ro:
„Mergem acolo cu speranțele că vom întoarce rezultatul. A fost un moment cu care copiii noștri nu s-au mai întâlnit. Ăsta este riscul la o echipă care își conturează un lot foarte tânăr, cu jucători care nu s-au lovit cu astfel de situații. Dar toate au un început, au văzut cum trebuie gestionate astfel de momente, s-au lovit de ele.
Eu spun că este un noroc al nostru că se joacă în dublă manșă. Au văzut despre ce este vorba și ei știu foarte bine că au reacționat tot timpul destul de bine la momentele critice. De momentul ăsta poate depinde chiar viitorul lor.
E un moment important și pentru ei, e prima dată când se lovesc de genul ăsta de presiune, dar nu e nimic pierdut. Au făcut un sezon bun, primul sezon la seniori pentru majoritatea dintre ei. Clubul este de așa natură încât îți oferă tot timpul o presiune extra. Noi, la rândul nostru, ridicăm nivelul, pentru că ne dorim să ajungem cât mai repede la un nivel superior. Ei trebuie să se obișnuiască cu astfel de lucruri.
Prima manșă nu a fost ceea ce ne-am dorit, a fost o dezamăgire, există această dezamăgire până la următorul meci, dar toți suntem pozitivi că lucrurile pot fi îndreptate tot de ei. Baza mea este în mândria pe care trebuie să o aibă”.
19 jucătoridin lotul Politehnicii au sub 21 de ani
Lot tânăr construit la Timișoara: „Ne-am concentrat foarte mult pe produsele locale”
După retrogradarea în Liga 3, contraperformanță bifată în primăvara lui 2023, conducătorii Politehnicii au schimbat liniile. Se bazează acum pe tineri jucători români, fotbaliști de perspectivă, cu marjă mare de progres.
De altfel, Pantilimon spune că „media de vârstă în lot este de numai 19 ani, avem o echipă foarte tânără. Pentru noi e o provocare, un proiect pe care ni l-am asumat, ne-am dorit să-l facem de așa natură”.
Media de vârstă este, însă, puțin trecută de 21 ani, crescută de transferurile recente ale unor jucători experimentați, precum Cristi Bărbuț și Claudiu Pamfile.
Ce i-a îndemnat pe Pantilimon și compania să meargă pe o astfel de strategie?
„Așa vedem noi lucrurile, după tot ce s-a întâmplat în ultimii ani la Timișoara, când acest club a avut în componență tot felul de oameni și jucători care pur și simplu nu aveau nicio legătură cu istoria clubului, cu așteptările lui.
Am schimbat strategia, ne-am concentrat foarte mult pe produsele locale, cu anumite completări de jucători cu o anumită experiență la nivel de seniori. Dar, în mare parte, strategia este făcută de așa natură încât acest schelet al echipei să fie menținut pe o perioadă de 4-5 ani”, spune fostul portar al Politehnicii, care și-a trecut 4 echipe engleze în CV.
- Cum a arătat Poli în barajul cu Ghiroda: Murariu - Haloș ('86 Sfichi), Bocșan (cpt.), Vlaicu ('58 Bărbuț), R. Ciurel - Prună ('68 Oprea), Pureca ('68 I.L. Rotariu), Olariu - Curescu, D. Popa ('86 Avrămescu), Pamfile
22,8 ania fost media vârstei primului „11” utilizat de Codrea în partida tur
29 de aniare cel mai în vârstă jucător din acest prim „11”, căpitanul Cristian Bocșan. La polul opus, stoperul Aurel Vlaicu are 17 ani.
{{text}}