Euro 2024

Top 5 Munchen, orașul în care azi începe Euro: de la cele mai bizare și instagramabile locații la cele mai tari berării

Vedere cu centrul orașului München din turneul bisericii Peterskirche

Articol de Ionuţ Iordache  —  vineri, 14 iunie 2024

Reporterii Gazetei au luat la pas capitala Bavariei și vă spun care sunt cele mai bune locuri de vizitat.

München va deschide azi Campionatul European de fotbal și tot aici România va disputa primul meci. „Tricolorii” vor juca pe 17 iunie împotriva Ucrainei, pe celebra Allianz Arena.

Iar fanii români au ce vizita în localitatea străbătută de râul Isar, în ciuda faptului că a fost grav afectată în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial.

Vă recomand să folosiți mijloacele de transport în comun pentru o vizită la München pentru că sunt multe străzi în lucru în această perioadă, iar parcările sunt scumpe.

Top 5 atracții turistice

1. Marienplatz

Centrul vechi din Orașul Călugărilor, așa cum mai este cunoscut München, este primul loc în care ajung turiștii. Oricât de mult te-ar deranja aglomerația sau clișeele turistice, nu ai cum să ratezi atracțiile din această locație.

Aici sunt mai multe clădiri emblematice: Neues Rathaus și Altes Rathaus, Residenztheater sau bisericile Frauenkirche și Peterskirche.

Neues Rathaus sau Noua Primărie este celebră pentru Glockenspiel sau ceasul cu păpuși și clopoței. Mai mult, balconul turnului este locul unde jucătorii lui Bayern München celebrează câștigarea trofeelor importante.

Un alt loc de neratat este platforma turnului bisericii Peterskirche. După ce urci 300 de scări, te poți bucura de panorama întregului oraș.

2. Viktualienmarkt

La mică distanță de Marienplatz se află Viktualienmarkt, cea mai celebră piață a orașului. Te pierzi prin forfota de aici și prin miresmele din aer.

Vânzătorii de la tarabe te atrag cu produse de cea mai bună calitate, de la fructe, legume, brânzeturi sau carne la murături, delicatese fermentate sau dulciuri.

La câteva tarabe se poate și mânca. Pe lângă celebrii cârnați nemțești, poți încerca și o supă de la Die Münchner Suppenküche. Localnicii spun că ar fi cea mai bună din tot orașul.

3. Schloss Nymphenburg

Acest palat a fost reședința de vară pentru principii și regii din Bavaria în secolul al XVIII-lea.

Complexul de 180 de hectare este al doilea spațiu verde ca mărime din München, iar palatul cu o lungime de 632 de metri este unul dintre cele mai întinse din lume.

Cele mai importante puncte de interes din palat sunt Steinerner Saal, holul imens de la intrare, Schönheitengalerie, o galerie de picturi cu cele mai frumoase 36 de femei din perioada regelui Ludwig I, inclusiv cu amanta acestuia, dormitorul reginei Carolina și capela cu picturi din viața Sfintei Maria Magdalena.

4. Englischer Garten

Această oază de verdeață se află chiar în mijlocul orașului și cel mai mare parc din interiorul orașului din lume. Ca să vă faceți o idee despre imensitatea lui, închipuiți-vă cam 640 de terenuri de fotbal lipite între ele!

Punctele de atracție sunt nenumărate: templul Monopteros, lacul Kleinhesseloher, Casa Ceaiului Japonez sau celebra grădină de bere de lângă turnul chinezesc.

Pe lângă plimbatul cu bicicleta, rolele sau alte activități sportive, parcul dispune și de un râu pe care cei mai curajoși pot practica surful!

VIDEO. Surf în mijlocul Münchenului

5. Zona Gärtnerplatz und Glockenbach

Cele două cartiere au devenit locația cea mai la modă în ultimul timp din München.

Zona este celebră pentru viața de noapte și pentru mulțimea de opțiuni culturale.

Sunt o mulțime de baruri, puburi și cluburi, locul unde mulți tineri vin să se distreze și să se relaxeze.

Tot aici se află și centrul comunității LGBT din oraș, dar și o mulțime de buticuri sau magazine diverse.

+49 Foto
Schloss Nymphenburg FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

Top 5 berării

1. Hofbräuhaus

Această tavernă din secolul al XVI-lea este una dintre cele mai faimoase locații de băut bere din lume.

Clădirea este superb decorată și este imensă. Poate găzdui la interior peste 1.000 de băutori de bere. În plus, berăria are și o grădină de vară uriașă, dar și alte încăperi unde se organizează tot felul de petreceri și festivaluri.

2. Augustiner Keller

La fel de celebră ca Hofbräuhaus, Augustiner este mai populară în rândul localnicilor datorită atmosferei mai puțin turistice. Berea se servește din butoaie imense, iar clienții pot bea inclusiv într-o pivniță subterană din cărămidă roșie.

Are și o grădină de vară uriașă, cu 5.000 de locuri!

3. Schneider Bräuhaus

Această berărie este ideală dacă vrei să și mănânci celebrii cârnați sau covrigi bavarezi.

Berea se servește aici chiar și la micul dejun, iar cea mai populară este cea de grâu, Hefeweizen.

4. Tap-House

Acest bar de bere oferă o selecție colosală de 200 de băuturi artizanale, de la producători din Germania, Belgia sau Italia.

Locația are și o aplicație de mobil dedicată, unde poți găsi detalii despre fiecare tip de bere, dar poți să și dai review-uri.

5. Paulaner Bräuhaus

Berăria, un mix între atmosfera tradițională germană și modernismul bavarez, e celebră pentru berea cu același nume, Paulaner.

Deși are o vechime de doar 35 de ani, această bere müncheneză este una dintre cele mai consumate în oraș.

+47 Foto
Tap-House FOTO: Ionuț Iordache

Top 5 locuri instagramabile

1. Ludwigpalais

Ludwigpalais este o clădire de birouri, restaurante și magazine, dar atracția principală pentru turiști este o curte interioară de unde se vede o perspectivă spectaculoasă dacă te uiți spre cer.

Curtea se află la intersecția străzilor Von-der-Tann și Ludwigstrasse, iar în mijlocul ei se află o mică statuie.

2. Stația de metrou Marienplatz

München are multe stații de metrou superbe, iar cea mai fotogenică este chiar Marienplatz, cea situată în centrul orașului.

Portocaliul pereților și tunelele lungi creează niște efecte vizuale spectaculoase.

Locația a devenit și mai căutată de turiști după ce cei de la Arctic Monkeys au filmat aici videoclipul de la „Four Out of Five”.

3. ADAC Zentrale

München nu are prea multe clădiri înalte, iar una dintre acestea este ADAC Zentrale.

Terminată în 2012, construcția colorată și cu multe curburi aspectuoase e subiectul perfect pentru niște fotografii cu multe like-uri pe rețelele de socializare.

4. Palatul de Justiție

Sobru la exterior, acest Palat este senzațional la interior datorită scărilor sale fotogenice.

Intrarea este liberă, dar trebuie să treci printr-un control strict de securitate.

5. Residenz

Acest palat regal merită vizitat chiar și dacă nu ești pasionat de fotografie.

Dar interiorul său este atât de frumos că e aproape imposibil să nu fii tentat a face niște poze aici. Fotografiatul este permis, dar fără bliț și trepied.

Intrarea în palat costă 10 euro.

+17 Foto
Palatul de justiție FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

Top 5 locuri bizare

1. Amprenta Diavolului

Conform legendei, arhitectul catedralei Frauenkirche a făcut o înțelegere cu Diavolul pentru a-i finanța construirea unei noi biserici în München, cu condiția ca lăcașul de cult să nu aibă ferestre pentru a celebra întunericul.

Când clădirea a fost finalizată, arhitectul Jorg von Halspach l-a condus pe Diavol înăuntru pentru a-i arăta că s-a ținut de cuvânt. Doar că arhitectul încercase să-l păcălească construind niște coloane în dreptul ferestrelor, iar când Diavolul a înțeles că totul a fost o minciună, a bătut cu piciorul, marcând pentru totdeauna podeaua cu amprenta tălpii sale.

Acum, amprenta este un loc care atrage mulți copii care își măsoară talpa cu cea a Diavolului.

2. Scheletul plin de bijuterii

Biserica Peterskirche este cea mai veche din München, iar în interiorul său se află osemintele Sfintei Munditia.

Imaginea acesteia este parcă desprinsă dintr-un film: scheletul este acoperit cu aur și bijuterii, iar craniul are montați niște ochi de sticlă.

În mână ține un recipient de sticlă plin cu sânge uscat, o relicvă a martiriului său.

Deasupra osuarului ei se află unul mai mic, care conține craniul Sfântului Erasmus de Formiae, patronul marinarilor și protector împotriva afecțiunilor intestinale.

3. Casa OZN

Arhitectul finlandez Matti Suuronen a construit în anii ’60 mai multe prototipuri de case din plastic sub formă de OZN-uri.

Azi, au mai rămas doar câteva din aceste case, iar una se află chiar la München, lângă muzeul Pinakothek der Moderne.

Interiorul poate fi vizitat, dar nu este atât de spectaculos.

4. Biserica îmbrăcată în sticlă

Inaugurată în 2000, Herz-Jesu este una dintre cele neobișnuite biserici din lume.

Lăcașul de cult este un cub de lemn acoperit cu o sticlă albastră.

Interesant este că biserica are două uși normale de intrare, dar la ocazii speciale se deschide hidraulic toată fațada. Această poartă gigantică măsoară 14 metri înălțime, 18 metri lățime și cântărește 50 de tone!

+25 Foto
Osemintele Sfintei Munditia FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

VIDEO. Un câine robot dansează pe ritmuri de vioară

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.