Nationala

Recepție specială pentru delegația României în Wurzburg » Răzvan Burleanu: „Asta poate fi cea mai bună generație din ultimii 20 de ani” + A vorbit și despre politică și alegeri

+26 Foto
FOTO: Ionuț Iordaache (GSP)

Articol de Andrei Crăiţoiu, Ionuţ Iordache, Sergiu Alexandru, Daniel Grigore  —  marţi, 11 iunie 2024

O parte din delegația Federației Române de Fotbal a fost prezentă azi la Primăria din Wurzburg, orașul care găzduiește naționala pe perioada EURO 2024 # A fost un eveniment la care au participat o parte din conducerea FRF și autorități locale.

În sala mare a Primăriei, la intrarea căreia a fost montată o minge uriașă cu mesaje ale selecționerului și ale jucătorilor, a avut loc o reunire la care au participat, printre alții, primarul Christian Schuchardt, consulul general al României în Munchen, Miheia-Mălina Diculescu-Blebea, președintele FRF Răzvan Burleanu și alte nume din FRF, Vlad Munteanu, Marius Niculae, Lucian Sânmărtean și Gheorghiță Giolgău.

Probleme cu traducerea la recepție

După ce doi violoniști au cântat Oda Bucuriei, primul care a luat cuvântul în impresionanta sală a Primăriei a fost chiar edilul din Wurzburg. Acesta a încercat să destindă atmosfera printr-o glumă: „Am căutat să port cea mai românească cravată posibilă”.

„E o mare plăcere, o onoare și o mândrie ă găzduim echipa națională. Sper să aveți parte de cele mai bune condiții și să vedeți cât de ospitalieri suntem” a fost mesajul pe care a insistat primarul.

O misiune mai dificilă decât se preconiza a avut traducătoarea, care s-a poticnit de mai multe ori și chiar a greșit numele lui Vlad Munteanu, numindu-l „Tudor”, în momentul în care primarul a salutat prezența acestuia în sală.

A fost urmat de consulul general al României, care a vorbit în germană și în română: „E o bucurie să vă avem aici, în Wurzburg, unde românii reprezintă cea mai mare comunitate de străini”.

Răzvan Burleanu: „Poate fi cea mai bună generație din ultimii 20 de ani”

La final, președintele Răzvan Burleanu a susținut un discurs în limba engleză. A vorbit despre importanța calificării la turneul final și despre planurile FRF pentru viitor. Dar și despre legăturile dintre cele două țări, Iar la final a atins și subiectul politic, referindu-se la recentele alegeri europarlamentare.

„Vreau să mulțumesc autorităților, reprezentaților locali și reprezentaților hotelului. Totul a fost perfect. Sperăm ca acesta să fie un început pentru națională. Vrem să folosim această scenă pentru a transforma actuala generație în cea mai bună din ultimii 20 de ani.

Pentru națiune, jucătorii sunt adevărații eroi. Vorbesc de jucătorii noștri, dar și despre cei care au jucat în trecut. Am venit cu cei mai buni jucători și suntem încrezători că putem avea un turneu de succes. Sunt încrezător că putem transforma actuala generație în cea mai bună din ultimii 20 de ani. Hai să ne bucurăm de acest turneu, că vom fi fericiți la turneu, care cu siguranță va fi cel mai bun”, a spus Răzvan Burleanu.

Și a continuat: „La început am ascultat imnul Uniunii Europene, Oda Bucuriei. Acest imn este încă valabil și spune multe despre vremurile actuale. Vorbește despre pace, libertate și solidaritate. Acesta vrem să fie și mesajul acestui turneu final”, a spus Burleanu.

Apoi a trecut la contextul politic din Europa: „Ambele țări, ca întreaga UE, a organizat alegeri europarlamentare. România a demonstrat că e un spațiu stabil, după o lungă tranziție. Acum putem spune că am aderat la valorile europene. Trăim într-un climat foarte complicat, dar sperăm că acest turneu va aduce bucurie. Îi cunosc pe germani și sunt sigur că va fi cel mai bun turneu”.

Și a încheiat declarând că: „EURO 2024 aduce Europa în România și România înapoi în Europa. Am lucrat din greu în ultimii ani pentru asta.

La final, Burleanu s-a fotografiat alături de autoritățile locale și a trecut un mesaj în cartea de aur a orașului: „EURO 2024 e o dată importantă în construirea cele mai importante generații din ultimii ani. E adevărată sursă de inspirație pentru români”.

Glume între „nemți”

Înainte ca evenimentul să înceapă, un localnic și-a făcut loc în sală și i-a rugat pe doi dintre foștii fotbaliști din delegația FRF, Marius Niculae și Vlad Munteanu, să-i semneze o serie de fotografii developate, din vremea când aceștia evoluau pentru cluburi europene.

Amândoi au fost legitimați la echipe din Germania, Niculae la Mainz, Munteanu la Energie Cottbus și Wolfsburg, printre altele. Văzând o fotografie cu Vlad în tricoul celor din Cottbus, „Săgeată” și-a permis o glumă: “Uite ce slab erai tu!”.

Vlad Munteanu: „Îmi doream să fiu și eu pe teren””

Vlad Munteanu, oficial FRF, a vorbit la finalul evenimentului despre importanța susținerii primite de jucători din partea comunității locale.

„Este o atmosferă extraordinară, iar asta ne face să fim mândri. Există mult entuziasm, iar băieții sunt foarte încântați de ce se întâmplă aici. Ați văzut și la antrenamentul de dimineață ce atmosferă a fost. Și băieții au fost foarte încântați. Și eu m-am simțit foarte bine, îmi doream să fiu și eu pe teren”, a spus fostul mijlocaș.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.