Nationala

Coincidențe incredibile față de Euro 2020, cu Slovacia în prim plan. Și atunci avea nevoie de un egal în ultima etapă ca să se califice în „optimi”. Ce s-a întâmplat

+38 Foto
Chemat s-o redreseze pe Napoli, Francesco Calzona ar putea rata și al doilea obiectiv din 2024 la cârma Slovaciei / Foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie  —  duminică, 23 iunie 2024

Naționala Slovaciei are 3 puncte după două jocuri în grupa E, exact ca la turneul final din 2021, fiind chiar și într-o serie cu aceeași literă și, la fel, ocupând a treia poziție înaintea rundei decisive, cu un golaveraj identic (2-2). Atunci, a cedat la scor (0-5) cu Spania și au spus adio Euro!

În urmă cu trei ani, la Euro 2020, unicul turneu itinerant (s-au jucat patru partide în București, pe Arena Națională), Slovacia a trecut printr-o experiență similară. Este incredibil câte coincidențe sunt cu traseul din 2021 pentru reprezentiva din fosta Cehoslovacie!

+38 Foto
Banner-ul cu tentă politică afișat la meciul ucrainenilor cu Slovacia / foto: Eduard Apostol (GSP)

Slovacia era tot în grupa E și, înaintea ultimei etape, se afla pe locul 2, tot cu 3 puncte, în urma unui succes, tot la limită ca acum, 2-1 contra Poloniei.

Au învins în 2021 Polonia (1-0), dar au rămas cu trei puncte

La fel ca-n 2024, slovacii au pierdut meciul al doilea, 0-1 cu Suedia (tot la limită, acum a fost 1-2 cu Ucraina), și au ajuns înaintea ultimelor 90 de minute cu 3 puncte și pe locul al doilea (în prezent sunt pe 3).

Și atunci, slovacii aveau același golaveraj 2-2 după primele două partide!

Golul lui Milan Skriniar de 2-1 a fost decisiv în partida contra Poloniei de la Euro 2020 / Foto: Imago

Și cu acea ocazie, le era de ajuns un egal - dar înfruntau, e adevărat, teribila Spanie, nu România - pentru a merge în "optimi", împreună cu Suedia.

Au fost demolați de Furia Roja (0-5) și au încheiat grupa cu golaveraj -5. În topul locurilor 3 din cele șase grupe, Slovacia a fost pe ultima poziție.

La Euro 2020 s-a dus în „optimi" Ucraina, învinsa de-acum!

Al patrulea bilet către cele mai bune 16 echipe ale Europei a fost prins de Ucraina (3 puncte, -1 golaveraj), alături, în ordine, de Portugalia, Cehia și Elveția.

Așa arăta clasamentul lourilor 3 din cele 6 grupe de la Euro 2020, la care Romînia a fost gazdă neparticipantă!

Selecționata lui Serhiy Rebrov, grație succesului chiar în compania slovacilor, are în clipa de față tot trei puncte, însă golaveraj ceva mai slab (-2).

Biscotto sau nu, mister Calzona, pentru „optimi" la braț?

Cu doar o remiză (biscotto ori nu, mister Calzona?) împotriva României, miercuri la Frankfurt, squadra lui Lobotka și Skriniar ar încheia grupa din nou pe #3.

Diferența față de turneul „pandemic", de-acum trei ani, este că acum Slovacia ar merge mai departe, acumulând 4 puncte! Și ar bifa astfel a doua trecere peste faza grupelor (prima a fost cea din Franța în 2018) din istorie după separarea de Cehia în 1993.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.