Euro 2024

Criteriile de departajare în faza grupelor la Euro 2024: situația României, complicată de Slovacia - Ucraina

+38 Foto
Criteriile de departajare în grupele Euro 2024 sunt clare. Foto: Imago

Articol de George Nistor  —  vineri, 21 iunie 2024

Victoria cu Ucraina și celelalte rezultate din grupa E de la Euro 2024 o aduc pe România în fața calculelor de calificare în faza „optimilor”. În ultima rundă, în care „tricolorii” o vor înfrunta pe Slovacia, iar Belgia pe Ucraina, vor conta și criteriile de departajare în cazul în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte.

România - Belgia se va disputa sâmbătătă, de la 22:00, în cea de-a treia etapă a fazei grupelor, pe RheinEnergieStadion din Koln. Partida va fi transmisă de către Pro TV și în format liveTEXT pe GSP.ro.

Ceva e clar: dacă va învinge și Belgia, naționala lui Edi Iordănescu va ajunge în „optimi”.

Criteriile de departajare în grupele Euro 2024: meciurile directe, apoi golaverajul

UEFA a stabilit criterii clare de departajare în cazul în care două sau mai multe echipe din aceeași grupă sunt la egalitate de puncte. Acestea se aplică în ordine.

Primul criteriu de clasificare este cel al meciurilor directe. Al doilea este reprezentat de golaverajul superior, urmat de cel al criteriului golurilor marcate.

Dacă și după ce s-au aplicat cele 3 criterii, în cazul în care există o egalitate între 3 echipe, două dintre ele nu pot fi departajate, se reia procesul doar cu cele două formații. În continuare, se pot aplica următoarele criterii secundare:

  • golaveraj superior în toate meciurile din grupe
  • număr mai mare de goluri marcate în toate meciurile din grupe
  • cel mai mic punctaj disciplinar pe baza cartonașelor galbene și roșii primite de jucători și oficialii echipei în toate meciurile din grupe (cartonaș roșu = 3 puncte, cartonaș galben = 1 punct, eliminare pentru două cartonașe galbene într-un meci = 3 puncte)
  • poziția în clasamentul general al calificărilor europene (dacă este cazul Germaniei, echipă gazdă, se trage la sorți).

Cum se decid cele mai bune 4 echipe de pe locul 3

Cel mai bine clasate 4 echipe pe locurile 3 în grupe merg și ele în „optimi”. Departajarea are o cu totul altă ordine a criteriilor decât cea prezentată anterior:

  1. numărul mai mare de puncte;
  2. golaveraj superior;
  3. număr mai mare de goluri marcate;
  4. număr mai mare de victorii;
  5. cel mai mic punctaj disciplinar pe baza cartonașelor galbene și roșii primite de jucători și oficialii echipei în toate meciurile din grupă (cartonaș roșu = 3 puncte, cartonaș galben = 1 punct, eliminare pentru două cartonașe galbene într-un meci = 3 puncte)
  6. poziție în clasamentul general al calificărilor europene. Dacă este cazul Germaniei, echipă gazdă, se trage la sorți.

FOTO. Banner controversat la Slovacia - Ucraina! A fost dat jos la pauză

+38 Foto
Banner-ul cu tentă politică afișat la meciul ucrainenilor cu Slovacia / foto: Eduard Apostol (GSP)

VIDEO. Belgienii au prefațat meciul cu România

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.