Știați că aproximativ 1 din 7 cupluri întâmpină dificultăți în a concepe un copil, chiar și după ce au încercat timp de peste un an? În majoritatea acestor cazuri, atât infertilitatea feminină, cât și cea masculină joacă un rol important.
Se estimează că factorii care determină incapacitatea unui cuplu de a concepe sunt distribuiți aproape egal între sexe: aproximativ 35% la femei, 35% la bărbați și 20% la ambii parteneri. Cauzele infertilității masculine sunt variate, incluzând factori endocrini, imunologici, genetici, epigenetici, anomalii sau disfuncții anatomice, infecții ale tractului genital și altele. În ciuda cercetărilor extinse în domeniul infertilității masculine, cauzele rămân necunoscute în aproape 70% din cazuri (așa-numita infertilitate idiopatică).
Când vorbim despre infertilitatea masculină?
Conform definiției celei mai larg acceptate a infertilității, un cuplu ar trebui să apeleze la ajutor medical de specialitate dacă nu reușește să conceapă în decurs de un an de raporturi sexuale neprotejate regulate. În unele cazuri, este recomandat să se solicite consiliere dacă concepția nu reușește în șase luni, mai ales dacă femeia are peste 35 de ani.
În plus față de regula menționată anterior, bărbatul poate prezenta simptome care să sugereze probleme de fertilitate. Următoarele semne de alarmă indică necesitatea unei vizite la medic:
Probleme cu erecția, ejacularea sau libidoul scăzut.
Antecedente medicale de boli ale testiculelor, prostatei sau boli cu transmitere sexuală.
Durere, disconfort sau umflături în zona testiculară.
Intervenții chirurgicale în zona inghinală, testiculară, peniană sau scrotală.
Ce bărbați se încadrează în grupul de risc?
Anumiți factori îi expun pe unii bărbați la un risc mai mare de probleme de reproducere. Acești factori includ:
Supraponderabilitatea sau obezitatea
Vârsta de peste 40 de ani
Chimioterapia, expunerea la radiații sau la toxine de mediu, inclusiv plumb, mercur sau pesticide
Abuzul de produse din tutun, marijuana sau alcool
Administrarea anumitor medicamente;
Utilizarea testosteronului și a steroizilor anabolizanți
Tulburări endocrine și probleme hormonale
Expunerea regulată a organelor genitale la temperaturi ridicate (de exemplu, saună, solar, băi fierbinți, scaune încălzite, băi de soare prelungite etc.)
Traumatisme fizice la nivelul testiculelor
Criptorhidism - o afecțiune în care unul sau ambele testicule nu au coborât în scrot, ci sunt reținute în cavitatea abdominală
Varicocel - vene varicoase ale scrotului, o afecțiune care apare la 15% dintre bărbații sănătoși și până la 35% dintre bărbații cu infertilitate primară
Infecții genitale severe netratate
Un istoric de oreion după pubertate
Care sunt cauzele infertilității masculine?
În general, cauzele infertilității masculine pot fi împărțite în două categorii principale - factorii care influențează producția de spermatozoizi și cei care împiedică deplasarea lor neîngrădită.
Iată câțiva dintre cei mai obișnuiți factori care pot afecta capacitatea unui bărbat de a concepe:
1. Anomalii structurale
Un bărbat poate prezenta anomalii ale tractului reproducător care pot bloca parțial sau complet fluxul de spermatozoizi sau de lichid seminal. Unele dintre aceste anomalii pot fi congenitale, altele pot apărea ca urmare a unei infecții urogenitale, iar altele pot fi rezultatul unei intervenții chirurgicale (de exemplu, repararea herniei, vasectomia etc.).
2. Interferențe sexuale
Interferențele sexuale pot fi de natură fiziologică sau psihologică, împiedicând actul sexual normal între un bărbat și o femeie și, în consecință, pot afecta funcțiile reproductive. Printre disfuncțiile sexuale se numără problemele de erecție și ejaculare. De exemplu, în cazul ejaculării retrograde, lichidul seminal este întors înapoi în vezica urinară.2
Problemele cu potența pot duce la consecințe grave în viața unui bărbat. Prin urmare, este de o importanță extremă să prevenim și să luăm măsuri în timp util.
Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă mențineți o potență bună și să vă protejați de problemele legate de disfuncția erectilă.
Reduceți surplusul de greutate.
Faceți exerciții în mod regulat.
Stresul nu este benefic pentru potență. Pentru a controla tensiunea nervoasă, cel mai bun mod este să vizitați sala de sport în mod regulat.
Un somn adecvat este crucial pentru sănătatea generală și poate garanta îmbunătățirea potenței și a libidoului la bărbați.
Pentru fumători, un sfat important: încercați să renunțați la fumat sau să reduceți semnificativ numărul de țigări.
Încercați suplimente pentru bărbați - Dacă decideți să utilizați capsule pentru potenta masculina din plante acestea pot îmbunătăți libido-ul, tonusul, rezistența și energia.
Un astfel de produs destinat cresterii performantelor masculine este Magiun turcesc. Mai multe informatii gasiti pe sam-distribution.ro magazin naturist dedicat unui stil de viata sanatos.
3. Tulburări imunologice
Tulburările imunologice contribuie la aproximativ 5% din cazurile de infertilitate și sunt asociate cu tulburări endocrine sau prezența anticorpilor împotriva spermei la bărbați sau femei. Anticorpii antisperma sunt imunoglobuline de tip IgG, IgA, IgM, care blochează interacțiunea naturală dintre spermatozoizi și ovul. Aceștia pot fi detectați în sânge sau în secrețiile sistemului reproducător.
4. Factori genetici
Factorii genetici sunt implicați în aproximativ 15% din cazurile de infertilitate masculină și pot fi clasificați în două categorii:
anomalii cromozomiale
mutații ale unei singure gene.
Unele anomalii cromozomiale sunt moștenite, în timp ce altele sunt dobândite. Printre afecțiunile genetice asociate cel mai frecvent cu infertilitatea masculină se numără sindromul Klinefelter, fibroza chistică, translocațiile cromozomiale, sindromul Noonan, etc.
5. Factori epigenetici
Conform mai multor studii, factorii epigenetici au un rol crucial în infertilitatea masculină. În timpul spermatogenezei, celulele germinale suferă o reprogramare epigenetică semnificativă. Modificările în funcția epigenetică a spermatozoizilor pot conduce la diverse afecțiuni asociate cu infertilitatea masculină, incluzând oligozoospermia și oligoastenoteratospermia.
6. Tulburările în producția de spermatozoizi
Pare că principala cauză a infertilității masculine este reprezentată de anomalii în producția de spermatozoizi sănătoși. Aceste anomalii în spermatogeneză și calitatea spermatozoizilor, menționate deja, pot fi generate de o varietate de factori.
Problemele cu potența pot duce la consecințe grave în viața unui bărbat. Prin urmare, prevenirea și luarea măsurilor în timp util sunt extrem de importante.
{{text}}