Gazeta Sporturilor a ajuns la Munchen. Mai puțin de o săptămână ne desparte de startul Campionatului European, dar în orașul care va găzdui grandioasa deschidere, prioritățile sunt altele # Capitala Bavariei își sărbătorește în weekendul 8-9 iunie cea de-a 866-a aniversare, astfel că turneul final a trecut în plan secund, localnicii și turiștii cântând, dansând și zâmbind în ciuda ploii încăpățânate care s-a abătut asupra orașului # Am întâlnit și primii români gata de meci, pentru România - Ucraina, pe 17 iunie.
Vineri, 14 iunie, ora 22:00 la noi, un ceas mai devreme în Germania, se va fluiera startul Campionatul European, cea mai importantă competiție fotbalistică a anului. Orașul ales pentru deschiderea acestui turneu final este Munchen, care va găzdui în total 6 partide prin Munich Football Arena, aka Allianz Arena, casa celor de la Bayern, o arenă cu capacitate de 66.000 de locuri în zilele de meci.
Șocul termic de la București la Munchen
Echipa GSP.ro a descins la Munchen sâmbătă după-amiaza, cu 6 zile înainte ca Germania și Scoția să se înfrunte în deschiderea turneului. Am fost întâmpinați de o vreme mohorâtă, o ploaie măruntă și o temperatură mult sub ce am resimțit în ultima perioadă pe meleagurile românești. E ceva să treci de la mult peste 30 de grade Celsius la ceva sub 20 de grade...
De altfel, o privire aruncată rapid pe prognoza meteo pentru următoarele zile te pune pe gânduri și obligă să cauți umbrela în bagaj. Exceptând ziua de luni, când temperatura maximă estimată străpunge ușor bariera de 20 de grade Celsius, Munchen promite temperaturi cum România nu a mai simțit din iarnă.
Vremea are să se îmbujoreze timid în ziua deschiderii turneului final, cu 17 grade Celsius estimate la ora meciului. Așadar, fiți cu băgare de seamă și echipați-vă cu un strat textil gros, o jachetă și, neapărat, cu o umbrelă.
Câteva steaguri ale EURO 2024 și unul ce ne aduce aminte de ai noștri
Te-ai aștepta ca un eveniment de o asemenea anvergură să fie marcat la tot pasul, dar nu este cazul. Afișele și panourile care promovează turneul te întâmpină firav la intrarea în oraș și în jurul stadionului, dar se estompează odată ce te apropii de zona centrală.
Semnele că acest oraș urmează să găzduiască o reputabilă competiție sportivă reapar pe măsură ce te apropii de inima Munchenului, Marienplatz. Bine, nici aici nu abundă.
Sunt câteva steaguri cu însemnele EURO 2024, dar cam câte înșiruise Ghiță Pristanda în „O scrisoare pierdută”. Cu mândrie am văzut și fotografiat un drapel în culorile României, dispuse orizontal, dar am aflat de la proprietar că este vorba doar de o casă pentru studenți, având acest însemn. Totuși, e ceva.
2,7milioane de suporteri sunt așteptați pe stadioanele din Germania pe durata turneului final
Lângă Heilig Geist, Biserica Sfântului Spirit din Munchen, o covârșitoare clădire gotică ridicată în secolul 14, începe acțiunea. O mulțime pestriță de toate vârstele, un loc în care se adună semințiile pământului! Petrecerile sunt în toi, dar ele sunt dedicate week-end-ului și sărbătorii orașului.
De la artiștii stradali până la concertul din piață. Un tip bate în niște găleți ce se vor a fi niște tobe de rocker. Un altul, înfățișând o statuie vivantă, cântă și el la un instrument muzical, iar un altul interpretează o partitură la acordeon lângă un câine plictisit.
Atenție și vigilență! Poliția e cu ochii în patru
O scenă care ar trebui să atragă atenția asupra securității ce va fi resimțită pe durata competiției. Lângă sediul Poliției de pe Lederstrasse, un cuplu voia să-și facă un selfie. S-au înghiontit în glumă, apropiați de zid, din clădire au zbughit-o pe ușă trei polițiști, doi bărbați și o femeie. Au ajuns în două secunde lângă cuplu, au întrebat ce se întâmplă, iar femeia, fâstâcită, le-a răspuns în engleză că totul este OK.
A mai urmat o întrebare de confirmare din partea polițiștilor, răspunsul a venit afirmativ, abia apoi s-a liniștit situația. Cei doi și-au făcut fotografia dorită, apoi s-au sărutat spre plecare.
Doi tineri încercând un vals pe o melodie cântată de o bătrânică la vioară
Marienplatz este foarte animat. Într-un colț, lângă scenă, încearcă să se ferească de ploaie câteva femei cu umbrele. Și astfel observăm un totem dedicat organizării Euro la Munchen: o minge, un copil ce reprezintă urbea și trofeul competiției.
Pe scenă un muzicant local cu chitara și o bătrânică interpretând o piesă bavareză la vioară încing atmosfera în stil german. Tabloul este completat, romantic, de doi tineri care încearcă un vals în fața scenei, printre mese și public. Fain! Parcă și ploaia nu se mai simte atât de rece.
Clienții sorb cu nesaț din sticlele de bere, aici găsiți la preț cu apa și cu cola!
Mai sus un grup de englezi au pus stăpânire pe un microfon al unui cântăreț stradal și fanii „cormorani” interpretează o melodie dedicată lui Virgil van Dijk pe care, la rândul lor, i-a oferă unuia care urmează să se căsătorească. Sunt multe grupuri de tineri care sunt în mijlocul petrecerilor burlacilor.
1.477de kilometri sunt între București și Munchen, 871 de kilometri sunt de la Nădlac în capitala Bavariei
Un român din Reșița stabilit la Munchen: „Să arate că suntem puternici”
Primii români au sosit la Munchen. De fapt, erau deja. Pe un șezlong l-am întâlnit pe Lucian, originar din Reșița, care trăiește de ani buni în zonă. Este nerăbdător să-i vadă pe „tricolori” și a cumpărat din timp bilet la meci, povestind cum prețurile au „explodat” între timp.
„Ne dorim ca România să câștige cât mai multe meciuri, să facă o impresie bună. Măcar un meci să câștige. Sau măcar un egal. Să arate că românii sunt încă puternici.
Ne-am luat bilete la partidă, dar suntem în tratative să mai luăm încă două. România să joace și pentru suporterii care vin din Europa pentru a-i vedea!”, a reacționat bărbatul, care se pierde în mulțimea multicoloră ce trăiește week-end-ul cu entuziasm.
{{text}}