Fotbal   •   Nationala   •   NAȚIONALA

Abstract, dar cu indicii! Am desfăcut tactica lui Edi Iordănescu în România - Bulgaria: testul pe care Drăguș nu l-a trecut și provocarea lui Florinel Coman

Edi Iordănescu a testat mai multe aspecte tactice în România - Bulgaria. Foto: GSP.ro

Articol de George Nistor   —  miercuri, 05 iunie 2024

Meciul România - Bulgaria 0-0, penultimul înainte de Euro 2024, a adus în prim-plan nu doar un joc abstract al naționalei, ci și ultimele retușuri tactice pregătite de Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania, marea provocare a actualei generații.

  • Pe perioada Euro, GSP lansează proiectul „Totu-i tactica”, o analiză în adâncime a abordării tactice a naționalei României. Azi, debutăm după meciul cu Bulgaria, un 0-0 insipid, dar care a oferit câteva idei înainte de competiția anului, din Germania.

În Ghencea, acolo unde se va disputa și meciul de pregătire cu Liechtenstein, „tricolorii” au testat echipa de start, diferite ipostaze în care se pot afla, modul de gestionare a posesiei și a ocaziilor, toate acestea temporizate și tratate cu precauție pentru a nu apărea accidentările.

România va întâlni Belgia, Slovacia și Ucraina în grupa E de la Euro 2024, adversari dificili, total diferiți, dar nu și imbatabili, după spusele selecționerului.


România - Bulgaria, două meciuri într-unul

Așa cum era de așteptat, selecționerul s-a bazat încă din primul minut pe o echipă de start bine conturată de-a lungul campaniei de calificare, într-un sistem de joc 4-2-3-1. Elementul-surpriză a fost Denis Drăguș, de data aceasta folosit ca atacant central, la fel ca la Gaziantep FK, echipa de club pentru care a marcat 14 goluri în acest sezon.

În căutare de idei încă din start, naționala a practicat un joc de capturat spații, respectiv contraatac atunci când adversarii s-au aflat în posesie, cu pase lungi spre flancuri, simple, așadar neprecedate de driblinguri și ghidate de Nicolae Stanciu, decarul din spatele vârfului.

Pe fondul unei bune poziționări pe extreme a adversarului, pe tranziție negativă, România a încercat lansări spre Drăguș (44'), ușor „sufocat” în momentul în care trebuia să finalizeze.


Denis Drăguș. ratare mare în minutul 53 în România - Bulgaria. Foto: Wyscout

În repriza a doua, cu mânecile suflecate, Edi Iordănescu a concentrat tot efortul într-un alt registru. A schimbat mare parte din jucători, iar defensiva a încercat să iasă la ofsaid tot mai mult, în timp ce linia de mijloc a trecut la presing avansat.

Stanciu și Man, responsabilizați cu fazele fixe

În amicalul cu vecinii de la sud de Dunăre s-a putut observa și cine vor fi responsabilii cu fazele fixe la turneul așteptat de o țară întreagă.

Dennis Man și Nicolae Stanciu, poate cei mai tehnici „tricolori” aflați la dispoziția selecționerului, s-au dublat la cornere și la executarea de lovituri libere.

Dennis Man și Nicolae Stanciu, la executarea unui corner. Foto: Wyscout

În minutul 50, Nicolae Stanciu a fost faultat în careul advers după o incursiune. Desemnat să trimită mingea în poartă a fost extrema celor de la Parma, pentru că veteranul lotului se afla sub impactul faultului.

La declarații, Man a recunoscut că Răzvan Marin era cel care trebuia să execute de la 11 metri.

Nesincronizări în defensivă

Tot în a doua parte s-au evidențiat și erorile din apărare. Adrian Rus și Radu Drăgușin nu s-au sincronizat tocmai bine, iar în unele momente nu au stăpânit spațiile pe care ar fi trebuit să le acopere, motiv pentru care au acționat simultan pentru a ajunge la minge.

Probleme au fost și în extremitățile careului mare. Cea mai relevantă situație în acest sens s-a desfășurat în 53', când Panayotov a recentrat pentru șutul în forță al lui Aleksandar Kolev. Această zonă constituie un punct cu adevărat nevralgic, mai ales în situația în care cei doi fundași centrali nu au o relație de joc sudată, iar comunicarea este deficitară. La Euro 2024, Andrei Burcă și Radu Drăgușin vor reprezenta axul apărării.

Apărarea României nu reușește să se poziționeze la executarea unei lovituri libere a Bulgariei. Foto: Wyscout

La această fază, Denis Drăguș a coborât în adâncime, fără să reușească să intervină, iar Rus, Drăgușin și Rațiu s-au înlănțuit în pași greșiți.

Doar aglomerația hazardată și intervenția lui Niță au făcut să nu se producă deschiderea scorului.

Florinel Coman, integrat doar ca rezervă

Duelul de pe Ghencea a reprezentat și o provocare pentru Florinel Coman, care avea de demonstrat că poate fi integralist și la națională. Un șut din unghi la care mingea trece peste poartă și o pasă scoasă în marginea careului pentru Stanciu (70') au fost singurele acțiuni notabile ale jucătorului introdus pe teren în 61', în schimbul lui Valentin Mihăilă.

Limitat în duelurile fizice, Coman nu și-a depășit statutul de rezervă, astfel că așteptările lui Edi Iordănescu în privința sa par a fi în continuare raportate doar la fazele individuale pe care le poate produce pe finalurile de meci.

Niță rămâne o certitudine, Rațiu un punct de încredere, dar continuă să îngrijoreze blackout-urile lui Drăgușin, inclusiv în faze simple. La mijloc, doar Răzvan Marin a încercat să dea culoare jocului. Stanciu a fost mai mult pe nicăieri. Prea puțin în joc Mihăilă și Man. Suferim, se greșește mult la construcție, la verticalizare, lipsa asta de încredere duce și la exasperarea celor din tribune.

- Reporterul Marius Mărgărit, editorialul de astăzi

VIDEO. Concluziile lui Denis Drăguș după România - Bulgaria

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.