Baschet

Jerry West, legendarul jucător care a inspirat sigla NBA, s-a stins din viață la 86 de ani

+7 Foto
Jerry West în 2022 Foto: Imago

Articol de Luminița Paul  —  Wednesday, 12 June 2024

Jerry West, considerat unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istoria NBA, campion cu LA Lakers în 1972, a decedat vegheat de soția sa, Karen. Silueta sa a servit de inspirație pentru sigla National Basketball Association.

Vestea tristă a decesului lui Jerry West a fost confirmată de Los Angeles Clippers, clubul la care fostul mare jucător și antrenor activa ca director din 2017. Alături de West în ultimele sale clipe s-a aflat soția sa, Karen, parteneră de viață din 1978.

Jerry West a fost un geniu al baschetului și o figură definitorie a ligii noastre timp de mai mult de 60 de ani”, a punctat Adam Silver, șeful NBA, într-o declarație oficială.

„A ieșit în evidență nu doar în calitate de campion NBA și participant la All Star Game în 14 sezoane, ci și ca un competitor desăvârșit, care a înglobat în cariera sa cele mai importante momente.

A fost primul MVP al finalei NBA, ceva ce a reușit ridicându-se la înălțimea ocaziei datorită calităților sale unice, care i-au adus porecla de Mr. Clutch”, a arată în același comunicat, citat de Reuters.

Jerry West, 9 finale cu Lakers și un titlu

West a evoluat ca shooting guard, cel mai bun aruncător al echipei, și a dus-o pe Los Angeles Lakers la nouă finale NBA, dintre care una singură s-a încheiat cu câștigarea titlului, cea din 1972.

„Ultima dată când câștigasem un titlu eram la liceu”, spunea el cu umor, după ce înscrisese 23 de puncte în victoria cu 114-100 în fața celor de la Knicks din meciul al cincilea al finalei. „Este un sentiment fantastic. În vara aceasta o fiu foarte bucuros”, adăuga, după cum amintește New York Times.

+7 Foto
Jerry West în 2019, decorat de Donald Trump Foto: Imago

Până în ziua de azi, el rămâne singurul care a fost numit MVP al finalei, în 1969, în ciuda faptului că nu aparținea echipei care cucerise trofeul.

A fost ales ca a doua opțiune per total în draftul din 1960 de Minneapolis Lakers, înainte ca echipa să se mute la Los Angeles și și-a încheiat cariera tot acolo, în 1974. Între 1976 și 1979 a fost antrenorul celor de la Lakers. A devenit al treilea jucător din istoria NBA care a atins bariera de 25.000 de puncte înscrise, deținând recordul celei mai mari medii a punctelor pe parcursul unei finale.

A avut nasul rupt de 9 ori în carieră

Ca jucător, a navigat printre numeroase accidentări – a avut, spre exemplu, nasul rupt de nouă ori, dar a impresionat, la cei 1,91 metri ai săi, prin viteză de execuție și detentă, impunându-se astfel în fața unor apărători mai înalți și mai puternici.

Nu a strălucit doar în NBA, ci în 1960 a fost cocăpitan al echipei naționale a Statelor Unite ale Americii care a devenit campioană olimpică. Poreclit Mr. Clutch, West a fost introdus în Hall of Fame ca jucător în 1980 și va fi onorat din nou în acest an, pentru contribuția sa imensă pe mai multe planuri.

+7 Foto
Jerry West în 2019, decorat de Donald Trump Foto: Imago

După ce a renunțat la antrenorat, s-a transformat în unul dintre cei mai apreciați conducători. Ca manager general și vicepreședinte executiv al celor de la Lakers (1979-2000), a construit 8 echipe care au cucerit titlul, arătându-și ochiul sensibil la talent atunci când i-a ales pe Magic Johnson, Kobe Bryant și Shaquille O’Neal.

Apoi, a activat pe perioade mai scurte la Memphis Grizzlies (2002-2007), Golden State Warriors (2011-2017) și Los Angeles Clippers (2017-2024).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.