Canotajul românesc va avea o bază nouă pe Lacul Pantelimon, acolo unde există deja o pistă olimpică de 10 culoare, inaugurată anul trecut. Președinta ANS, Elisabeta Lipă, speră ca în următorii ani România să poată candida la organizarea unor competiții importante.
Canotajul are cei mai mulți sportivi, 45, calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor începe peste 52 de zile, fiind disciplina de care se leagă și cele mai multe speranțe pentru medalii.
Un sport care a adus 40 de medalii olimpice de-a lungul timpului și care în viitorul apropiat va avea și o nouă bază olimpică, pe Lacul Pantelimon, una care să poată găzdui și întreceri internaționale importante și să asigure în același timp, condiții bune de pregătire.
„Această bază olimpică este formată din două părți. Prima este cea de pe apă, unde cu bunăvoința partenerilor noștri și a statului am reușit anul trecut să organizăm Campionatele Balcanice și avem 10 culoare pe lacul Pantelimon”, a declarat președinta ANS, Elisabeta Lipă, în cadrul evenimentului în care s-a anunțat un nou parteneriat la FR Canotaj, cu CEC Bank.
„Apoi partea a doua, din bănuții pe care i-am strâns am cumpărat un teren pe malul lacului unde vor fi hangarele pentru bărci, locul de luat masa, de dormit, sălile de antrenament și aici va interveni statul român și prin Compania Națională de Investiții vom construi ce e de construit. Apoi ne vom înscrie să organizăm competiții”, a explicat ea.
Această bază este necesară pentru pregătire deoarece pe Lacul Snagov, unde se află Complexul Sportiv, a devenit dificil să se desfășoare antrenamentele din cauza numeroaselor șalupe ale localnicilor, care populează și tulbură luciul apei.
Elisabeta Lipă: „Nu e normal să nu putem organiza o competiție”
- Doamnă Lipă, încă un sponsor se alătură canotajului, mai este loc pe panou?
- Avem loc și pentru mulți alți sponsori care vor să vină alături de noi. Este o bucurie, o mândrie ori de câte ori semnăm un parteneriat cu o companie nouă, care înțelege nevoile noastre și iată că visul meu și al multor generații de canotori începe să prindă contur.
Nu este normal, nu este posibil ca în anul 2024, după ce canotajul a adus sportului atâtea medalii să nu putem organiza o competiție de cel mai mic nivel. Iată că atunci când îți fixezi un obiectiv practic imposibil de îndeplinit, dar nu renunți, zi de zi construiești, cauți soluții, cu siguranță că apar și oameni care înțeleg nevoile, se alătură proiectului nostru și eu sunt ferm convinsă că astăzi, auzind despre ceea ce facem, vor veni și alți parteneri.
Elisabeta Lipă: „Avem antrenamente ratate pe Snagov”
- Această nouă bază era mai mult decât necesară.
- Da, era, ca să organizăm o competiție, dar până atunci să ai loc să te pregătești pentru că ați văzut ce este pe Snagov, este din ce în ce mai greu, avem antrenamente ratate, pentru sportivii noștri care se pregătesc pentru Paris, în weekend, antrenamentele de după-amiază sunt ratate pentru că nici nu îndrăznesc să iasă pe apă, fac numai în sală, fiindcă nu se pot antrena. Și atunci, o asemenea construcție este vitală pentru canotajul românesc.
- Vorbeați chiar de perspectiva organizării unor Campionate Mondiale la un moment dat.
- De ce nu? Am și zis, în momentul în care se termină această bază olimpică, în momentul în care ne vom înscrie la organizarea unui Campionat Mondial de seniori, am promis că atunci mă voi retrage în glorie, ca atunci când am cucerit a cincea mea medalie de aur la a șasea participare și am fost foarte mândră de performanța mea! (râde).
Elisabeta Lipă: „La început nu am avut de nici unele”
- La recentele Campionate Europene de juniori s-au cucerit șapte medalii de aur, v-ați gândit că se va ajunge aici când ați preluat o federație care se afla pe butuci?
- Normal că nu te gândești că vei ajunge la un asemenea rezultat, la o asemenea performanță, dar nu este imposibil. Probabil că Dumnezeu a vrut așa, m-a înzestrat și cu talent sportiv, dar și de a căuta soluții, de a căuta oameni profesioniști care să vină alături de mine și să se sacrifice și să se dedice la fel ca mine pentru că nu este ușor. Eu mă scol dimineață și mai ajung seara acasă, toată ziua sunt pe drumuri, și atunci rezultatele nu au cum să nu apară.
Nu vine nimeni la birou să te întrebe: „Nu vrei să-ți dau?” Și mie mi-a fost greu, la început nu am avut de nici unele, am preluat federația cu un lot masculin inexistent, cu o singură fată rămasă din lotul de la Beijing, cu juniori care nu mai produceau rezultate. Ușor-ușor, cu o echipă dedicată, am început să construiesc și am reușit să modelez pe închipuirea, pe dorința mea și astăzi ne înțelegem din priviri. Nouă nu ne trebuie multe ședințe, multe sms-uri ca să realizăm ceva.
{{text}}