România a înregistrat un rezultat umilitor cu Liechtenstein, doar 0-0 cu 10 zile înaintea primului meci de la Campionatul European # A fost o repetiție ratată complet înaintea Euro, nici nu am obținut o victorie facilă, reconfortantă, nici n-am simulat vreun exercițiu tactic pe care să-l aplicăm și în Germania.
- Pe perioada Euro, GSP lansează proiectul „Totu-i tactica”, o analiză în adâncime a abordării tactice a naționalei României.
- Primul episod, mai jos:
Ne-am chinuit cu un tip de joc pe care nu-l vom vedea la Euro 2024
Naționala lui Edi Iordănescu a înfruntat echipe extrem de slab cotate înaintea Europeanului. Însă nu a reușit să învingă, 0-0 atât cu Bulgaria, locul 83 FIFA, cât și cu Liechtenstein, ocupanta poziției 202 în clasamentul FIFA. Sub adversarul nostru de aseară mai sunt doar 9 naționale, între care Sri Lanka și Anguilla.
Cum era de așteptat, România a fost la cârma partidei de aseară și a ratat cele mai mari ocazii ale meciului. „Tricolorii” au interpretat slab - zero goluri în două partide - o partitură pe care e greu de crezut că o vor pune în practică și la Campionatul European.
În Germania înfruntăm Ucraina, Belgia, Slovacia, naționale cu mult peste noi sau cel puțin de nivelul nostru, deci e aproape imposibil de crezut că vom avea posesia în majoritatea timpului sau că vom face presing pe tot terenul. Cel mai probabil, România se va apăra la Euro și va încerca să răspundă pe contraatac.
S-a jucat doar în careul lui Liechtenstein
Cu Liechtenstein, trupa lui Edi Iordănescu a încercat tot meciul să desfacă un bloc defensiv așezat în 20 de metri. De exemplu, în minutul 82, la ocazia lui Valentin Mihăilă, oaspeții se apărau la un atac pozițional al nostru cu nu mai puțin de 7 oameni în propriul careu și cu alți doi jucători în preajma lui „16”.
Cu Ucraina cred că vom juca ultradefensiv. Așa ne-a mers bine în preliminarii
- Mihai Stoica, manager FCSB
Pentru a încerca să preseze adversarul, România a încercat să aducă mai mulți oameni în careul advers decât de obicei. Așa se face că în minutul 31, când lovitura de cap a lui Ianis Hagi a fost salvată de Benjamin Buchel, în ultimii 10 metri din terenul oaspeților era un raport de 4 români - 4 jucători din Liechtenstein. Din nou, o situație greu de replicat la turneul final care va debuta pe 14 iunie.
N-am putut să folosim contraatacul cu Liechtenstein
În prelungirile primului act, România ar fi putut avea, în teorie, un contraatac periculos. Liechtenstein pierduse balonul în jumătatea noastră. Mingea a ajuns la Olaru, care i-a pasat imediat lui Coman. Faza s-a încheiat cu un șut de la distanță expediat de Florinel și scos de Buchel.
Am fi avut o șansă mai mare să înscriem dacă Liechtenstein nu avea chiar și în acel moment 4 jucători pe linia de fund.
VIDEO. Mircea Lucescu: „Nicio echipă nu va juca la Euro în felul în care a jucat Liechtenstein”
Prezent în Ghencea, Mircea Lucescu a criticat alegerea naționalei de a înfrunta Liechtenstein în pregătirea Europeanului:
„Am jucat împotriva unei echipe care nu a trecut de centrul terenului, nu cred că era cel mai potrivit «sparring partner» înainte de Campionatul European. Nicio echipă nu va juca la Euro în felul în care a jucat Liechtenstein.
În aceste condiții, trebuia schimbat stilul de joc. Ar fi trebuit mai multe combinații centrale, aduși mai mulți jucători în față. Am exagerat cu centrările”.
6 ocaziine-am creat prin șuturi de la distanță, 9 din centrări - o altă dovadă că atacurile noastre poziționale au suferit. În urma combinațiilor, am bifat 4 șanse de gol
{{text}}