Nationala

Îi propune lui Iordănescu un „11”-surpriză: „Fără Marius Marin și Șut în echipa de start”

Edi Iordănescu, selecționer România

Articol de Alexandru Barbu, Alexandru Mone  —  luni, 10 iunie 2024

Fostul internațional Mihăiță Pleșan a intervenit telefonic, azi, la GSP Live, și a precizat că, în opinia lui, remizele cu Bulgaria și Liechtenstein nu sunt relevante înaintea unui turneu final # Pleșan, 41 de ani, crede că „tricolorii” vor arăta o altă față la Euro, chiar dacă plecăm cu ultima șansă în grupa E.

Pleșan spune că meciul cu Ucraina este capital pentru a visa la calificarea în „optimi” și speră ca Edi Iordănescu să trimită un prim „11” ofensiv în teren, cu Răzvan Marin, Cicâldău și Stanciu la mijloc, iar Denis Drăguș distribuit în centrul atacului.

VIDEO. Cum vede Mihăiță Pleșan primul „11” la Euro: „Răzvan Marin și Cicâldău la mijloc, Drăguș în atac”

- Mihăiță, amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein ți-au afectat încrederea în națională înaintea Campionatului European?
- Ar trebui să o luăm de la început, din preliminarii. Ce așteptări aveam atunci? După meciul cu Belarus, ce așteptări aveam? Trebuie să fim sinceri că nu ne așteptam să ne calificăm la Euro.

- Dar, după preliminarii, erau multe voci care spuneau că putem bate Slovacia, că ne putem califica măcar de pe locul 3. Era entuziasmul conferit de calificarea de pe locul 1 într-o grupă cu Elveția, fără niciun joc pierdut.
- În continuare trebuie să fim entuziaști! Ai altă motivație, altă concentrare la un Campionat European. Cred și sper că vom face o figură frumoasă în Germania.

- Totuși, cum este posibil să nu marchezi împotriva lui Liechtenstein, locul 202 în clasamentul FIFA?
- Se poate întâmpla, a fost o zi nefastă. Ocazii am avut... Se poate întâmpla. Nu trebuie să rămânem blocați pe acest meci, altfel va fi foarte rău. Sunt sigur că băieții vor fi montați la Euro. Din punctul meu de vedere, meciul cu Ucraina este decisiv, dacă vrem să mergem mai departe.

- Spui că ar trebui să luăm cel puțin un punct cu Ucraina, dacă vrem să mergem mai departe.
- Da. Altfel e foarte greu, chiar imposibil.

- Totuși, pare dificil să bați Ucraina, după ce parcurgi lotul lor...
- Orice meci e greu. Se poate întâmpla orice. Avem nevoie și de noroc. Eu zic că vom arăta altfel la Euro. Am încredere că putem face o figură frumoasă.

370 de milioane de euroeste cota de piață a lotului Ucrainei, conform site-ului de specialitate transfermarkt. Cel mai bine cotat fotbalist din lot este Oleksandr Zinchenko, fundașul celor de la Arsenal (38 de milioane de euro)

- A fost inspirată alegerea de a disputa amicale cu Bulgaria și Liechtestein înainte de Euro? Mircea Lucescu taxa această decizie, argumentând că nu vom întâlni asemenea adversari în Germania.
- Fiecare antrenor are planul lui. Bănuiesc că asta a vrut Iordănescu: un adversar apropiat valoric de noi și altul mai slab.

- E vreun jucător care ți-a plăcut în aceste meciuri amicale?
- Noi nu am avut jucători spectaculoși, în general. Grupul a reușit această calificare. E greu să găsești un jucător anume. Mi-ar fi plăcut să-l văd pe Mitriță în aceste două amicale, să vedem dacă merita sau nu să fie la Euro.

- Crezi că e o problemă că nu știm ce se va întâmpla cu Edi Iordănescu după Euro?
- Nu, nu. Orice jucător își dorește să fie la Euro. Când ajung acolo, jucătorii sunt concentrați doar la ce fac ei, niciunul nu se gândește dacă pleacă sau rămâne Edi.

7 selecțiiare Mihăiță Pleșan la echipa națională. A reușit un gol spectaculos, în celebrul amical câștigat împotriva Germaniei, în Giulești, scor 5-1

- Te întreb direct: cu cine ai juca în fața apărării, cu Marius Marin sau cu Șut?
- Cu niciunul dintre cei doi. Aș juca cu Răzvan Marin. Și interi Stanciu și Cicâldău. Îmi place jocul mai ofensiv. Și toți trei sunt buni pasatori. Contează foarte mult în aceste meciuri să ai jucători la mijlocul terenului care pasează foarte bine.

- În atac pe cine vezi dintre Drăguș, Alibec, Pușcaș și Bîrligea?
- Drăguș.

Mihăiță Pleșan

- Te simt optimist înainte de Euro. Dacă ne comparăm cu Slovacia, de exemplu...
- Nu ne putem compara cu nimeni din grupă! Suntem sub toate. Hai să ne uităm unde joacă fotbaliștii din Slovacia, din Ucraina, de Belgia nici nu are rost să mai zic. Dar cred în șansa noastră. Băieții se pot autodepăși, pot echilibra valorile. Eu sunt realist și așa văd lucrurile.

- Adică plecăm cu șansa a 4-a, însă sperăm să ne putem depăși condiția.
- Exact. Plecăm cu șansa a 4-a și sperăm la locul 2.

  • GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.