Italienii ocupă primul loc în sondajul realizat de ING și Kantar în 10 țări ale căror echipe naționale au șanse să devină campioane continentale. Cu 37% microbiști din populația totală, „macaronarii” s-ar lipsi de 420 de euro ca elevii lui Spalletti să ia trofeul. Urmează austriecii (324) și englezii (319), nemții ar plăti 225 de euro, iar neerlandezii, numai 46, de nouă ori mai puți decât peninsularii.
La fiecare 4 ani (cu excepția ediției pandemice 2021), Euro adună crema fotbalului continental, care s-a diluat la turneul final din Germania, unde participă 24 de echipe naționale și unde zecile de mii de suporteri veniți din toate colțurile Europei nu s-au uitat la bani ca să-și vadă pe viu favoriții.
Aceștia, fiecare după posibilitățile financiare și speranțele lor la trofeu, visează să sărbătorească pe 14 iulie, la Berlin, cucerirea coroanei de către reprezentativa țării lor. Unii ar plăti chiar destui bani, cât un bilet de intrate la meci la prima categorie.
Cei mai mulți microbiști din Europa sunt cei italieni și spanioli
Pornind de la această idee originală, ING și compania engleză de cercetare a pieței Kantar au realizat, chiar înaintea startului competiției, consumat pe 14 iunie, un interesant sondaj în rândul fanilor din statele ale căror selecționate aspiră cu șanse importante la Cupa Henri Delaunay.
Așa arată ierarhia primelor zece țări, ai căror fani ar da bani pentru ca naținala lor să ia titlul / Foto: ING/KantarLa întrebarea „Câți bani ați fi dispuși să scoateți din conturi doar ca să vă vedeți naționala pe prima treaptă la acest turneu final?", italienii s-au dovedit cei mai cu dare de mână, cu 420 de euro.
Englezii ar achita pentru titlu cu 100 de euro mai puțin decât au licitat italienii
Asta în condițiile în care, nu e nicio surpriză!, peninsularii, la egalitate cu spaniolii, dețin cel mai mare procent de microbiști din totalul populației dintre țările Uniunii Europene (37%) și dezbat cel mai cu pătimaș rezultatele din teren. Fanii Furiei Roja se clasează abia pe a patra poziție, cu puțin sub 300 de euro. Între aceste două nații de suporteri, se află Austria (324) și Anglia (319).
2titluri de campioană a Europei a câștigat atât Italia, cât și Spania. Peninsularii au luat titlul în 1968 și 2021, în timp ce ibericii s-au impus la edițiile din 2008 și 2012
Batavii și portughezii nu cred în șansele naționalelor lor la trofeu
Aceste sume prezentate de ING și Kantar trebuie însă corelate și cu puterea de cumpărare a populației din fiecare stat și cu interesul oamenilor pentru fotbal, punctul atunci când are loc Campionatelul European.
„În Portugalia poți cumpăra cu 33% mai mult decât o faci în Țările de Jos, la fel în Spania și Italia, în ultimul caz plusul față de statul batav fiind de un sfert", au explicat autorii sondajului.
Surprinde locul ocupat sub Croația (#5, cu 246 de euro), de suporterii din Germania și Franța, care s-ar dispensa de 225 de euro, respectiv 183. Dintre adversarele din grupa E ai „tricolorilor", între primele zece favorite își face loc Belgia, pe a opta poziție, cu doar 135 de euro.
Neerlandezii rămân cei mai zgârciți sau nepăsători la fotbal, licitând la o sumă de peste nouă ori mai mică decât italienii. Suporterii portughezi chestionați nu au depășit bariera de 100 de euro, poate și o dovadă că nu cred în șansele trupei lui Cristiano Ronaldo.
1% din batavii neatrași de fotbal ar renunța o lună la smartphone pentru titlu
Un capitol original la care au cules opiniile a fost cel al modernelor telefoane celulare. Mai precis, întrebarea adresată fanilor a fost în ce măsură ar accepta să uite timp de o lună de smartphone-uri, „interdicție" care ar echivala cu câștigarea titlului european. Explicația realizatorilor sondajului se sprijină pe faptul că naționala batavă așteaptă titlul continental de 36 de ani.
Fanii din Țările de Jos sunt jos și la procentul celor ce ar „pierde” smartphone-ul în schimbul triumfului la Euro 2024 / Foto: ING/KantarDoar 20% ar fi de acord să nu mai folosească telefonul timp de 30 de zile, iar 7% ar corela acest „stop" cu oportunitatea de a lua titlul, în timp ce doar un procent al neerlandezilor insensibili la fotbal ar face acest "sacrificiu" pe o perioadă cât competiția găzduită de Germania.
{{text}}