Tenis

Puțini își mai amintesc de ea » Ce mai face Anca Barna, fosta tenismenă plecată în Germania înainte de Revoluție. S-a luptat cu Serena și Venus, acum deține un business profitabil

+17 Foto
Anca Barna în 2005 / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu  —  sâmbătă, 25 mai 2024

Gazeta Sporturilor readuce astăzi în actualitate povestea Ancăi Barna, o fostă jucătoare de tenis din Germania născută la Cluj-Napoca. În vârstă de 47 de ani, tenismena care a ajuns până pe locul 46 WTA la începutul anilor 2000 locuiește în Nurnberg, unde deține o academie de tenis.

Poveștile mai puțin cunoscute ale românilor din tenis, pe care GSP.ro a încercat să le reconstruiască de-a lungul timpului, continuă astăzi în landul Bavaria, în orașul Nurnberg din Franconia Mijlocie. Acolo locuiește o fostă jucătoare născută în România și care a înregistrat rezultate notabile în prima parte a anilor 2000.

Anca Barna a fost între primele 50 de jucătoare ale lumii și a înfruntat adversare de renume din circuit

+17 Foto
Anca Barna la Australian Open 2005 / Sursă foto: Imago Images

Anca Barna a atins cea mai înaltă poziție în clasamentul mondial de simplu pe 7 iulie 2003, când s-a clasat pe locul 46. Printre realizările sale se numără participările la toate cele patru turnee de Grand Slam, ea reușind să ajungă până în turul al treilea la Australian Open (2003) și până în runda secundă la Wimbledon (2001) și US Open (2002 și 2003).

În anii săi de ascensiune în circuitul feminin, Anca Barna s-a duelat cu nume cunoscute ale acelor ani. S-a întâlnit în două rânduri cu Serena Williams și Kim Clijsters, a jucat de trei ori cu Justine Henin și a avut privilegiul de a o înfrunta și pe fosta mare campioană Monica Seles, pierzând toate aceste întâlniri.

Sonore au fost victoriile reușite în fața rusoaicelor Dinara Safina, Nadia Petrova și Elena Dementieva, dar și un ult succes-reper, repurtat în fața lui Patty Schnyder, o fostă jucătoare de Top 20, la Viena, în 2003.

Jucătoarea nemțoaică născută la Cluj-Napoca a disputat o singură finală la nivel WTA, la Estoril, în 2002. Pierdea ultimul act în fața ibericei Magüi Serna, scor 4-6, 2-6, după ce o învingea în semifinale pe Dinara Safina, un fost lider mondial.

Barna și-a adjudecat două titluri ITF: Les Contamines, în 1998, pe pământ francez, și la Hayward, în Statele Unite.

+17 Foto
Anca Barna la Australian Open 2005 / Sursă foto: Imago Images

Anca Barna, până în turul III la Australian Open, în urmă cu 21 de ani

La Roland Garros, turneul major care stă să înceapă, Anca Barna a atins de patru ori primul tur, în ani consecutivi. A fost învinsă de Sylvia Plischke în 2001, de Wynne Prakusya în 2002, de Maja Matevžič în 2003 și de Magdalena Maleeva în 2004.

Turul III reușit la Australian Open în 2003 rămâne un moment aparte al carierei. Anca trecea în runda inaugurală de la Antipozi de Francesca Schiavone și o învingea și pe Lisa Raymond înainte de a pierde cu Venus Williams în runda a treia.

La US Open, în 2001, Anca Barna pierdea un meci întins pe trei seturi în fața Serenei Williams, scor 6-4, 1-6, 2-6. Rezumatul acelui meci circulă și astăzi pe internet.

Anca Barna a plecat din România înainte de Revoluție

Anca mai are o soră care a cochetat cu tenisul, Adriana, cu doi ani mai tânără. Cele două au cucerit două titluri ITF la dublu, dar Adriana n-a atins rezultatele surorii mai mari, cea mai bună clasare fiind locul 180, ocupat în 2004.

+17 Foto
Anca Barna la Australian Open 2005 / Sursă foto: Imago Images

Conform jurnalistului Ovidiu Blag, Anca Barna s-a mutat în Germania, alături de părinți și de sora sa, înainte de Revoluția din 1989. A început să evolueze sub steagul Germaniei, reprezentându-i pe nemți inclusiv în Fed Cup. Până la naturalizare și stabilirea în Germania a mai fost un singur pas.

746.387 $a câștigat Anca Barna din premii de-a lungul carierei

Astăzi, Anca Barna antrenează în Germania

După retragerea din activitatea competițională, consemnată în 2005, Anca Barna s-a concentrat pe viața personală și profesională. În prezent, locuiește în Nurnberg, unde s-a dedicat antrenoratului și diverselor proiecte legate de tenis, fosta jucătoare implicându-se în formarea noilor generații din tenis. Totodată, Barna e foarte activă în comunitatea locală, participând la diverse evenimente sportive și caritabile.

Pe site-ul oficial al academiei există și o descriere a activității școlii deținute de Anca Barna:

„Dacă sunteți pasionați de tenis, cu siguranță veți găsi oferta potrivită la noi. Oferim antrenamente de tenis pentru toată lumea, indiferent dacă sunteți mari sau mici, tineri sau în vârstă, începători, jucători de echipă sau jucători de performanță.

Avem mulți ani de experiență și astfel putem sprijini individual fiecare persoană. Școala noastră de tenis există de mulți ani în partea de nord a orașului Nürnberg. La TC Großgründlach, am coordonat cu succes antrenamentele pentru copii și tineri din 2014 până în 2023”.

+17 Foto
Anca Barna la Australian Open 2005 / Sursă foto: Imago Images
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.