Euro 2024

UEFA, decizie radicală la meciul România - Ucraina » Adversarii „tricolorilor” au făcut cerere oficială

UEFA a luat o decizie extremă pentru meciul România - Ucraina. Foto: Getty

Articol de George Nistor  —  luni, 17 iunie 2024

UEFA a luat o decizie de ultimă oră înainte de România - Ucraina, meci programat la ora 16:00, pe stadionul Allianz Arena din Munchen. De teama unor posibile incidente, forul european a interzis steagurile cu Rusia în tribune.

Hotărârea vine la solicitarea Federației Ucrainene de Fotbal după ce atât în partida de deschidere, Germania - Scoția, cât și la meciul Serbia - Anglia, mai multe drapele ale țării cu care Ucraina se află în război au fost afișate.

UEFA a interzis steagurile Rusiei la România - Ucraina

Dacă în primă instanță nu s-au inflamat, pentru că au crezut că este doar un caz izolat, oficialii ucraineni au luat „foc” după meciul disputat duminică. Este cunoscut că Serbia și Rusia au o relație politică aparte.

Actualul regulament nu interzice în mod explicit steagurile rusești sau alte steaguri naționale, restricțiile aplicându-se numai materialelor cu mesaje discriminatorii, rasiste sau radicale din punct de vedere politic.

Este de așteptat ca UEFA să mențină decizia pe toată durata disputării Euro 2024, iar controalele la porțile de acces să fie sporite la următoarele partide.

Însă nu doar steaguri rusești au putut fi observate în tribune. Oficialii UEFA au semnalat și materiale inscripționate cu nume de orașe din Ucraina, printre care Belgorod și Kiev, în care rușii au făcut multe victime.

Steagul Rusiei afișat de suporterii sârbi la meciul Serbia - Anglia, Gelsenkirchen, Germania. Foto: Imago.

Poliția din Berlin a interzis din mai steagurile rusești

Înaintea meciului de deschidere, autoritățile de la Berlin au avertizat că doar steagurile naționale ale țărilor care participă la Euro 2024 vor fi permise în anumite zone și au cerut participanților să lase acasă celelalte drapele.

În mai, poliția din Berlin a decis să interzică steagurile rusești și alte simboluri asociate țării în timpul festivităților de Ziua Victoriei care comemora victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, invocând conflictul din Ucraina.

Mișcarea a indignat Moscova, care a numit-o „discriminatorie” și o încălcare a principiului „reconcilierii istorice” între cele două națiuni.

Ce meciuri joacă Ucraina la Campionatul European:

  • 17 iunie, România - Ucraina
  • 21 iunie, Slovacia - Ucraina
  • 26 iunie, Ucraina - Belgia
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.