Opinii   •   EDITORIAL

Ieșirea din impas

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia   —  vineri, 31 mai 2024

Cu interdicție de promovare din pricina statutului ei de club de drept public, câștigătoarea Cupei României, divizionara B Corvinul Hunedoara, a primit licență UEFA pentru Europa League. Cum aprobarea de la Nyon a bucurat, dar a și surprins, FRF ar trebui să vină cu unele lămuriri. Căci pare greu de priceput că una și aceeași echipă poate juca în Europa, dar nu și în primul eșalon din țara sa, ce anomalie mai e și asta?!

Poate că, așa cum discutăm și despre ciudatul baraj dintre ocupanta locului 3 din play-off și o formație din play-out, cunoașteți polemica, regulamentul e de vină și s-ar cuveni umblat la el. Mai degrabă, da.

Asta și în ideea că în Liga 1 există destule cluburi care trăiesc în principal din banii primăriilor și/sau ai consiliilor județene, dar sunt bine mersi. Folosesc bani publici și nici capul nu le doare, subiectul se pretează la o analiză amplă.

Acceptată pe continent, Corvinul s-a trezit într-o situație delicată. Într-un cerc vicios. Pregătise dosarul de transformare în societate de drept privat pentru ca, în baza lui, să poată promova în sezonul 2024-2025, numai că aprobarea pentru Europa League fusese adresată vechiului club, de drept public!


Cum nu mai era, și nu mai e, timp pentru a căpăta o altă licență UEFA, concret, un nou Certificat de Identitate Sportivă (CIS), Corvinul a ajuns între ciocan și nicovală. Obligată să aleagă între Europa League și promovarea în L1.

Optând pentru varianta 1, n-a dat vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Atitudine logică, întrucât participarea garantează, și la eliminarea din turul 1 de EL, patru meciuri, două dintre ele în Conference League. La rându-i, promovarea în Superligă reprezintă numai o speranță, nu o certitudine.

Remarcabilul antrenor Florin Maxim a explicat că „Nu le puteam lua jucătorilor visul de a juca în Europa League". În paralel, aș adăuga, nici fanilor hunedoreni, care au crezut în echipa lor de suflet și au încurajat-o permanent. Câteva mii deplasându-se la Sibiu pentru finala cu Oțelul.

Deși clar, impasul ar putea fi depășit, dacă FRF i-ar acorda Corvinului o favoare. O dispensă. Dacă i-ar înregistra dosarul de club privat, cu drept de promovare, până la 15 iulie, ultimul termen de depunere, dar i-ar îngădui să-l completeze (cu noul CIS) după ieșirea din Europa. Obligatoriu însă înainte de 3 august, ziua startului în eșalonul secund.


Să admitem că n-ar fi în litera regulamentului. Dar ar fi în spiritul acestuia și n-ar face altceva decât să recunoască și să recompenseze un merit sportiv câștigat pe teren.

La un caz excepțional precum al Hunedoarei, de forță majoră, se recomandă măsuri excepționale și chiar n-ar fi corect, greșesc?, ca o formalitate de ordin administrativ să pună bețe-n roate deținătoarei Cupei României.

La urma urmei, rolul unei federații, oricare ar fi ea și de oriunde, e să sprijine cluburile. Să le ajute dacă poate. Iar pe Corvinul, FRF chiar poate, trebuie doar să manifeste un pic de bunăvoință.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.