International   •   Euro 2024   •   GERMANIA

Inovație pentru Euro » UEFA vine în ajutorul fanilor orbi sau cu deficiențe de vedere: „La dispoziția tuturor, oriunde-n lume”. Inclusiv în limba română!

La meciurile de la Euro va fi disponibil un comentariu audio-descriptiv, destinat celor orbi sau cu deficiențe de vedere // sursă foto: uefa.com

Articol de Andrei Crăiţoiu, Daniel Grigore   —  marţi, 11 iunie 2024

Pe parcursul Campionatului European, microbiștii orbi sau cu deficiențe de vedere vor putea asculta un comentariu special, audio-descriptiv. UEFA va pune acest serviciu atât la dispoziția fanilor de pe stadion, cât și a celor care nu se află la fața locului, prin intermediul aplicației Euro 2024 sau a site-ului web.

„Uniți de fotbal. Uniți în inima Europei” este deviza Campionatului European din această vară, al 17-lea astfel de turneu final din istorie. La această ediție, UEFA acordă o atenție sporită microbiștilor cu nevoi speciale.

Cei orbi sau cu deficiențe de vedere vor avea la dispoziție un comentariu special pe parcursul întregului turneu final, la toate cele 51 de meciuri din grupe și fazele eliminatorii.

Comentariul audio-descriptiv va fi disponibil și în limba română, la meciurile „tricolorilor”


Comentariul audio-descriptiv, ADC, a fost disponibil și la precedentele ediții de Campionat European, dar în această vară trece la nivelul următor.

Noutatea constă în faptul că microbiștii vor putea asculta comentarii în propria limbă la partidele favoriților. De exemplu, la primul meci al „tricolorilor”, contra Ucrainei pe 17 iunie, comentariul audio-descriptiv va fi disponibil în 3 limbi: română, ucraineană și germană.

Există și excepții, limbile georgiană și sârbă nu sunt disponibile. În acest caz, pe lângă germană, ascultătorii vor mai avea varianta comentariului în engleză.

O altă veste bună pentru microbiștii cu nevoi speciale este că aceste comentarii vor fi disponibile la nivel mondial prin intermediul aplicației UEFA Euro 2024 și a websiteului, nu doar pentru cei care ajung pe stadion.


Ce reprezintă comentariul audio-descriptiv

Comentariul audio-descriptiv are menirea de a le oferi fanilor orbi și cu deficiențe de vedere informații suplimentare despre cele întâmplate pe teren.

Comentatori instruiți special relatează acțiunea în detaliu, comunicându-le următorilor, de exemplu, unde pe teren se află mingea, ce gesturi fac și ce expresii faciale au jucătorii. Practic, așa cum notează UEFA, „orice informație vizuală semnificativă importantă pentru a transmite povestea meciului”.

„Trebuie să descrii momentul pentru cei care nu văd”

Broder-Jürgen Trede, un comentator audio-descriptiv cu mai bine de 20 de ani de experiență în domeniu, explică în ce constă acest serviciu:

„Trebuie să faceți diferența între descriere și comentariu. De exemplu, după ce se înscrie, prima întrebare a oamenilor care pot vedea este: cine a marcat? Pentru oamenii care nu văd, trebuie să descrii momentul. Nu este important cine a înscris, asta vine la urmă. Mai întâi trebuie să descrii unde este mingea și ce se întâmplă cu ea”.

De obicei, se lucrează în perechi pentru a asigura astfel de comentarii. Trede punctează: „Trebuie să găsești un amestec bun între a urmări mingea și a spune povești sau glume. Aici apare nevoia de a avea un partener bun.

Este imposibil să urmărești mingea tot timpul, așa că la fiecare două minute ne schimbăm. Chiar dacă colegul comentator repetă ceva ce spuseseși și tu, va folosi alte cuvinte, ceea ce ajută la crearea unei imagini mai precise pentru ascultători”.

„Și oameni care pot vedea se folosesc de comentariul nostru”

Dar cât de valoros este un astfel de comentariu pentru public? Același comentator, Broder-Jürgen Trede, consideră că „face diferența pentru ei, un ascultător mi-a spus că acum poate vorbi despre meciuri cu oamenii care au văzut respectivele partide. Acum pot vorbi despre meciuri pentru că știu toate detaliile - uneori mai multe decât oamenii care văd!”.

De munca din spatele acestor comentarii nu se bucură doar cei nevăzători. Comentatorul care colaborează cu UEFA mai spune că „și oameni care pot vedea se folosesc de comentariul nostru, pentru că oferim detalii pe care uneori le ratează ei înșiși”.

Peste 300 de milioane de oameni orbi sau cu deficiențe serioase de vedere

La nivel mondial, un stadiu efectuat în 2020 a relevat că peste 43 de milioane de oameni sunt orbi și 295 de milioane se confruntă cu tulburări de vedere în diverse stadii, de la moderată până la severă.

În România trăiesc aproximativ 100.000 de oameni cu deficiențe grave de vedere. Aceștia și nu numai ei au acum la îndemână o nouă unealtă în vederea Euro, comentariul audio-descriptiv, fie că vor fi în Germania pentru meciuri, fie că le vor privi din fața televizoarelor sau de pe dispozitivele lor electronice.

VIDEO. Echipa națională a ajuns în Würzburg și se pregătește de Euro

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.