Euro 2024

Am fost printre cei 61.000 de spectatori de la Turcia - Portugalia » Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut în „vulcanul” din Dortmund

+9 Foto
A fost spectacol în tribune la Turcia - Portugalia // foto: Daniel Grigore (GSP)

Articol de Daniel Grigore  —  luni, 24 iunie 2024

Să trăiesc Turcia - Portugalia de la fața locului, cu peste 61.000 de oameni în tribune, a fost o experiență marcantă. Imediat voi explica de ce.

  • Episodul 5 din rubrica „Jurnal de Euro”, o serie menită să aducă în lumina reflectoarelor ceea ce se află în spatele cortinei oficiale a competiției, aspectele aparte observate de reporterii GSP.ro prezenți în Germania.

Evidentă și din fața televizoarelor, pasiunea turcilor te izbește din plin atunci când te afli printre ei, când îi vezi pe viu cum scandează, cântă, sar și își sprijină favoriții.

Și lusitanii sunt inimoși, aprind torțe în afara stadionului, cântă pe străzi, fac stadionul să răsune cu fiecare „Siuu” la comun, dar nu pot face față superiorității numerice a oponenților.

Atmosferă la superlativ

Câteva momente sunt elocvente în acest sens:

-> Clipele în care crainicul a anunțat echipa Portugaliei au fost întâmpinate de un cor puternic de fluierături din partea turcilor. Nici numele lui Cristiano Ronaldo, oricât de tare l-au strigat lusitanii, nu a străpuns huiduielile copioase ale zecilor de mii de turci.

-> Imnul Turciei a fost de-a dreptul asurzitor, mai că mi-aș fi dorit să am o pereche de dopuri de urechi la îndemână!

Sigur, pe măsură ce minutele din meci treceau, pe măsură ce pe tabelă se mai adăuga câte un gol în dreptul Portugaliei, galeria turcă și-a pierdut din entuziasm, portughezii preluând conducerea și fonic, nu doar fotbalistic.

Momentul lui Pepe

Ce m-a impresionat a fost momentul în care cele două galerii au depus armele și au coalizat pentru a-i oferi un moment de apreciere lui Pepe, jucător care la 41 de ani și aproape 4 luni tocmai pusese în scenă o prestație deosebită, o lecție în ale apărării.

În ciuda scorului, 0-3, în ciuda dezamăgirii că ai lor nu aveau să obțină rezultatul scontat, turcii au simțit să aplaude un fotbalist special, care tocmai fusese autorul unei evoluții speciale. Un standing ovation din partea ambelor galerii, un moment care întruchipează esența fotbalului.

Pepe le-a răspuns cu aceeași monedă celor care-l aplaudaseră // foto: Guliver/gettyimages

Ce nu mi-a plăcut

Bineînțeles, n-avea cum să fie totul roz. N-ați văzut, sunt sigur, pentru că cei de la UEFA sunt tare atenți cu astfel de momente, dar până la fluierul final, în a doua parte, meciul a fost întrerupt nu o dată, ci de patru ori din același motiv, pătrunderea spectatorilor pe teren.

În primele 3-4 minute după final, în timp ce jucătorii aplaudau spectatorii, alți 2 fani au fentat forțele de ordine și au ajuns în preajma fotbaliștilor. De 6 ori la același eveniment?!

Da, niciunul nu a avut intenții perfide, toți doreau un selfie alături de Cristiano Ronaldo, dar ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi avut? Repet, aceeași scăpare... de 6 ori? Integritatea fizică a jucătorilor cine o asigură, mai ales la un turneu învăluit de atâtea amenințări teroriste?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.