Mai multe echipe, în frunte cu Germania și Spania, și-au confirmat valoarea la Euro 2024, cele menționate fiind și primele ce și-au asigurat matematic prezența în "optimi".
Și mai lungă e însă lista formațiilor care au evoluat sub așteptări. Departe de CV-urile și pretențiile lor. Trebuie incluse aici, deși păstrează încă șanse reale de calificare din grupe, Anglia și Italia.
S-ar cuveni însă ca enumerarea decepțiilor să înceapă cu naționala Croației, finalistă mondială în 2018 și semifinalistă în 2022, când a bătut Marocul în meciul pentru locul 3.
Învinsă categoric de Spania și doar egala Albaniei, Croația a părut obosită, uzată. Asta a mirat și nu prea în condițiile în care generația lui Modric (38 de ani), Perisic (35), Kramaric (33) sau Brozovic (32) lasă impresia c-ar fi ajuns la capătul puterilor. Epuizată. Ea și-a făcut datoria cu prisosință, dar nu puțini sunt comentatorii care apreciază că nu mai e în stare să țină pasul.
În general, fotbalul ex-iugoslav, vezi și Serbia, care a egalat-o pe modesta Slovenie în minutul 90+6!, e în pierdere de viteză. Continuă să scoată jucători de top, nu și echipe.
Încă mai tare au dezamăgit, părere mai largă, Anglia și Italia. Chiar dacă, repet, ambele au șanse să meargă mai departe. Anglia e chiar lider în grupa C, cu 4 puncte, doar că "remiza" cu Danemarca a provocat un val uriaș de critici dincolo de Canalul Mânecii. Asta deoarece "Anglia a cântat fals" (BBC), "Three Lions au avut noroc să scape cu un egal după un joc pasiv" (The Telegraph) ori "Anglia a jucat haotic, fără control și disciplină" (The Times).
La fel de caustici, toți foștii mari internaționali insulari i-au reproșat selecționerului, citez din Gary Lineker, "prestația apatică, lipsită de intensitate și de presing".
Alan Shearer s-a referit la "O orchestră foarte dotată, dar lipsită de dirijor", în timp ce Rio Ferdinand a arătat cu degetul spre același Southgate, căruia i-a imputat schimbările lui Kane, Foden și Saka.
"Cine-o fi vrut Gareth să dea gol dacă i-a înlocuit pe cei 3?!", l-a întrebat, evident retoric, Ferdinand pe cel mai bine plătit selecționer de la CE, Southgate având un contract anual de 5,8 milioane de euro, aproape de 25 de ori mai mare decât al lui Edi Iordănescu! Firește, n-a primit niciun răspuns.
În ciuda intervențiilor magistrale ale portarului Donnarumma, salvator în 5-6 situații și lăudat ca "stratosferic" de presa italiană, Squadra Azzurra a cedat clar în fața unei Spanii care putea câștiga mai confortabil.
Gianluigi Donnarumma în Spania - Italia 1-0 Foto ImagoChiar dacă a pierdut în urma unui autogol, trupa lui Spalletti le-a lăsat un gust amar suporterilor. Ca atare, Gazzetta dello Sport a pus degetul pe rană când a titrat "Ne-au lipsit talentul și un om care să știe să dribleze". Corectă remarca, Italia apărând ca o garnitură alcătuită din tineri sârguincioși, dispuși să transpire, însă fără har. Iar în fotbal nu se poate trăi din amintiri.
Cum Euro 2024 e în desfășurare, nu-i exclus ca lucrurile să se schimbe și observațiile de mai sus să fie contrazise. Unele echipe doar să se fi încălzit mai greu și să-și dea drumul la joc pe parcurs. De văzut, de urmărit.
{{text}}