Opinii

Autodenunțul naționalei

Alexandru Barbu, jurnalist GSP

Articol de Alexandru Barbu  —  marţi, 04 iunie 2024

Cu nici două săptămâni înainte de startul Euro, Ucraina - primul nostru adversar - remizează în Germania, noi ne chinuim cu Bulgaria. Știm, în principiu, și cum va arăta „11”-le României la Campionatul European. Baftă, Edi! Avem nevoie.

După toate indiciile, Iordănescu jr. a folosit testul cu Bulgaria și ca să simuleze o echipă-tip.

Veteranul Florin Niță pare că a câștigat duelul cu invizibilul Moldovan. Rațiu, Drăgușin, Bancu n-au rivali pe post în defensivă, Marinii și Stanciu sunt și ei bătuți în cuie la mijloc - Șut ori Cicâldău au un rank inferior în organigrama selecționerului. Iar tripleta Man-Drăguș-Mihăilă nu e amenințată de Hagi, Pușcaș, prăfuiți în Vest, și Coman, constant anesteziat sub tricolor.

Rămâne un semn de întrebare: cine va juca lângă Drăgușin în axul apărării? Nu pentru că agendele lui Edi sunt ticsite de variante, ci pentru că Burcă, titular în preliminarii, are probleme medicale. La fel ca Alibec, numai că pe atacantul care a retrogradat în liga a doua din Qatar - 3 goluri în 2024 - nu-l mai recomandă nimic să fie titular la Euro.

România - Bulgaria s-a încheiat la egalitate, 0-0 / foto: Raed Krishan (GSP)

E un „11” compatibil cu situația României din Germania. Nu va fi utilizat în fiecare joc, dar sunt șanse mari să-l vedem pe teren în destule momente. Echipă reactivă, de contraatac. Doar n-o să sufocăm noi Ucraina, Belgia. Nici măcar Slovacia. Potrivit portalului de specialitate Transfermarkt, suntem pe ultimul loc în topul celor mai valoroase naționale calificate la Campionatul European.

Ne-am dat de gol

Amicalul cu Bulgaria ar fi trebuit să refinanțeze moralul lui Stanciu&Co. înainte de European. Înfruntam locul 83 mondial (noi suntem pe 46 în clasamentul FIFA), o națională cu o cotă de piață de 3 ori mai mică decât a noastră, fără prezență la un turneu final de două decade. Era ocazia perfectă să-i păcălim - adică să-i convingem - pe vrăjmașii din Grupa E că suntem buni.

Ce a ieșit? S-au prins și de primul „11”, și că nivelul nostru din prezent e mai aproape de Bulgaria decât de un European. Cu reușite sporadice, individuale, mai degrabă întâmplătoare, prestația României n-a avut consistență în Ghencea. Fără vlagă, idei și calitate. Ca penalty-ul lui Man din minutul 51.

Nu sunt semne bune pentru Euro 2024. Însă puțini ar fi pariat că România va câștiga o campanie din care au mai făcut parte Elveția, Kosovo, Israel. Un miracol ne-ar salva cu Ucraina și Belgia, o zi mare și noroc cu Slovacia. Teoretic, totul e posibil. În realitate, să n-avem așteptări.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.