UEFA explică cum în programarea meciurilor de la Euro 2024 a fost luat în calcul, pentru prima dată, impactul turneului asupra mediului # Forul european a încercat să organizeze echipele și partidele într-un mod care să presupună distanțe mai scurte de străbătut, reducând astfel numărul de kilometri parcurși în zbor.
Zece stadioane au fost alese pentru Campionatul European, din zece orașe împânzite dintr-un capăt în celălalt al țării, de la Munchen la Hamburg și de la Koln la Berlin. Euro 2024 este aici, urmând ca vreme de o lună să vedem 51 de meciuri de cel mai bun nivel.
Programarea meciurilor și stabilirea arenelor care să găzduiască partidele de la turneele finale reprezintă de fiecare dată o misiune anevoioasă. Cu atât mai complicat a fost de această dată, având în vedere că în excuație a intrat un parametru suplimentar, sustenabilitatea, adică impactul călătoriilor asupra mediului înconjurător.
Euro 2024 aduce o premieră în istoria Europenelor: „Pentru prima dată, sustenabilitatea a fost o prioritate”
„Să asigurăm corectitudine pentru toate echipele este întotdeauna principiul primordial din spatele programării partidelor, dar în acest an, pentru prima dată, printre priorități am avut și sustenabilitatea.
Provocarea a fost să maximizăm sustenabilitatea fără să compromitem corectitudinea”, spune Marcello Alleca, șeful departamentului de competiții masculine ale UEFA.
În consecință, arenele și meciurile au fost organizate pe regiuni. Există 3 astfel de mari regiuni, în care meciurile au fost programate astfel încât echipele și suporterii să aibă distanțe mai mici de parcurs, iar efectele negative asupra mediului să fie reduse la un minimum posibil.
Doar 25% dintre drumuri vor fi efectuate cu avionul
UEFA a efectuat o comparație cu cel mai recent turneu final continental desfășurat într-o singură țară, în 2016, atunci în Franța. În urmă cu 8 ani, 75% dintre drumurile echipelor pentru meciurile din grupă au fost efectuate cu avionul, spune forul continental.
Conform analizei UEFA, procentajul ar trebui să scadă la 25% pentru Campionatul European din această vară, din moment de orașele-destinație sunt ușor accesibile cu trenul și autobuzul.
Un alt element care susține ideea sustenabilității este faptul că 7 dintre cele 24 de echipe participante la Euro 2024 vor juca cel puțin două meciuri pe același stadion, ceva ce nu s-a întâmplat deloc la ediția din 2016. Cele 7 reprezentative sunt Austria, Republica Cehă, Ungaria, Serbia, Slovacia, Elveția și Turcia.
Cele 10 orașe care vor găzdui meciuri la Euro 2024 // sursă foto: uefa.comProgramul trebuie să fie gata „cu cel puțin 2 ani înaintea meciului de deschidere”
Cum reușește UEFA să stabilească programul pentru astfel de turnee-mamut? Explică Alleca:
„Procesul este în continuare unul manual, nu implică automatizare. Începem cu o echipă de aproximativ 10 oameni, fiecare reprezentând diferiții factori care intră în calcul. Odată ce ajungem la un consens, trimitem mai departe către orașele gazdă și un grup mai numeros, care să consulte considerațiile noastre.
Asta se întâmplă cu mult timp înaintea turneului, acceptul final pentru program fiind necesar cu cel puțin 2 ani înaintea meciului de deschidere”.
„Facem programul fără să știm ce echipe vor participa, le numim echipa 1 din grupa A, echipa 2 și așa mai departe. Ne uităm unde vor juca, apoi la ce se va întâmpla cu câștigătoarele de grupă și cu echipele de pe locul 2, analizăm toate posibilele rute și cum putem să fim cât de corecți posibil cu toate formațiile”, a completat oficialul UEFA.
{{text}}