Opinii

Până când, Gică?!

Alberto Botoghina

Articol de Alberto Boțoghină  —  luni, 10 iunie 2024

”Dublă lovitură pentru Hagi! Farul a semnat cu doi decari!”. Știți și voi deja. Hagi nu i-a reactivat pe Kaka și Hazard, nici măcar pe Rivaldo sau Stoicikov, că tot au jucat la meciul de adio al Generației de Aur. Hagi i-a luat pe Gabi Iancu și George Merloi.

Vară de vară, la Ovidiu se repetă obsesiv aceeași poveste. Hagi se uită la Popescu, Popescu se uită la Marica, Marica se uită la oamenii politici din Constanța, iar ăștia din urmă se fac că se uită în altă parte. La final, sunt bani spre zero în contul de transferuri al Farului, iar Hagi se ambiționează cu o rețetă care funcționează din 10 în 10 ani: se iau jucători aproape terminați, dacă nu chiar retrași, se aplică metoda Hagi și vedem dacă iese ceva sau nu. De cele mai multe ori, nu iese nimic!

Până când, Gică?! Nu ai cum să nu stai să te întrebi de ce se chinuie atât Gică Hagi. Ce poate să obțină mai mult? A luat două titluri în România! De două ori mai mult decât FCSB, cu, probabil, de 100 de ori mai puțin bani. În Europa a sfârșit mereu lamentabil, cu eliminări rușinoase și cu conferințe în care ne certa și se certa pentru lipsa bugetelor.

După toate crizele făcute (de multe ori și) pe bună dreptate, Hagi se întoarce, mereu și mereu, la locul faptei. Și semnează cu Budescu, cu Alibec, cu Vînă, cu Rivaldinho, cu Iancu, cu Merloi, cu Ronaldo Deaconu, cu toți băieții talentați acum 10-12 ani, dar care au fost suficient de leneși pentru a nu reuși cu adevărat în fotbal.

Acum, serios, Gabi Iancu s-a ”retras” de 3 ori din fotbal și s-a reapucat de alte 4. Hagi l-a mai avut, îl știe, îl tot ia. Cu ce speranță? Că la 30 de ani, brusc, după ce n-a putut să fie titular la Hermannstadt va rupe toți norii ăia din Constanța? Sau pe Merloi ce l-a oprit să nu facă spectacol până la 24 de ani? Omul tocmai a retrogradat în liga a 2-a cu Voluntari și a fost mereu o speranță, niciodată vreo certitudine.

În vara când a luat ultimul titlu, Hagi a transferat de la retrogradate, decari de pe la Mioveni, și visa să se califice în grupe de cupe europene. Uneori mi se pare că așteaptă special să retrogradeze o echipă, să ia un jucător de acolo, doar ca să mai facă un pariu și să le arate unor antrenori că, de fapt, fotbalistul ăla putea mai mult.

Gică, știm asta deja! 90% dintre fotbaliștii români cu un minimum de talent pot mai mult. Dar ei nu vor. Ei se mulțumesc la primul contract mai mare, la primul antrenament la FCSB, CFR, Craiova sau Rapid, la primul like și mesaj de la vreo altă talentată cu cariere impresionante pe Instagram sau Tiktok. Cariera lor se oprește înainte să înceapă cu adevărat, indiferent dacă tu te chinui să le demonstrezi chiar lor că greșesc!

Când era total lipsit de experiență, Hagi s-a aventurat la echipa națională, la Steaua, la Galatasaray. A încercat străinătatea pentru că îi permitea numele. Aventurile alea n-au reușit! Acum, când are experiență, când a arătat că se pricepe, că a învățat mult, că poate lua trofee, că poate inventa niște fotbaliști, lui Hagi pare că i-a dispărut curajul de a se lua în serios ca antrenor!

Gică, dacă tot ai curaj să semnezi toți mofturoșii și leneșii, poate găsești curajul de a reintra în circuitul fotbalului ăla mai mare, la cluburi cu bugete adevărate, unde obiectivul n-ar mai fi doar clasicul playoff.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.