International   •   Euro 2024   •   PREȚURI GERMANIA

Nici covrigul nu mai e ce-a fost: un „bavarez” în Germania costă un „Grigorescu”!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Ionuţ Iordache   —  marţi, 11 iunie 2024

Am studiat prețurile din magazinele din Germania în comparație cu cele de acasă # Aproape pe linie produsele de aici sunt mai scumpe decât cele din România # Trebuie precizat că nemții au o putere imensă de cumpărare, cu 20.000 de euro mai mult decât românii # Aici, niciun magazin nu este deschis duminica

Germania va fi pentru următoarea perioadă de timp casă pentru mai mulți români care vor veni pentru meciurile Euro 2024. Iar dacă echipa națională a României a ales orașul Würzburg pentru cazare, românii vor „invada” München, Köln și Frankfurt, acolo unde vom juca meciurile din grupe.

Sunt sute de magazine, supermarketuri, piețe și târguri de unde nemții își fac zilnic cumpărăturile. Marile lanțuri comerciale sunt cele mai căutate pentru varietatea de produse, pentru calitatea acestora. Surprinzător, aici nu există case rapide pentru achiziția cumpărăturilor, așa cum e acasă.

Covrigul bavarez de doi euro


Evident că și în Germania sunt companii care oferă reduceri pentru anumite produse în ofertă, folosindu-se mereu cardul de fidelitate, care se poate crea extrem de rapid prin instalarea aplicațiilor. Și mai există produse gratuite, la două cumpărate din același sortiment.

+49 Foto
Vizită în Würzburg, orașul naționalei la Euro 2024

De pe străduțele orașelor nemțești nu lipsesc patiseriile, iar gama de produse este una foarte ridicată. Dacă în România covrigul bavarez costă 2 lei, în Germania e doi euro, adică 10 lei, la fel și mai multe sortimente de patiserie. Minipizza este 3 euro, iar sandviciurile au prețuri cuprinse între 3 și 6 euro, în funcție de tipul de pâine folosit, dar și ingredientele pe care acesta le conține.

Străzile din Würzburg sunt pline de produse de panificație

Berea este la mare căutare și în Germania, chiar dacă în Würzburg, de exemplu, se consumă mai mult vin și prosecco.

Putere imensă de cumpărare în comparație cu România

În comparație cu produsele din România, totul este mai scump! Nici nu ne putem compara cu puterea de cumpărare a nemților.

Puterea de cumpărare a germanilor este de aproape 28.000 de euro pe cap de locuitor, conform unui studiu al companiei de cercetare de piață GfK!

În România este puțin peste 8.000 euro pe cap de locuitor, cu 51% sub media europeană, și care plasează țara noastră pe locul 31 dintre cele 42 de state incluse în studiul amintit.

Bucureștiul este lider, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de aproape 15.500 de euro. Aceasta înseamnă că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media națională.

În schimb, regiunea Bavaria ocupă primul loc în clasamentul regiunilor din Germania, unde rezidenții au la dispoziție peste 30.000 de euro pe cap de locuitor.

FRUCTE & LEGUME

  • banane (1 kg) 7 lei
  • cartofi (1 kg) 8 lei
  • ceapă (1 kg) 8 lei
  • portocale (1 kg) 11 lei
  • mere (1 kg) 14 lei
  • roșii (1 kg) 16 lei

158 la sută mai scumpesunt merele în Germania decât în România. E important de precizat că peste zece la sută din merele care ajung în Uniunea Europeană sunt produse în țara noastră. Iar Germania este cea mai mare piață de desfacere a perelor din Uniunea Europeană

ALIMENTE

  • pâine 6 lei
  • lapte (1 l) 6 lei
  • orez (1 kg) 14 lei
  • 12 ouă 17 lei
  • brânză (1 kg) 65 lei
  • pui (500 gr) 79 lei
  • bere (500 ml) 4 lei
  • Coca-Cola (2 l) 15 lei
Peste tot se pot cumpăra tot felul de preparate

CONSUMABILE & DIVERSE

  • prânz restaurant mediu 63 lei
  • meniu Big Mac 50 lei
  • pachet de țigări 41 lei
  • detergent (1 l) 20 lei
  • deodorant 15 lei
  • pastă de dinți 6 lei
  • benzină (1 l) 8,50 lei
+49 Foto
Vizită în Würzburg, orașul naționalei la Euro 2024

UTILE

  • tichet autobuz 12 lei
  • abonament lunar transport comun 244 lei
  • 1 kilometru cu taxiul 11 lei
  • bilet film 50 lei
  • abonament sală fitness o lună 150 lei
  • pereche de pantaloni 215 lei
  • pereche de încălțări sport 390 lei

Niciun magazin nu este deschis duminica!

Dacă ajungeți în Germania, trebuie să țineți cont de un aspect extrem de important. Niciun magazin de cartier sau supermarket nu este deschis duminica! Doar brutăriile, patiseriile, restaurantele și pub-urile.

Supermarket-urile sunt la mare căutare în Germania

Părintele Ghelasie Păcurar, de la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg a plecat de 17 ani din România. Și știe tot ce mișcă în Germania în materie de legislație.

Duminica nu există niciun magazin deschis! Legislația este foarte restrictivă și nimeni nu se joacă cu legile de aici. Există o lege specială de zeci și zeci de ani care interzice deschiderea magazinelor. Totul s-a întâmplat în urma presiunilor exercitate de sindicatele muncitorești germane

Părintele Ghelasie Păcurar

Pe lângă brutăriile, restaurantele și pub-urile deschise, românii își pot cumpăra tot felul de produse din benzinării, dar și din unele magazine micuțe din gări.

Românii cheltuiesc cel mai mult pe mâncare

Potrivit datelor Eurostat pentru anul 2022, românii cheltuiesc, în medie, pe mâncare, 23,7% din totalul venitului de care dispun lunar. Imediat sub noi se situează bulgarii, cu 18,9%, urmați de cetățenii din Slovacia și Lituania, cu 18% și cei din Estonia și Letonia, cu 17,7%.

Vitrină plină cu produse de carmangerie în Germania

La polul opus se află irlandezii, care cheltuiesc pe mâncare doar 7% din totalul veniturilor lunare, cetățenii din Luxemburg, cu 8,2%, și cei din Austria, cu 8,9%. Potrivit datelor, alimentele depășesc 14% în cheltuielile gospodăriei, iar asta se întâmplă în general în statele cu venituri salariale medii și mici.

România este, de asemenea, singura țară din UE unde îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă peste 6% din cheltuielile totale ale unei gospodării, în timp ce media Uniunii Europene este de 4,3%.

Nu prinde Top 10 al celor mai fericite țări din lume

Germania se clasează pe locul 24 în topul celor mai fericite ţări din 143 incluse în Raportul Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv, în timp ce România ocupă locul 32.

Imagine din centrul orașului Würzburg

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat, iar țările sunt clasate în funcţie de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieţii lor în cei trei ani precedenţi.

Vecinii nordici ai Finlandei au obţinut și ei scoruri ridicate. Danemarca, Islanda şi Suedia completează următoarele poziții ale clasamentului, închis de Israel!

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Loc ocupat în prezent de Germania.

Germanii devin tot mai nemulţumiţi

Eurostat a realizat o analiză despre starea de mulţumire a oamenilor. Conform studiului care a fost publicat de Deutsche Welle, „în Germania s-a putut constata între timp o înrăutăţire”.

Dacă în 2018 indicele de mulţumire era cu doar 0,6 puncte mai mic decât cel măsurat în Austria, în 2022 el a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat până acum: 6,5 puncte. Dintre toate statele UE, doar în Bulgaria media este mai mică

studiul Eurostat

Media cea mai mare s-a obţinut în Austria: 7,9 puncte, iar media mulţumirii la nivelul întregii Uniuni Europene este de 7,1 puncte. În schimb, România, Polonia şi Finlanda au o medie de câte 7,7 puncte.

VIDEO. Plecat de acasă de 22 de ani, dar tot în România e mai bine! „În urmă cu 10-15 ani, totul era mai OK în Germania”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.