Euro 2024

Scandări șocante în tribune la Euro 2024: „Ucideți-i pe toți!” » Mesaje politice și o replică rapidă: „Rușine fără precedent la un turneu final”

+28 Foto
Fani croați la meciul cu Albania / Foto: Getty Images

Articol de Emanoil Ursache  —  Wednesday, 19 June 2024

Numeroși suporteri croați și albanezi au scandat mesaje reprobabile la adresa sârbilor, pe parcursul meciului direct de la Campionatul European, terminat la egalitate, scor 2-2.

Mesajul transmis de cele două tabere de fani este de o violență de-a dreptul șocantă: „Ucideți toți sârbii, ucideți toți sârbii!”. Momentul a fost surprins și pe transmisia live a meciului Croația - Albania, între minutele 59 și 60, când albanezii conduceau cu 1-0.

Mesaj politic la Croația - Albania 2-2

+28 Foto
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images

În plus, albanezii au afișat și un banner cu o tentă politică evidentă: „Kosovo este Albania”.

Presa din Serbia a reacționat și cere intervenția UEFA. Jurnaliștii de la Sportal.rs au titrat: „Rușine fără precedent la un turneu final”.

Forul european a deschis o procedură și împotriva Serbiei, din cauza comportamentului avut de fani la meciul din runda inaugurală cu Anglia, pe care a penalizat-o cu 10.000 de euro. Sârbii au afișat o hartă ce cuprindea și Kosovo, cu mesajul „Fără capitulare”.

Federația de Fotbal din Albania a fost, la rândul ei, amendată de UEFA cu aceeași sumă din cauza faptului că suporterii albanezi au afișat, la meciul pierdut cu Italia (1-2), tot un banner cu o hartă a țării lor cu teritoriul extins.

De unde provine conflictul etnic

Conflictul etnic dintre dintre croați și albanezi, de o parte, și sârbi, de cealaltă parte, își are originea într-unul dintre cele mai importante evenimente istorice contemporane, respectiv destrămarea Iugoslaviei.

Iugoslavia s-a destrămat după o serie de conflicte politice și armate desfășurate la începutul anilor 1990. La data de 25 iunie 1991, Croația și Slovenia și-au declarat independența față de Iugoslavia. Ulterior, pe 8 septembrie 1991, Macedonia a făcut același lucru.

Bosnia și Herțegovina (1 martie 1992) și Muntenegru (3 iunie 2006) au fost următoarele țări care s-au constituit independent din fostul bloc iugoslav, din care au mai rămas Serbia și Muntenegru, destrămate și ele ulterior între 3 și 5 iunie 2006.

Ultima etapă din destrămarea Iugoslaviei s-a consumat pe 17 februarie 2008, când Kosovo, unde populația este de origine albaneză într-o proporție majoritară, s-a desprins de Serbia.

În momentul de față, 104 țări din 193 de state afiliate ONU recunosc Kosovo ca fiind stat autonom. Printre ele nu se numără și România, care are relații diplomatice apropiate de Serbia și relații nule cu Kosovo. La rândul ei, țara vecină continuă să nu accepte independența proclamată de kosovari.

VIDEO Bătaie între suporterii sârbi și englezi înainte de meciul de la EURO 2024. Poliția germană a intervenit și a arestat mai multe persoane

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.