De ce fanilor scoțieni le place să-și încurajeze echipa de la Euro 2024 cântând „Yes Sir, I Can Boogie”, melodie lansată în 1977 de trupa spaniolă Baccara?
Diseară, la meciul de deschidere a competiției, cântecul va răsuna din piepturile membrilor Tartan Army, care vor întâlni Germania, în prima dintre cele 51 de partide ale Euro 2024.
Totuși, cum de o melodie care a cunoscut succesul în urmă cu 47 de ani a revenit atât de glorios la modă?
Erau „morți de beți” când au ales melodia „Yes Sir, I Can Boogie”
Andrew Considine, fundaș central la Aberdeen și apoi la St. Johnstone, a jucat doar trei meciuri pentru Scoția, dar dansul său pe ritmurile acestei melodii antrenante au rămas în memoria suporterilor.
Melodia „Yes Sir, I Can Boogie” a devenit una dintre preferatele prietenilor și rudelor lui Considine și a inspirat un filmuleț celebru, cu fotbalistul scoțian, îmbrăcat în haine de femeie și machiat.
Era în 2015 când înregistrarea, realizată pentru petrecerea burlacilor dinaintea nunții lui Andrew, a ajuns, fără intenția mirelui, pe YouTube.
Considine a explicat că el și amicii lui erau „morți de beți” când cavalerul său de onoare a decis să facă un filmuleț, cu circuit închis, dar cu producție profesionistă. Iar melodia să fie „Yes Sir, I Can Boogie”.
„Am mers la un studio imens, ne-am costumat în tipe și ne-am machiat corespunzător”, a povestit fotbalistul, care s-a destăinuit în 2021 podcastului Open Goal.
„M-au făcut drăgălaș ca o păpușică. Tata la fel, unchii mei la fel, apoi o tipă de-acolo ne-a spus: «O să cântăm tot cântecul cu boogie-woogie. Știți versurile?»
Am jucat în acel clip și, pe măsură ce trecea timpul, lucrurile deveneau din ce în ce mai caraghioase și oamenii începeau din ce în ce mai mult să se dezbrace. Cred că în total a durat vreo cinci ore”, povestește Considine.
Fundașul, acum în vârstă de 37 de ani, a spus că filmulețul a rulat la nuntă și invitaților nu prea le-a plăcut - dar în rândul fanilor lui Aberdeen a devenit un adevărat imn.
Apoi, filmarea cu Considine îmbrăcat în femeie și dansând boogie a devenit virală și fanii Scoției au adoptat melodia.
Cinci ani mai târziu, mișcările de dans ale lui Considine au revenit în conștiința suporterilor când fundașul a fost chemat pentru prima oară la echipa națională, deși avea deja 33 de ani.
În noiembrie 2020, Considine se afla pe banca de rezerve, la Belgrad, unde Scoția juca pe terenul Serbiei, încercând să obțină un loc la turneul final Euro 2021.
Scoția a trecut de Serbia, în acea seară, calificându-se la o competiție majoră după 23 de ani de absență.
Jucătorii au sărbătorit la vestiare, dansând pe melodia făcută din nou celebră de Considine. Apoi febra boogie a cuprins o întreagă națiune.
Calificarea Scoției, dar și scoaterea de la naftalină a cântecului anilor '70 au reprezentat motive de bucurie pentru o țară întreagă, în mijlocul pandemiei de Covid-19.
Mai mult decât atât, fostul număr 1 din 1977 a readus trupa Baccara în topuri după 43 de ani
Maria Mendiola și Mayte Mateos, membrele originale ale trupei, au fost la fel de uimite ca restul lumii.
”În culmea pandemiei, nu aveam nimic de făcut decât să stau acasă și să mă uit la televizor. Imaginile acelea mi-au prins foarte bine, m-au încurajat și m-au bucurat”, a declarat atunci, în 2021, Maria Mendiola pentru BBC Scotland.
„Întotdeauna mă voi gândi cu drag la echipa Scoției și mai ales la Andy Considine pentru că m-au făcut atât de fericită, după mai mult de patru decenii.
Am fost de-a dreptul încântată. Am mulțumit echipei Scoției și am discutat cu Andy pe Instagram”.
Melodia „Yes Sir, I Can Boogie” a urcat și mai mult în topuri în septembrie 2021, când Maria Mendiola a murit, la vârsta de 69 de ani.
{{text}}