Handbal

În căutarea arbitrului ideal în handbal » De la 2.700 de lei pe meci în liga națională la numai 150 de lei pentru debutanți

Simona Stancu și Cristina Lovin sfătuindu-se în timpul unui meci Foto Sorin Pană

Articol de Costi Prună  —  joi, 06 iunie 2024

În handbalul românesc ar trebui să fluiere 361 de arbitri, dintre care 263 au absolvit cursurile în 2023. Un arbitru de liga națională primește pentru o partidă 2.700 de lei, din care își plătește cazarea și transportul, iar un arbitru debutant este răsplătit cu doar 150 pe meci la juniori 3.

„Am eliminat marea corupție din handbal!”, a spus de mai multe ori președintele FRH, Constantin Din, în cei 3 ani de când este în fruntea federației. Chiar dacă nu s-a dovedit niciodată vreun caz de corupție în handbalul românesc, venind din rândul arbitrilor, președintele Din probabil știa cum procedează unele cluburi care rotunjeau baremurile arbitrilor, aceștia fiind plătiți cu banii în plic până în mandatul său.

Una dintre primele măsuri adoptate în „administrația Din” a fost creșterea baremurilor de arbitraj, de la 600 de lei brut la 2.700 de lei pe meci pentru un arbitru de Liga Națională, aceștia fiind acum „persoane fizice autorizate”, iar banii le sunt virați de FRH în conturile de PFA. Cluburile plătesc în 3 rate către federație baremurile pentru arbitri, în felul acesta s-a încercat eliminarea contactului direct dintre conducătorii echipelor și cei care împart dreptatea în partide.

Obiceiuri din trecut care încă se păstrează

La suma de 2.700 de lei s-a ajuns prin propunerea cluburilor, care au cerut FRH mărirea baremurilor la 500-600 de euro pentru arbitrii din Liga Națională. Suma totală este de 3.000 de lei, dar FRH oprește 300 de lei pentru echipament și pentru cursurile de perfecționare ale arbitrilor.

Surse din handbal au confirmat pentru GSP că în trecut cluburile plăteau pentru arbitri cazarea, masa și transportul și chiar și acum unele dintre ele, când au interes, se folosesc de aceleași metode pentru a-i sensibiliza pe oficiali.

Ștark / Ștefan sunt lideri la delegări cu 29 de meciuri, iar Lovin / Stancu au doar 13 partide fluierate în România!

În anul 2023, cele mai multe partide în Ligile Naționale le-a condus cuplul format din Bogdan Ștark și Romeo Ștefan, arbitrii cu cea mai mare experiență din România, posesori ai ecusonului EHF. Cei doi au fost delegați la 29 de partide și au fost plătiți cu câte 78.300 de lei, aproximativ 16.500 de euro. Ștark / Ștefan au arbitrat și 10 partide internaționale în 2023.

Bogdan Ștark (stânga) și Romeo Ștefan înaintea meciului dintre Gloria Buzău și Dunărea Brăila din Liga Florilor Foto: sportpictures

Cuplul feminin Cristina Lovin / Simona Stancu, care a fluierat foarte bine finala Ligii Campionilor dintre Gyor și Bietigheim, a arbitrat în România doar 13 partide în 2023 pentru care au fost plătite fiecare cu 35.100 lei, aproximativ 7.390 euro.

Cele două doamne ale arbitrajului românesc, care au ecuson EHF și IHF, au echilibrat în 2023 cu delegările pe plan internațional, unde au fluierat în 21 de meciuri, dintre care cinci în Liga Campionilor și trei în EHF European League. Pentru o partidă în Liga Campionilor, un arbitru primește de la EHF 580 de euro, iar pentru un meci în celelalte competiții intercluburi, 350 de euro.

Arbitrii români sunt apreciați pe plan internațional

Un alt cuplu cu ecuson EHF și IHF , Mihai Pârvu/Mihai Potârniche, a fluierat doar de 14 ori în România, iar pe plan internațional în 21 de partide. Ei au fost delegați la 10 partide în European League și au prins și un sfert de finală.

Și arbitrii internaționali Manea / Iliescu au fluierat în România mai puțin decât în străinătate: 13 meciuri interne și alte 17 partide internaționale, majoritatea, 9, în European League.

Cuplul cel mai în vogă din handbalul românesc și lăudat de majoritatea cluburilor, dar și de FRH, pentru prestațiile foarte bune, Ionuț Cazan / Gesur Suliman, a fluierat în România 19 partide, aceștia devenind „internaționali” în aprilie 2024.

Constănțenii Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu, care fac parte din elita arbitrajul nostru, dar nu sunt internaționali, au fost delegați în 2023 la doar 13 meciuri.

Cine se face arbitru pentru 150 de lei pe meci?

IHF a mărit în primăvară vârsta până la care arbitrii pot fluiera în meciurile internaționale de la 50 de ani la 55 de ani, iar federația europeană s-a conformat. Urmează ca și FRH să adopte măsura forului european, iar arbitrii vor putea oficia pe plan intern până la acest nou prag.

Până a ajunge însă la câștigurile de 2.700 lei din Liga Națională, arbitrii debutanți sunt plătiți foarte puțin și din acest motiv mulți se lasă.

Din cei 263 de arbitri care și-au luat carnetul în 2023, doar 109 sunt activi, conform raportului CCA din 2023. Un arbitru primește 150 de lei la un meci de juniori 3, 170 de lei la juniori 2, 200 de lei la juniori 1 și 400 de lei la tineret și Divizia A.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.