Euro 2024

Naționala care amenință cu retragerea de la Euro 2024: „Cerem măsuri din partea UEFA! În caz contrar vom analiza ce urmează”

+28 Foto
Jovan Surbatovic, în centrul imaginii / FOTO: Imago

Articol de David Marinescu  —  joi, 20 iunie 2024

Jovan Surbatovic, secretarul general al Federației de Fotbal din Serbia, amenință inclusiv cu retragerea de la Euro 2024, dacă UEFA nu intervine în cazul scandărilor auzite în timpul meciului Croația - Albania, scor 2-2. Suporteri din cele două tabere au strigat: „Ucideți-i pe sârbi!”.

În minutul 59 al partidei Croația - Albania, din grupa B a Campionatului European, pe transmisiunea TV s-a auzit un mesaj îngrozitor. Mai mulți suporteri croați și albanezi s-au aliat și scandat: „Ucideți-i pe sârbi!”.

Reacțiile de la Belgrad au fost prompte. Jovan Surbatovic, înalt oficial în cadrul Federației sârbe, spune că se poate ajunge chiar la retragerea din competiție. Până la o decizie radicală așteaptă măsuri din partea UEFA.

Federația din Serbia, scandalizată de evenimentele de la Croația - Albania: „Vom vedea ce facem mai departe!”

+28 Foto
Croația - Albania / Sursă foto: Imago Images

„În primul rând vreau să le mulțumesc fanilor noștri pentru sprijinul pe care ni l-au oferit la meciul contra Angliei. Ce s-a întâmplat mai departe e scandalos. Vom cere măsuri severe din partea UEFA.

Suntem siguri că vor exista sancțiuni. Oficialii au fost receptivi, deja au interzis un așa numit jurnalist albanez. Acum vrem ca ambele echipe să fie pedepsite.

Dacă UEFA nu va face asta, vom analiza atent ce vom face mai departe”, a spus Surbatovic, potrivit RTS.

Noi am fost pedepsiți pentru cazuri izolate. Fanii noștri au avut un comportament respectabil. Un suporter a fost sancționat din cauza unor insulte rasiste. Nu vrem ca ele să fie atribuite întregii galerii. Noi, sârbii, suntem niște gentlemeni. Îi îndemn pe fani să rămână așa
- Jovan Surbatovic

De unde provine conflictul dintre croați, albanezi și sârbi

Conflictul etnic dintre dintre croați și albanezi, de o parte, și sârbi, de cealaltă parte, a început odată cu destrămarea Iugoslaviei. Au urmat mai multe conflicte politice și armate.

Ultima etapă din destrămarea Iugoslaviei s-a consumat pe 17 februarie 2008, când Kosovo, unde populația este de origine albaneză într-o proporție majoritară, s-a desprins de Serbia.

În acest moment, 104 țări din 193 de state afiliate ONU recunosc Kosovo ca fiind stat autonom. Printre ele nu se numără și România, care are relații diplomatice apropiate de Serbia și relații nule cu Kosovo. La rândul ei, țara vecină continuă să nu accepte independența proclamată de kosovari.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.