Francezul Mathieu Flamini (40 de ani), fost jucător la Arsenal, are o afacere înfloritoare în domeniul biochimiei, pledează pentru ecoschimbare și își descrie stilul de viață vegan, pe care unii l-ar putea considera extrem.
De câțiva ani buni, Flamini și-a schimbat total stilul de viață. Mănâncă o singură dată pe zi, bea apă fierbinte într-o cafenea din Soho, rezervată veganilor și, în general, propovăduiește o existență care să aibă grijă la mediu.
„Climatul și sănătatea fiecăruia dintre noi sunt legate între ele”, spune fostul mijlocaș, care a jucat ultima oară fotbal în 2019, pentru clubul iberic Getafe.
„De ce anume ai nevoie ca să faci un burger - unul singur? Răspunsul e o demență totală: 2.000 de litri de apă? se întreabă și răspunde Flamini, care este, din 2008, partener la GFBiochemicals, o companie care promovează soluții sustenabile care să înlocuiască produsele realizate din combustibili fosili.
„Schimbarea climatică e un lucru pe care lumea îl ignoră. În țări cum sunt India și China, oamenii nu mai pot face sport în aer liber. Vrem să ajungem acolo?”, spune fostul fotbalist francez.
„Plasticul este peste tot, mai ales în oceane. Copiii se nasc deja cu microplastic în organism”.
Mathieu Flamini crede că mișcarea ecologistă poate inspira și fotbalul
Deși pare oarecum contraintuitiv - din cauza banilor proveniți din afaceri cu petrol sau a zborurilor pe distanțe lungi efectuate în timpul competițiilor sau al cantonamentelor, Flamini crede că fotbalul poate fi un ambasador al ecologiei.
„Micile schimbări în viața fiecăruia dintre noi înseamnă, de fapt, pași uriași în strategia globală”, a adăugat Flamini, chemat să sprijine inițiativa Green Football Weekend, care printre altele promovează o carte vegetariană de bucate, în care rețeta lui Raheem Sterling (Chelsea), un curry cu conopidă și spanac, face furori.
Flamini ajută cu experiența sa și Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris și se gândește și în viitor, la World Cup 2026 (Mexic, SUA, Canada) și 2030 (ediție care se va întinde pe trei continente).
Are câteva idei eco. „Nu e atât de greu. Orhanizatorii pot procura alimente din surse locale, pot pune la dispoziția sportivilor și suporterilor variante vegetariene de meniu. Trebuie să evite ambalajele de plastic și să încerce să reducă deplasările”, spune Flamini.
Lucruri ușor de spus, totuși greu de făcut
Mathieu Flamini a devenit vegan în urmă cu zece ani. A renunțat inclusiv la pește de când Gary Gary O’Driscoll, medicul lui Arsenal, i-a găsit în sânge un nivel ridicat de mercur.
În plus, a constatat că proteina de origine animală îi creștea aciditatea din fluxul sanguin și-l făcea mai predispus la accidentări.
Recunoaște că a condus și el mașini rapide, gen Ferrari, mai ales când juca la Milan.
„Să luăm exemplul unui copil care a crescut în condiții dificile, care nu a avut mereu mâncare pe masă și să e închipuim că acel copil devine un sportiv foarte bogat.
Aproape orice puști care a visat să joace în fața a sute de mii de oameni avea pe perete, în camera sa, un afiș cu o mașină scumpă.
„E foarte greu să-i spui acelui copil că acest vis nu i se poate îndeplini”
Dar orice fotbalist poate fi educat că are și alte alegeri la dispoziție - poate deveni vegan sau poate circula cu o mașină electrică”, spune Mathieu Flamini.
Francezul a dat „lovitura” în industria biochimică: alături de partenerul său de afaceri, Pasquale Granata, a înființat compania GF Biochemicals.
Activitatea firmei are la bază producerea acidului levulinic, o formă de combustibil durabil obținut din deșeurile vegetale utilizate la crearea materialelor plastice.
Datorită afacerii sale, Mathieu Flamini e deja un om foarte bogat - averea sa (în investiții) este estimată la aproape 15 de miliarde de euro.
Asta înseamnă că, la capitolul financiar, Flamini îi depășește pe cei mai faimoși și mai iubiți fotbaliști ai lumii - Cristiano Ronaldo sau Messi.
„Nu sunt o persoană răbdătoare, sunt hiperactiv și cea mai mare greșeală a mea e că am intrat într-o industrie în care afacerile nu dau roade imediat.
Uneori mi-aș dorit să fac și eu o aplicație și gata!” glumea, cu câțiva ani în urmă, francezul, referindu-se la compania sa.
Ce a învățat din fotbal ca să aplice în afaceri?
„Ca sportiv, ești învățat că fie câștigi, fie ai ceva de învățat. De pierdut, nu pierzi, de fapt, niciodată.
La fel e și în afaceri. Când ești CEO unei firme, ai parte de stres și presiune. Dar atunci îți reamintești că mentalul înseamnă 70 la sută din sport.
Iar eu am fost pregătit din punct de vedere mental de la o vârstă foarte fragedă”, spune fostul mijlocaș, originar din Marsilia.
{{text}}