În direct la Open GSP, Mihaela Buzărnescu (36 de ani, fost număr 20 WTA) a vorbit despre declinul tenisului românesc. „Eu știam doar tenis, copilărie nu am avut. Acum, viața s-a schimbat”, spune Miki.
Pornind de la analiza publicată de GSP.ro înainte de startul Roland Garros, care a evidențiat scăderea numărului de reprezentante ale României pe tabloul principal de la Paris, Buzărnescu a realizat o paralelă între generația ei și jucătoarele care vin acum din urmă.
VIDEO. Mihaela Buzărnescu: „Se poate să fi fost o întâmplare generația noastră”
„Se poate să fi fost o întâmplare generația noastră, n-ai de unde să știi. Toate ne-am cunoscut până să împlinim 10 ani, am avut această capacitate să continuăm sportul și să ajungem la o anumită performanță, indiferent de greutăți”, afirmă Buzărnescu.
„A fost acea perioadă când eram mai micuțe, în care dominau surorile Niculescu. Erau net superioare, dar am venit lângă ele. Mai erau Dulgheru, Olaru, Sorana. Am fost mai multe în perioada aia, inclusiv Daiana Negreanu, Corina Corduneanu, campioane mai mereu la vârste mici. Ne-am tras una pe cealaltă, era o competiție, ne doream, ajungeam mereu în semifinale, finală. Fiecare își dorea să câștige”, își amintește Miki.
Mihaela Buzărnescu / foto: Imago ImagesMihaela Buzărnescu: „Acum, tenisul nu mai e la fel de interesant pentru copii”
În continuare, Mihaela Buzărnescu numește mai multe diferențe între generația ei și generația actuală, printre care mentalitatea părinților, posibilitățile numeroase de care copiii din prezent beneficiază și organizarea turneelor.
„Părinții în mare parte s-au ocupat superbine de noi. N-au fost ca mulți părinți de azi care pun mare presiune pe copii. Toți am avut susținere, asta a ajutat enorm în perioada aceea.
Copii talentați sunt și acum, dar poate și viața s-a schimbat. Acum, sunt tot felul de lucruri «off-tenis», iar tenisul nu mai e la fel de interesant pentru copii. Eu am avut telefon începând cu clasa a doua. Eu știam doar tenis, copilărie n-am avut și sigur a fost la fel și pentru celelalte fete. Țin minte și câteva jucătoare mai libertine care s-au stins pe parcurs, mai devreme decât s-ar fi așteptat toți. Cu cât îi oferi mai multă libertate copilului, mai multe atracții, cu atât mai mult îi dăunează pentru o performanță în orice domeniu, nu doar în sport.
Acum sunt diferite și anturajele. Dar mai e ceva. Înainte, toată atenția se îndrepta către organizarea turneelor și pentru performanță. Acum e mai mult marketing, publicitate, comercial poate, toți sunt interesați să câștige anumite fonduri în loc să urmărească dezvoltarea.
Noi ne bucuram de puținul pe care-l aveam, inclusiv de cupe. Ne motiva și mai mult. Acum nici cupe nu se mai primesc pe la concursuri. Auzisem o discuție anul acesta, își făceau calcule câți bani obțin din câteva turnee organizate, câți bani iau de la fiecare participant, câte mingi să asigure. Când eram eu mică, nu se punea problema așa. Eram mulți participanți și nu gândea nimeni așa, chiar dacă nu aveai acces la foarte multe”, a spus Buzărnescu la Open GSP.
{{text}}