Primul titlu european obținut de actuala campioană, Italia, s-a consumat în 1968, când s-a înregistrat și un caz fără precedent în istoria Euro.
Trofeul de la al treilea turneu final european s-a acordat după două finale între Italia, țara gazdă, și Iugoslavia, după ce prima întâlnire dintre cele două s-a încheiat la egalitate.
Sistemul Campionatului European era mult diferit în comparație cu cel din prezent. După o serie opt grupe în preliminarii, doar 4 echipe se calificau la turneul final, după o manșă tur-retur în așa-zisele sferturi. CE începea direct din semifinale: Italia, Anglia, Iugoslavia și Uniunea Sovietică au fost reprezentativele care s-au duelat pentru trofeu.
Squadrazzura venea atunci dintr-o grupă câștigată în preliminarii în fața României, ”tricolorii” terminând pe 2, cu doar 6 puncte, în fața celor 11 obținute de reprezentativa din „Cizmă”: Italia ne-a învins atunci în ambele partide, 1-3, la Napoli, unde Dobrin reușise să deschidă scorul, și un 0-1 la București.
Este, de asemenea, prima competiție care s-a numit Campionatul European, după ce în precedentele, 1960 și 1964, turneul a purtat numele de Cupa Națiunilor Europene.
7este numărul de goluri marcate la CE 1968, o medie de 1.4 per partidă
Calificare după aruncarea monedei
Cele două finale nu reprezintă singurul lucru bizar de la turneul din 1968: în semifinale, când italienii au întâlnit Uniunea Sovietică, aruncarea cu banul a fost metoda prin care gazdele au mers mai departe, după un 0-0 pe San Paolo.
Albert Shesternyov, căpitanul URSS, a ales atunci greșit. Asta în timp ce Iugoslavia a reușit să scoată Anglia lui Bobby Charlton, cu un gol al lui Dzajic (87) pe ultima sută de metri.
Asistență redusă la jumătate la rejucare
Prima finală s-a disputat pe 8 iunie, pe Stadio Olimpico din Roma, în fața a 68.817 spectatori, Italia și Iugoslavia au încheiat la egalitate, 1-1: același Dzajic a deschis scorul pentru iugoslavi (32) - reușind să devină golgheterul turneului cu doar două reușite - pentru ca gazdele să egaleze prin Demenghini.
La rejucare, două zile mai târziu, Italia a reușit să câștige primul trofeu european din Istorie, după un duel decis în prima repriză prin Riva (12) și Anastasi (31), 2-0.
Curios lucru este că, de data aceasta, doar 32.000 de oameni au fost prezenți în tribune, și asta pentru partida s-a disputat într-o zi de luni, majoritatea indivizilor care au participat la prima finală trebuind să revină la orașele de baștină și la slujbe.
{{text}}