Calificarea la Euro 2024, ba și de pe locul 1 și fără înfrângere, ne-a făcut să considerăm că avem o națională bună, competitivă la nivel înalt. Recentele remize albe cu Bulgaria și Liechtenstein ne-au trezit însă la realitate. Ne-au lămurit că „tricolorii” lui Edi Iordănescu nu sunt zmei. Totuși, mulți dintre noi s-au simțit deranjați, chiar jigniți, descoperind deunăzi că The Telegraph privește eventuala ieșire din grupă a României drept „o realizare uriașă”. Un soi de miracol.
Socotindu-l pe Radu Drăgușin vedeta reprezentativei noastre, probabil și pentru că-i legitimat în Premier League, prestigiosul cotidian londonez anticipează că Belgia va câștiga grupa E de la Euro. Că Ucraina și Slovacia vor concura pentru pozițiile 2 și 3, cu avantaj Ucraina, ceea ce ar indica, logic, că România ar urma să termine ultima. Coada grupei, lanterna roșie.
Asta și din pricină că echipa pregătită de Iordănescu jr. „preferă lupta «care pe care» spectacolului de balet”, observație deloc amabilă. Altfel zis, ea n-ar avea calitate. I-ar lipsi finețea. S-ar pricepe numai să se bată, să transpire.
Deși doar o părere ca oricare alta, cea exprimată de The Telegraph merită reținută tocmai pentru că ea arată cum suntem văzuți din afară. De la distanță. Dacă-i adevărat că nu contează ce crede fiecare despre sine, ci numai ce cred ceilalți, căci numai imaginea acestora circulă, nu cea proprie, atunci nu trebuie să rămânem indiferenți.
La întrebarea „Pe ce s-au bazat ziariștii englezi când ne-au pus la coadă?” nu-i greu de răspuns. Între altele, pe faptul că la CE 2020 Belgia și Ucraina au mers până în „sferturi”, iar Slovacia a urcat în „optimi” la ediția 2016, cea mai bună performanță din istorie.
Alt argument al britanicilor a constat în compararea loturilor, capitol la care noi stăm foarte rău. Chiar dacă Drăgușin e evaluat de transfermarkt.com la 25 de milioane de euro, niciun alt „tricolor” nu depășește 10 milioane. Man e la 9, Fl. Coman la 7 etc. În măsura în care belgienii sunt foarte apreciați, Doku la 65 de milioane, Openda la 60, De Bruyne și Onana la 50, J. Bakayoko la 45 și Trossard la 35, foarte sus sunt plasați și ucrainenii. Zinchenko valorează 38 de milioane, Mudryk și Dovbyk 35, Zabarnyi 32, Tsigankov 30 și așa mai departe.
Mai puțin știut, și lotul Slovaciei cuprinde câțiva jucători de top. În frunte cu Hanko (Feyenoord) și Skriniar (PSG), prețuiți la câte 30 de milioane, urmați de Lobotka (Napoli), de 28, iată că nici cei considerați mai slabi nu mai sunt de subestimat!
Pușcaș și Man, dezamăgiți după egalul cu LiechtensteinDe notat, dar și de regretat, că unii dintre băieții noștri, majoritatea, sunt în pierdere de viteză. Cu cote în scădere: R. Marin a coborât la 2,7 milioane de la 15 în 2021, Alibec la 700.000 de la 3 milioane (2017), Pușcaș la 1,5 de la 6 (2019), Ianis la 2 de la 7 (2021) și lista poate continua. E trist că unii urcă, iar noi alunecăm pe tobogan și nu ne mai oprim.
Care ar fi concluzia rândurilor de față? Nu trebuie să fim neapărat pesimiști, dar nici n-avem voie să ne amăgim. Să fim realiști și să realizăm că, în pofida unei calificări spectaculoase, în grupa de la Euro pornim cu cea mai mică șansă, pe post de outsideri! Fără ca asta să însemne că suntem dinainte învinși, că ne predăm.
După ce a constituit una dintre surprizele plăcute ale preliminariilor, de ce n-ar putea România repeta figura și-n Germania? Să fim lucizi, cu picioarele pe pământ, să ne uităm în oglindă, dar să ne păstrăm speranța!
{{text}}