Euro 2024

Afacerea care a „bubuit” odată cu Euro: „Și să vedeți când vin englezii!” » Dialog simpatic cu proprietarul: „Ce face Hagi acum, e-n politică?”

+22 Foto
Euro 2024 a crescut numărul de clienți ai spălătoriilor cu autoservire

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 20 iunie 2024

În orașele din Germania întâlnești la tot pasul locații unde îți poți spăla hainele, spălătorii self service unde totul se află la dispoziția clientului. Un proprietar al unei astfel de locații ne-a dezvăluit că în această perioadă, cu ocazia Campionatului European, numărul în creștere al turiștilor a coincis cu un „boom” al volumului de clienți.

A apela la spălătoriile cu autoservire este o practică întâlnită și în marile orașe din România, o tendință care a luat avânt în ultimii ani. În Germania, acest obicei este dus la alt nivel.

Foarte multe locuințe, în special cele scoase la închiriere pentru turiști, nu sunt prevăzute cu mașini de spălat, ceea ce poate deveni problematic atunci când șederea se întinde pe mai mult de câteva zile.

Pentru cei aflați într-o astfel de situație, soluția este la îndemână: spălătoriile cu autoservire. Le întâlnim la tot pasul în Wurzburg și nu numai, sunt chiar cu zecile în orașele mari.

VIDEO. Koln abundă de spălătorii cu autoservire

Am apelat la o astfel de spălătorie în Koln, orașul unde sâmbătă, pe 22 iunie, naționala României va da piept cu Belgia. Situată central, locația mustea de oameni, majoritatea scoțieni prezenți aici pentru Campionatul European. Cu o seară în urmă, Scoția o înfruntase pe Elveția chiar la Koln, 1-1.

>

Din start un mare plus față de locațiile similare din Wurzburg: aici, instrucțiunile sunt scrise și în limba engleză, nu doar în germană.

Locația este prevăzută cu două mașini de spălat cu o capacitate de încărcare de 14 kilograme, 10 cu o capacitate la jumătate, plus 6 uscătoare, necesare în cele mai multe cazuri. Greu de crezut că cei care nu au acasă o mașină de spălat, indiferent de motiv, ar avea unde să întindă hainele pentru a le usca, mai ales că ele pot ieși destul de ude, în funcție de programul de spălare ales.

În privința spălării, sunt de urmat 5 pași pe care-i memorezi după câteva priviri aruncate pe afișe. Acestea te ghidează: introduci hainele în una dintre mașinile disponibile, alegi programul de spălare, de la 15 la 60 de grade, apoi mergi la automat pentru a achita serviciul.

O spălare se poate duce spre 6 euro

Aici se poate ivi o problemă, pentru că ai nevoie de bani cash. O spălare în cazul mașinilor de 7 kilograme costă 4,5 euro. Detergentul pulbere, dacă nu aduci de acasă, 0,6 euro, iar balsamul la fel de mult. Plătești consumabilele, le introduci în mașina de spălat, apoi apeși butonul de start și aștepți un timp prestabilit, în funcție de programul ales.

La 60 de grade, programul durează 38 de minute. Încăperea este prevăzută și cu un spațiu de așteptare, câteva scaune și un automat de cafea, de care se servesc cei care aleg să aștepte la fața locului ca mașina să-și încheie programul.

Am băgat câteva haine la spălat, iar între timp cel care administrează locația, un indian stabilit în Germania, își face apariția pentru a încărca automatul cu monede. Afacerea merge bine în această perioadă, mai ales că Euro 2024 a adus un număr mare de turiști în Koln și celelalte 9 orașe care găzduiesc meciuri. Exemplul perfect sunt cei 9-10 scoțieni care încarcă sau descarcă haine în și din mașini.

Număr în creștere de clienți odată cu Euro 2024

„În mod normal, 50% dintre clienții pe care îi avem vara sunt localnici, restul turiști. Acum aș spune că procentajul de turiști este ceva mai mare, mulțumită Euro. Mă aștept să crească și mai mult săptămâna viitoare, când va juca Anglia aici”, spune administratorul într-o engleză foarte bună.

Acesta admite că este o mare provocare să mențină afacerea rentabilă pe timpul iernii: „Mai ales în decembrie și ianuarie vin mai puțini oameni. Și raportul diferă, 75% localnici și doar 25% turiști. Dar în cele 4-5 luni de vară faci ceva bani”.

„E bun de ceva fiul lui Gheorghe Hagi?”

Îi spun că sunt român, vede acreditarea UEFA și realizează că sunt aici pentru turneul final. Imediat, o întrebare despre fotbalul românesc: „Gheorghe Hagi’s son. Does he play for the national team? Is he any good?”.

Nu doar că joacă, chiar poartă numărul 10, îi răspund. El plusează: „Ca tatăl lui. Toată lumea îl știe pe Hagi”.

Aprofundează subiectul: „Ce face acum Hagi, e implicat în politică, sau...?”. Aude că în 2023 a câștigat titlul ca antrenor-finanțator la Farul Constanța și nu se sfiește să admită că „nu am auzit de echipa asta, doar despre Steaua”.

Cine se trezește devreme spală mai ieftin!

Tragem linie și calculăm că o spălare, cu tot cu detergent și uscarea hainelor, a costat 7,2 euro. În funcție de oraș și de zona spălătoriei puteți scăpa puțin mai ieftin.

Clienții recurenți au posibilitatea de a cumpăra un card de fidelitate, un serviciu care ar reduce costul total al operațiunii de la 7,2 la 6 euro.

Un alt „truc” ar fi o vizită matinală. Unele spălătorii le oferă tarife mai avantajoase celor care le trec pragul în primele ore ale dimineții.

Tot mai mulți oameni locuiesc singuri și în spații mici

Există câteva motive pentru care acest gen de afacere are succes în Germania. Chiar proprietarul spune că în foarte multe gospodării locuiește câte o singură persoană.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică al Germaniei, în 2022 era vorba despre 41% dintre acestea, probabil chiar mai mult acum.

„Mulți locuiesc în garsoniere, nu au loc pentru mașini de spălat sau preferă să-l ocupe cu altceva. În plus, se mută des cu munca, stau 1 an într-un oraș, apoi pleacă, așa că nu mai cumpără”, încheie el.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.