David Popovici, 19 ani, a cucerit două medalii de aur pentru România la Campionatele Europene de la Belgrad, o competiție din care GSP a evidențiat cinci episoade semnificative.
Campionatele Europene de la Belgrad se încheie duminică seară în bazinul descoperit din baza „Milan Gale Muskatirovic”. Pentru România punctul a fost pus sâmbătă printre nori gri, fulgere și ploaie, atunci când Denis Popescu s-a oprit în semifinale la 100 metri spate, o probă în care a încercat să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris.
Programul a fost bulversat, probele desfășurându-se chiar și printre averse, românul a înotat 55,85s, departe de cel mai bun timp al său 53,97s, el acuzând și unele probleme fizice. Biletul se obținea cu o performanță sub 53,74s.
David Popovici a fost cel care a pus România în clasamentul pe medalii cu dubla sa de la 100 și 200 metri liber. Dincolo de statistică, au vorbit timpii pentru înotătorul român, care a câștigat aurul la 100 metri liber cu 46,88 și la 200 metri liber cu 1:43,13.
Bazinul din baza „Milan Gale Muskatirovic”, așa cum arăta sâmbătă seară Foto: Roxana Fleșeru
Timpi care s-au așezat în istoria celor două probe. David și-a caracterizat plastic pe Instagram evoluția „zâmbăreț”, ieșind puțin din exilul autoimpus în ceea ce privește rețelele sociale. Au fost multe luni în care a pus totul în antrenamente, așa cum o va face și în cele cinci săptămâni care au mai rămas până la Jocurile Olimpice.
Dar până acolo, Campionatele Europene au lăsat în urmă câteva episoade care merită menționate.
1. Cum arată efortul
După cursa din finala de la 200 metri liber, David Popovici a cerut apă. S-a așezat pe marginea platformei de la zona mixtă. Pentru că nu exista decât apă extrem de caldă, Dragoș Luscan, preparatorul său fizic, a fugit și i-a adus apă rece, așa cum ceruse campionul. 200 de metri înotați poate părea puțin, însă efortul este imens.
După finala de la Campionatele Mondiale de la Budapesta din 2022, David spunea: „Cred că această medalie a durut cel mai mult în picioare, au ars, e normal să ardă...”. La Sette Colli în 2023, i-au țiuit urechile, iar la Fukuoka a simțit că i se taie filmul. Senzațiile sunt brutale, iar faptul că după asemenea efort, înotătorii mai pot articula și declarații pentru jurnaliști este incredibil.
2. Caietul domnului Adi
După fiecare cursă a lui David Popovici, Adrian Rădulescu, antrenorul său, și Dragoș Luscan veneau rapid pentru a-i măsura lactatul, o analiză care dă multe indicii. Rădulescu are mereu la el un caiet în care își notează valorile.
Dragoș Luscan (stânga) și Adrian Rădulescu așteptând la capătul bazinului Foto: Raed KrishanTeza de doctorat a antrenorului lui David Popovici se numește „Studiu privind dinamica zonelor metabolice de efort la înotători antepubertari și pubertari”, al cărei motto este un citat al lui Vince Lombardi, mare antrenor de fotbal american: „Perfecțiunea nu se poate obține. Însă, în cazul în care alergăm după perfecțiune, este foarte posibil să atingem excelența”. Teza de doctorat a lui Adrian Rădulescu este o lectură fascinantă care conține, evident, și studii făcute de antrenorul lui David.
3. Bucurie de copil
David Popovici a adus bucurie printre copii și la Belgrad. A semnat autografe, iar la finalul competiției le-a oferit și câteva căști, dar pentru că era prea mulți și prea puține căști, românul s-a întors cu spatele și le-a aruncat, iar unul dintre norocoși a strâns-o la piept pe a sa, nevenindu-i să creadă că de acum are o cască a românului cu semnătură pe care o arăta mândru oricui.
David a avut răbdare cu toți, chiar dacă timpul după fiecare cursă e prețios, cu cât ajunge mai repede să înoate cei 1.000-1.500 de metri pentru a spăla acidul lactic din corp, cu atât mai bine.
Copilul care a prins casca aruncată de David Popovici Foto: Roxana Fleșeru5 finalea avut delegația României la Belgrad David Popovici (100 m și 200 m liber), ștafeta de 4x100 m liber, Aissia Prisecariu (200 m spate), Denis Popescu (50 m fluture)
4. Campion în izolare
Înotul este un sport frumos, dar în același timp unul care te consumă psihic foarte mult. Iar exemplele de înotători care au avut nevoie de pauze pentru a-și recupera dorința și bucuria de a înota sunt multiple. Unul dintre ele este a maghiarului Kristof Milak, campion olimpic, mondial și european, deținător al recordului mondial la 200 metri fluture.
Kristof Milak după o cursă de la Belgrad 2024 Foto: Roxana FleșeruLa Belgrad, a participat pentru prima oară la o competiție majoră după Roma 2022, el îndepărtându-se de înot pentru luni bune din cauza unor probleme de sănătate mintală. S-a impus la 100 și 200 metri fluture, realizând dubla aceasta pentru a treia oară la Campionatele Europene.
Taciturn și aflat în conflict cu presa din Ungaria, Milak nu a vorbit deloc despre performanțele sale, refuzând orice fel de dialog indiferent de țara din care proveneau jurnaliștii. În presa din Ungaria acest conflict este rezumat: „Kristof Milak nu a fost disponibil pentru declarații”. Antrenorul său este cel care mai oferă detalii despre pregătirea campionului olimpic en titre de la 200 metri fluture.
5. Oftica unui adolescent
Patrick Dinu la Campionatele Europene de la Belgrad 2024 Foto: Roxana FleșeruPe lângă David Popovici, delegația României a mai avut alte trei finale și câteva încercări de atingere a baremului A de calificare la Jocurile Olimpice. Patrick Dinu a încercat la 100 metri liber și cu toate că a scos cel mai bun timp al său pe această distanță, 48,87s, nu a ajuns pentru a îndeplini standardul, care era fixat la 48,34 s.
El a înotat și în ștafeta de 4x100 metri a României, care a ocupat locul al cincilea, iar după ce a ieșit din bazin și a văzut că a înotat 47,83 s, find însă în ultimul schimb al ștafetei, a țipat de frustrare. Întrebat dacă este dezamăgit, înotătorul, care din toamnă va studia la Princenton, a spus: „Sunt ofticat, dezamăgit nu mi se pare cuvântul potrivit, mai mult ofticat. Jumătate de secundă de barem mi se pare destul de bine. Am 19 ani și sper ca la Los Angeles să particip”.
{{text}}