Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA - LIECHTENSTEIN

Conferință de presă Edi Iordănescu și Ianis Hagi, înainte de România - Liechtenstein: „Așteptați-vă la multe schimbări. Eu la asta mă aștept”

Conferință de presă Edi Iordănescu și Ianis Hagi, înainte de România - Liechtenstein

Articol de Valentin David (video), Carmen Dumitru   —  joi, 06 iunie 2024

Selecționerul Edi Iordănescu (45 de ani) și mijlocașul Ianis Hagi (25) au susținut astăzi conferința de presă premergătoare meciului dintre România și Liechtenstein, programat vineri, 7 iunie, ora 21:00.

Iordănescu a anunțat că va efectua multiple schimbări în echipa de start față de primul „11” utilizat contra Bulgariei și a abordat mai multe subiecte, printre care:

  • Răbufnirea lui Nicolae Stanciu după 0-0 cu Bulgaria;
  • Viitorul lui și presupusele negocieri cu echipe de club din străinătate;
  • Situația jucătorilor accidentați;
  • Lotul final pentru EURO 2024.

În continuare, toate declarațiile selecționerului și ale lui Ianis Hagi.

Ideile lui Edi Iordănescu înainte de România - Liechtenstein:

  • „Aș începe puțin diferit discursul de astăzi. Înainte de orice, cred că trăim momente foarte frumoase, unice. Simțim asta, suntem foarte capacitați și responsabili, după foarte mult timp fotbalul românesc va fi din nou la nivel înalt, România va fi reprezentată. Înainte de orice, să nu uităm maniera în care echipa noastră s-a calificat la acest turneu final, câștigând grupa neînvinsă. Este foarte important să tragem concluziile corecte.
  • Echipa națională a arătat că știe să se jertfească, să dea tot ce are mai bun. Am arătat foarte multe momente bune, cu băieți conștienți de miza avută. Toate aceste lucruri ar trebui să nască sprijin, nu dubii. Prin tot ce au făcut acești băieți, în primul rând ne-am recâștigat orgoliul național la nivel de sport, după foarte mult timp. Cu siguranță, vom fi mai puternici dacă suporterul va fi total pentru echipa națională, așa cum a fost de multe ori în istorie.
  • Staff-ul medical lucrează la capacitate maximă și parcă mai mult decât oricând, din păcate. Suntem în proces de recuperare cu 2-3 băieți, Deian Sorescu este 100% recuperat, dar au mai apărut 2-3 probleme medicale după meciul cu Bulgaria. Chiar astăzi vom avea mai multe informații. Tot ce-mi doresc este să nu fie ceva grav și sper că nu va fi. Nu-mi cereți mai multe informații, detalii, nume, pentru că nu este momentul. Vrem să le gestionăm bine intern și veți afla și dumneavoastră în cel mai scurt timp.
  • Sunt șanse importante să-l recuperăm în câteva zile pe Denis Alibec. Nu sunt fericit când un jucător trebuie să iasă din antrenament. Și ieri am avut absenți, și astăzi probabil vom avea. Atât timp cât procesul de recuperare nu este foarte lung, putem gestiona lucrurile. În cazul lui, speranța este ca în câteva zile să fie din nou alături de noi pe teren. Are o situație, cu sănătatea nu te poți juca, nu poți controla. Important este că nu este ceva grav și-l vom recâștiga. A fost într-o competiție în străinătate, cu obiectiv important, a fost presiune pe el să joace constant.
  • Trebuie să ne bucurăm de ce avem, conștienți că trebuie să ne creștem în continuare nivelul. Asta am făcut în ultimii 2 ani și jumătate. Aveți încredere în procesul nostru de muncă, s-a demonstrat a fi de succes. Personal, sunt fericit, recunoscător și foarte încrezător”.

Edi Iordănescu: „Așteptați-vă la multe schimbări cu Liechtenstein”

  • „Nu ar fi corect să vorbesc despre jucători de rezervă, atât timp cât sperăm să-i recuperăm pe toți. Dar am avut de la început o listă în sensul ăsta, am încercat să fim acoperiți. Am vrut să știm situația unor jucători. Aveți răbdare până mâine seara, după joc vom trage linia finală și vom ști pe ce jucători ne vom baza.
  • Eu aștept ca mâine să facem un joc consistent, cu realizări. Așteptați-vă la multe schimbări, iar eu mă aștept la un public cât mai numeros”.

Edi Iordănescu, despre ieșirea nervoasă a lui Nicolae Stanciu

„S-a discutat foarte mult și despre ieșirea lui Nicu de după joc. Eu spun că trebuie să fim echilibrați. Să nu uităm că sunt multe lucruri care ne-au adus la un turneu final.

Atenție, fac o paranteză: cred că absolut nimeni nu poate contesta prezența noastră la turneul final, mai ales după maniera în care am reușit această calificare. Am încheiat paranteza.

Printre toate aceste calități, am demonstrat tot timpul că am fost realiști și sinceri. Am știut de unde plecăm, unde ne propunem să ajungem și ce trebuie să facem ca să ajungem acolo. Am fost sinceri cu noi, dar în același timp cu suporterii, cu presa, am încercat să fim cât mai deschiși și onești.

Reacția lui Nicu Stanciu de după joc a fost sinceră, realistă, asta a simțit să spună. Cred că are tot dreptul, ca și căpitan al echipei naționale, după anii în care a reprezentat cu tot sufletul România, să vorbească.

Faptul că poate s-a ambalat un pic mai tare decât o cerea momentul... de asta suntem o familie, ca noi toți, restul membrilor familiei, să-l liniștim. Vă asigur că este total liniștit.

Eu, personal, îl susțin total pe omul Nicu Stanciu, căpitanul Nicu Stanciu, pe toți băieții pe care-i antrenez zi de zi și au reușit să producă această calificare.

Lumea să vină alături de noi și să fie sigură că ce am oferit până acum în această campanie vom oferi și de acum înainte: sufletul nostru”.

Ce a mai afirmat Edi Iordănescu înainte de România - Liechtenstein

Ce pot să vă promit este că nu am negociat cu absolut nimeni. Nu vreau să vorbesc despre ce apare în spațiul public, despre interese discutate, recente sau mai puțin recente. Mintea, sufletul și energia mea sunt toate aici, în prezent.



Îmi doresc să continui la echipa națională, echipa națională are întâietate, dar preocuparea cea mai mare este să gestionăm cât mai bine zilele rămase până la primul joc, iar acolo să producem un rezultat bun, care să ne dea încredere și moral pentru ce urmează.

Nu i-am oferit niciun sfat lui Ianis Hagi despre transfer și nu este normal să dau, cum nu am dat niciunui jucător. Primul meu mesaj la reunire a fost ca toate elementele astea extra-echipă națională să treacă în plan secund. Majoritatea au impresari, să paseze această responsabilitate către ei, iar concentrarea lor să rămână 100% la ce avem de făcut. Dacă aș intra în astfel de detalii, ar însemna ca eu să îi deconectez de la obiectiv. Ați văzut și răspunsul lui Ianis, atenția lor totală, precum a mea, este la echipa națională și ce urmează aici.

Ne dorim să avem mai multă consistență în joc, un ritm mai bun, mai multă intensitate. Sunt elemente pe care le atragem de la zi la zi. Am fost sincer total cu dumneavoastră când v-am spus că nu am avut încă ritmul de competiție, dar ne-am asumat treaba asta.



Sunt sigur că la meciul de mâine vom avea un ritm mai susținut, intensitate mai bună, mai multă coerență, chimia jocului va funcționa mai bine. În Germania vom mai avea câteva zile de adaptare la mediu, temperatură, noua locație, iar la ora jocului cu Ucraina să fim la turație maximă și să oferim cea mai bună versiune a noastră.



- Edi Iordănescu, selecționer România

Declarațiile lui Ianis Hagi înainte de România - Liechtenstein:

  • „Am intrat în atmosfera de Campionat European din ziua în care ne-am reunit. Antrenamentele, meciurile, tot ce înseamnă munca de zi cu zi este asupra Campionatului European, să ajungem acolo în puteri maxime și să reprezentăm România cum trebuie.
  • Eu și colegii mei avem nu doarexperiența turneului final din 2019, dar și experiență internațională destul de mare, meciuri în Europa League, Champions League. Într-adevăr, un Campionat European de seniori este de două ori mai mare, dar avem experiență și cred că știm să gestionăm un Campionat European și tot ce presupune: antrenamente, ședințe, presă, interviuri și altele. Cred că avem experiența necesară să gestionăm cum trebuie momentele dinaintea turneului, iar acolo să fim cât mai reci și concentrați la ce avem de făcut pe teren.
  • Nu doar meciurile recente trebuie analizate. Belgia, Ucraina și Slovacia sunt echipe puternice, care au participat la Campionate Europene și nu numai. Dacă le luăm individual jucătorii, au meciuri foarte multe la nivel internațional. Într-adevăr, sunt jucători buni, dar și noi suntem la Campionatul European, avem echipă bună. Normal că le vom analiza fiecare jucător în parte, apoi colectiv, dar contează foarte mult cum ne prezentăm noi, să ne analizăm pe noi, să intrăm pe teren la puterni maxime tactic, tehnic și mental.
  • La echipa națională trebuie să demonstrezi tot timpul, presiune va fi mereu. Ați văzut ce așteptări sunt zi de zi. Cred că suntem într-o poziție mai bună decât orice jucător român, fiind printre cei 26 convocați de Mister. Eu o văd ca pe o bucurie, acum începem să culegem roadele după toată munca depusă de mici copii.
  • Cei dinaintea noastră ne-au arătat calea, că se poate. Domnul Anghel Iordănescu și tatăl meu au fost printre oamenii care au făcut performanță la echipa națională în anii '90. Ne-au arătat că se poate, iar noi putem acum să avem un impact pentru următoarea generație. Mereu am spus că joc pentru suporteri, pentru fani. Încerc să-i fac fericiți, să influențez cât de pozitiv pot, să-i fac să viseze că orice este posibil dacă muncești. Așa cum au fost generațiile precedente, așa vrem și noi să fim.
  • Noi, deocamdată, avem doar un rezultat la echipa mare. Într-adevăr, la tineret au fost două calificări, plus participarea ca gazdă. Acolo putem vorbi despre o generație, dar la echipa mare deocamdată nu ne putem numi așa. Trebuie să avem mai multe succese împreună, iar după ce vom ajunge la turneele finale, să facem rezultate cât mai bune acolo, atunci vom putea discuta despre a fi o generație.
  • Ne simțim FOARTE susținuți! O țară întreagă se așteaptă ca la Euro să ne prezentăm așa cum trebuie. Ce se întâmplă înainte este procesul de a ajunge acolo așa cum trebuie. Aici ne concentrăm, toți suntem pe aceeași pagină, vrem să reprezentăm România cât mai bine, să ținem steagul cât mai sus la Euro”.

Transferul la Fenerbahce? Cred că mi-am spus ideea după meciul cu Bulgaria: odată ce am făcut primii pași la echipa națională, gândul meu este doar aici. După aceea, știți care sunt impresarii mei, îi puteți contacta să vorbească ei.



Ce îmi doresc? Îmi doresc să ne calificăm din grupe și să facem România să râdă așa cum râzi tu acum, să fie bucuroasă și să scoatem lumea în stradă.

Este foarte important meciul cu Ucraina, un rezultat pozitiv în primul meci ți-ar oferi o liniște, dar în fotbal se poate întâmpla orice, chiar și să câștigi primul meci, dar să nu te califici. Importanța este egală între meciuri, dar cu siguranță vrem să începem cu dreptul, să câștigăm primul meci și să ne facem viața mai ușoară.

Realist, obiectivul este să ieșim din grupe. Trebuie să ieșim din grupe, apoi se pot întâmpla multe. Este greu să vorbești despre optimi, sferturi, când tu nu știi pe ce loc termini în grupă, cu cine vei juca. Ne concentrăm să trecem de grupe.



- Ianis Hagi, mijlocaș România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.