Euro 2024

„Imposibil, de neînțeles!” » Fostul portar al lui Dinamo, înfuriat de alegerile selecționerului: „Să renunți la el?”

Articol de Remus Dinu  —  duminică, 02 iunie 2024

Belgianul Gregory Delwarte, fost goalkeeper la Dinamo în urmă cu două decenii, cataloghează drept inexplicabilă decizia selecționerului Belgiei, Domenico Tedesco, de a nu-l convoca la EURO 2024 pe Thibaut Courtois, titular sâmbătă în finala UCL câștigată de Real în fața Borussiei Dortmund (2-0).

Zilele trecute, în momentul în care selecționerul Domenico Tedesco a anunțat lotul Belgiei pentru Campionatul European, o amplă dezbatere s-a conturat în rândul suporterilor „Les Diables rouges”. Motivul? Absența din echipă a lui Thibaut Courtois, proaspăt câștigător al Ligii Campionilor și abia revenit în acțiune după două accidentări grave.

Adversara României, pe care „tricolorii” o vor întâlni în cel de-al doilea meci al Grupei E de la EURO 2024, se bazează între buturi pe Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town) și Matz Sels (Nottingham Forest), dar nu și pe Thibaut Courtois, omul care a apărat poarta Belgiei de 102 ori de la debutul consemnat în 2011.

Belgia, fără Courtois la EURO 2024: „Imposibil, de neînțeles!”

Gregory Delwarte, 46 de ani, campion cu Dinamo în 2004, pe care cititorii Gazetei Sporturilor l-au putut redescoperi într-un interviu acordat în toamna lui 2021, nu înțelege de ce Courtois a fost sărit din schemă de către selecționerul Domenico Tedesco.

„Dar unde este Thibaut Courtois? E imposibil să renunți la cel mai bun portar din lume! De neînțeles!”, a spus fostul portar trecut pe la formații belgiene precum Mons și Oostende.

Delwarte, primul belgian din istoria lui Dinamo, a bifat 10 meciuri la „câini” în sezonul 2003-2004, anul ultimului event ab-roșu.

+46 Foto
Gregory Delwarte / Sursă foto: Arhivă Gazeta Sporturilor

Conflict între Courtois și Domenico Tedesco

Selecționerul și goalkeeper-ul lui Real Madrid au avut un conflict în luna iulie a anului 2023 pe tema banderolei de căpitan. Tedesco spusese atunci: „Pe acest subiect s-a spus tot ce era de spus. Oricine, din interior sau din exterior, are un tablou de ansamblu. Eu nu joc ping-pong. Sunt împăcat cu situația”. Din acel moment, Tedesco nu s-a mai bazat pe Courtois.

Tensiunile dintre Thibaut Courtois și Tedesco datează încă din iunie anul trecut. Atunci, în absența lui Kevin de Bruyne, tehnicianul italo-german i-a dat banderola de căpitan lui Romelu Lukaku, iar portarul în vârstă de 31 de ani s-a supărat și a părăsit cantonamentul naționalei înaintea meciului din preliminariile CE 2024 cu Estonia (3-0).

>

Ulterior, Courtois a suferit o ruptură a ligamentelor încrucișate la unul dintre antrenamentele Realului, iar în decembrie 2023 a spus că, urmare a accidentării suferite, nu va fi disponbil pentru Euro. Reacția lui Tedesco: „Foarte bine. De acum putem planifica și ne vom axa pe jucătorii care sunt în formă”.

Lotul Belgiei pentru EURO 2024

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.