Euro 2024

CALCULE: România e aproape de istorie » Cum ne calificăm încă de azi în „optimile” EURO 2024

Radu Drăgușin, în România - Ucraina 3-0, foto: Imago Images

Articol de Adrian Duţă  —  Saturday, 22 June 2024

România înfruntă azi Belgia la EURO 2024, de la ora 22:00, liveTEXT pe GSP.ro, cu informații de la fața locului de la reporterii Gazetei. „Tricolorii” se pot califica în optimile de finală ale Campionatului European după a doua etapă a grupelor.

România a început entuziasmant EURO 2024, 3-0 cu Ucraina în prima etapă din grupe. Astfel, „tricolorii” și-au creat niște șanse uriașe de a merge în „optimi”, ceea ce se poate întâmpla matematic încă de azi.

Calcule: Cum se poate califica România în „optimile” EURO după meciul cu Belgia

Calculele pentru calificarea directă sunt extrem de simple. România e matematic în optimile de finală dacă o bate pe Belgia. Cu 6 puncte după primele două etape, „tricolorii” ar fi liderii grupei.

România ar fi astfel sigură de unul dintre primele două locuri indiferent de rezultatul cu Slovacia, de pe 26 iunie. Dacă batem Belgia, ne ducem la 6 puncte de adversara de sâmbătă și la 3 de Ucraina. Avem avantajul meciului direct cu ucrainenii, deci nu am mai putea fi depășiți nici de ei.

România e 99% în „optimi” și cu un egal

În orice caz, România trebuie să nu piardă cu Belgia. Și cu o remiză suntem la un pas de „optimi”, nu matematic, dar 99%. În cazul unei remize, „tricolorii” ar face 4 puncte, Belgia ar rămâne cu unul, Ucraina și Slovacia ar avea câte 3.

Cum Belgia și Ucraina se întâlnesc în ultima etapă, nu am putea fi depășiți de ambele echipe, indiferent de rezultatul meciului. Doar una ar putea trece peste noi, în funcție de ce se întâmplă și în partida României cu Slovacia, din ultima rundă.

Andrei Rațiu a făcut înconjurul planetei prin această ipostază din România - Ucraina 3-0. Foto: Imago

Dacă am termina pe locul 3 cu 4 puncte, am fi 99% calificați în „optimi”. Până acum, de la introducerea acestui sistem, în 2016, nicio echipă care a terminat grupa cu 4 puncte la EURO nu a ratat calificarea în optimile de finală.

Pentru România, ar putea fi a doua calificare în fazele finale ale unui Campionat European, după cea din 2000, când am ajuns în „sferturi”. Turneul final avea atunci 16 echipe. Ne-am calificat mai departe dintr-o grupă cu Portugalia, Germania și Anglia.

Polonia, prima națională eliminată de la Euro 2024

Din calculele pentru optimile de finală a ieșit până în acest moment o singură națională. Polonia, învinsă vineri de Austria, scor 1-3, nu mai poate părăsi ultima poziție a grupei D.

Franța și Olanda au remizat în meciul direct, prima „remiză albă”, și sunt gata să meargă împreună în optimile de finală. Austria stă la pândă.

VIDEO. Edi Iordănescu: „A fost normală euforia după victoria cu Ucraina. Meciul de sâmbătă e o nouă provocare. Vorbim de locul trei la nivel mondial”

>
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.