Nationala

Nu e loc pentru români în cel mai valoros „11” al grupei » Nici Drăgușin nu prinde topul valoric

+30 Foto
Niciun român nu prinde cel mai valoros „11” al grupei E de la Euro 2024 // foto: Imago Images

Articol de Daniel Grigore  —  Thursday, 13 June 2024

Portalul Transfermarkt a alcătuit cel mai bun „11” din grupa E a Campionatului European, serie din care face parte și naționala României. Niciun „tricolor” nu și-a făcut loc în echipa ideală și, de altfel, nu prinde Top 10 al cotelor de piață.

Belgia, Ucraina și Slovacia vor fi adversarele României la Euro 2024, turneu final programat să debuteze vineri, 14 iunie. Obiectivul declarat și asumat al „tricolorilor” este să treacă de grupe, adică să prindă una dintre primele două poziții sau să fie printre cele mai bune 4 echipe de pe locul 3.

Pentru îndeplinirea obiectivului, elevii lui Edi Iordănescu trebuie să depășească cel puțin una dintre Belgia, Ucraina și Slovacia. Misiunea nu se anunță facilă, având în vedere că toate adversarele au loturi net superioare ca valoare, cel puțin conform portalurilor de specialitate.

Nu e loc pentru români în cel mai valoros „11” al grupei E de la Euro 2024

Unul dintre acestea, Transfermarkt, a prezentat cel mai bun „11” format exclusiv din fotbaliști din grupa E a Campionatului European. Pe fiecare poziție au fost aleși jucătorii cu cea mai mare cotă de piață. Niciun român nu apare în echipa ideală a grupei.

În poartă îl regăsim pe ucraineanul Andriy Lunin, portarul lui Real Madrid. Milan Skriniar (Slovacia), David Hancko (Slovacia) și Ilya Zabarnyi (Ucraina) compun linia defensivă, Amadou Onana (Belgia), Oleksandr Zinchenko (Ucraina) și Kevin De Bruyne (Belgia) sunt la mijloc, Johan Bakayoko și Jeremy Doku (ambii Belgia) în benzi, Artem Dovbyk (Ucraina) și Luis Openda (Belgia) în atac.

Întreg lotul României pentru Euro 2024, format din 26 de nume, este evaluat la 92,13 milioane de euro pe Transfermarkt. Un singur jucător are o cotă de piață mai mare de 10 milioane de euro, fundașul central Radu Drăgușin, legitimat la Tottenham.

Radu este evaluat la 25 de milioane de euro, sub cei 3 stoperi care au prins „11”-le ideal al grupei. Drăgușin se poate consola cu gândul că niciun fundaș belgian nu are o cotă de piață superioară lui.

465 de milioane de euroeste valoarea totală a celui mai bun „11” al grupei E. Este de departe cea mai slabă grupă din acest punct de vedere

Nici Radu Drăgușin nu-și face loc în Top 10

Radu nu prinde nici Top 10 al valorii, indiferent de poziția jucătorilor. Cei mai valoroși 5 fotbaliști ai grupei sunt belgieni. În clasament urmează 4 ucraineni, Top 10 fiind închis de David Hancko, singura prezență slovacă în această ierarhie. Fundașul lui Feyenoord are o cotă de piață de 35 de milioane de euro.

  1. Jeremy Doku (Belgia) - 65 de milioane de euro
  2. Luis Openda (Belgia) - 60
  3. Amadou Onana (Belgia) - 50
  4. Kevin De Bruyne (Belgia) - 50
  5. Yohan Bakayoko (Belgia) - 45
  6. Oleksandr Zinchenko (Ucraina) - 38
  7. Georgiy Sudakov (Ucraina) - 35
  8. Mykhaylo Mudryk (Ucraina) - 35
  9. Artem Dovbyk (Ucraina) - 35
  10. David Hancko (Slovacia) - 35

În total, Slovacia are 3 fotbaliști cu o cotă de piață superioară lui Drăgușin, cel mai valoros „tricolor”: David Hancko (35 milioane euro), Milan Skriniar (30) și Stanislav Lobotka (28). Ucraina are 7 jucători evaluați peste Radu Drăgușin, Belgia 8.

Jeremy Doku, extrema stânga de la Manchester City, cu o cotă de piață de 65 de milioane de euro, este cel mai valoros fotbalist al grupei. Vârsta cântărește mult aici, Doku are numai 22 de ani. Pe Kevin De Bruyne, de exemplu, vârsta, 32, îl „blochează” la o cotă de piață de 50 de milioane. În aceeași idee, Romelu Lukaku, care abia a împlinit 31 de ani, este evaluat la 30 de milioane de euro.

Dennis Man este al doilea cel mai valoros „tricolor”, evaluat la 9 milioane de euro

Cum stabilește Transfermarkt cotele de piață

Este important de menționat felul în care sunt stabilite cotele de piață care stau la baza articolului. Transfermarkt nu apelează la un proces automatizat sau un model matematic, ci „se bazează pe înțelepciunea comunității sale, ai cărei membri discută și evaluează cotele de piață în detaliu”, conform explicației oficiale.

Există câțiva factori care stau la baza stabilirii cotelor. Enumerăm aici:

  • perspectivele de viitor,
  • vârsta,
  • evoluțiile la club și echipa națională,
  • nivelul campionatului în care joacă (sportiv și financiar),
  • reputația,
  • potențialul de creștere,
  • caracteristicile campionatului,
  • valoarea de marketing,
  • numărul și reputația cluburilor interesate de transfer,
  • experiența,
  • probabilitatea de a se accidenta.

VIDEO. Căpitanul Ucrainei, Oleksandr Zinchenko, despre duelul cu România de la Euro

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.