Altele

Cătălin Chirilă a câștigat aurul în proba de canoe simplu 1.000 de metri la Campionatele Europene de la Szeged!

+42 Foto
Cătălin Chirilă și momentul său de aur FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video)  —  sâmbătă, 15 iunie 2024

Cătălin Chirilă (26 de ani) s-a impus în proba de canoe simplu 1.000 metri la Campionatele Europene, apărându-și titlul cucerit în 2022 după o luptă pasionantă cu Martin Fuksa.

UPDATE 17:50. Cătălin Chirilă s-a clasat pe poziția a patra în a doua cursă a sa de sâmbătă, disputată după-amiaza.

Pe podium au urcat Serghei Tarnovschi (Republica Moldova), Zakhar Petrov (steag independent) și Martin Fuksa (Cehia).

Cea mai importantă cursă de la această ediție a Campionatelor Europene de la Szeged pentru Cătălin Chirilă s-a desfășurat sub un soare puternic și cu multă agitație în tribune. Maghiarii au o istorie bogată și rezultate impresionante la competițiile majore.

Suporterii maghiari prezenți sâmbătă la Campionatele Europene de la Szeged FOTO Raed Krishan

Cătălin Chirilă a câștigat aurul în proba de canoe simplu 1.000 de metri la Campionatele Europene de la Szeged

De ce a fost cea mai importantă pentru român? Pentru că la Jocurile Olimpice doar proba de canoe simplu 1.000 de metri este în program, restul fiind lăsate în afara acestuia.

Campion european și vicecampion mondial en titre, românul a avut ocazia să se testeze în compania unor canoiști redutabili înainte de întrecerea de la Paris.

Cehul Martin Fuksa, 31 de ani, are în palmares în această probă 7 medalii mondiale și 6 europene. El și Cătălin Chirilă au dezvoltat o rivalitate interesantă.

Românul l-a învins pe ceh la Campionatele Mondiale de la Darthmouth și la Europenele de la Munchen din 2022 în această probă, iar cehul și-a luat revanșa anul trecut la Mondialele de la Duisburg.

O luptă pasionantă între Chirilă și Fuksa

Cătălin a făcut o cursă superbă, fiind al doilea la 250 de metri, al treilea la 500, apoi a accelerat și l-a învins din nou pe Martin Fuksa.

Românul a fost cronometrat cu un timp de 4:03,010, urmat de cehul Martin Fuksa (4:03.254) și de moldoveanul Serghei Tarnovschi (4:05.744).

Ultimii metri din cursa de la Szeged au însemnat un efort imens pentru Cătălin Chirilă, care după ce a realizat că a trecut primul linia de sosire, a strâns pumnul, a eliberat un strigăt și apoi a simțit nevoia să-și răcească mușchii care îl duseseră pe primul loc.

A băgat piciorul drept în apă, apoi a condus canoea spre ponton, unde s-a prăbușit.

Cătălin Chirilă și cursa sa de aur

+42 Foto
Cătălin Chirilă. Foto: Instagram

A avut nevoie de câteva minute bune pentru a-și reveni, nu complet. Pentru că după alte câteva minute, când a venit la festivitatea de premiere, urmele efortului era încă vizbile.

A primit medalia de aur, apoi a privit spre cer și a ascultat imnul cu mâna la inimă. A câștigat o luptă importantă, iar acest lucru îi dă încredere pentru Paris.

+10 Foto
Cătălin Chirilă a câștigat medalia de Aur la Europene. Foto: Raed Krishan / GSP

Încă două curse la Szeged pentru Cătălin Chirilă

Cătălin Chirilă va mai concura la Szeged în două probe bonus, așa cum le numește el, pe distanțele de 500 de metri, sâmbătă de la ora 17:33, și de 5.000 de metri, duminică de la ora 15:38.

6 medalii europeneare în palmares Cătălin Chirilă: două de aur, două de argint și două de bronz

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.