Nationala

„Atenție, cu Slovacia poate degenera treaba, să nu ajungem ai nimănui!” » Liță Dumitru, emoționat despre naționala României: „Am simțit ce a trăit Stanciu! Mi-au dat lacrimile, incredibil”

Ion „Liță” Dumitru, membru al naționalei României la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Foto: Imago Images

Articol de Sebastian Culea, Alexandru Stanciu  —  marţi, 25 iunie 2024

Ion „Liță” Dumitru, membru al naționalei României la Campionatul Mondial din Mexic 1970, a comentat pentru Gazeta Sporturilor prestația „tricolorilor” la EURO 2024. România joacă mâine decisivul de calificare în „optimi”, cu Slovacia, de la ora 19:00, liveTEXT pe GSP.

Fost internațional, cu 50 de selecții la națională, Liță Dumitru consideră că naționala României nu avea mari șanse în meciul cu Belgia, explică ce ar trebui să facă prima reprezentativă în duelul cu Slovacia, de ce Mihăilă l-a scos pe Coman din primul „11” și cum era să ajungă Edward Iordănescu antrenor la Chiajna.

Liță Dumitru: „Am simțit ce a simțit Nicolae Stanciu”

- Cum vi s-a părut România la Euro?
- Am văzut meciul cu Ucraina pe stadion, mi s-a părut senzațional. Mi-a plăcut sintagma cu «Generația de suflet», o denumire frumoasă, de viitor, după «Generația de Aur», asta poate însemna ceva, o poveste frumoasă.

- Ce v-a impresionat cel mai mult?
- Am simțit exact ceea ce a simțit Stanciu când a marcat, e o mare bucurie pentru un fotbalist. Să joci în fața atâtor oameni... mi-au dat lacrimile. Când dai un asemenea gol trăiești niște clipe așa de frumoase. Mă apucă nostalgia și lacrimile, a fost foarte frumos când am auzit imnul cântat de atâția suporteri.

Ion „Liță” Dumitru, membru al naționalei României la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Foto: Imago Images

- V-a trezit amintiri?
- Da, imnul pe un stadion de fotbal e cel mai emoționant lucru. Țin minte, eram penultimul în rând, după Florea Dumitrache, ne motiva maximum. „Mopsul”, mare personaj, când începea meciul îmi zicea: «Vezi că e o blondă, rândul doi, al treilea scaun» (râde). Acolo trebuia să impresionăm noi. Nu, serios acum, nu e nimic mai frumos decât imnul în fața unui stadion plin la un turneu final.

Liță Dumitru: „Dennis Man nu trebuie condamnat”

-Meciul cu Belgia cum vi s-a părut?
- Au o echipă valoroasă, au jucători care au câștigat titlul în cele mai tari campionate din lume. Galeria noastră a fost la alt nivel, ne-am dorit mai mult, alimentați - poate! - și de victoria cu Ucraina, dar echipa a fost depășită. Ne-au studiat foarte bine belgienii, au știut unde să acționeze, jucătorii noștri n-au știut să se apere, au fost timorați, lucru care s-a văzut din primul minut.

10 goluria marcat Liță Dumitru pentru naționala României

-Ce n-a mers?
- A fost o prestație foarte slabă, jucătorii din linia mediană n-au atins mingea mai mult de 10 ori, este inadmisibil. Acum nu mai contează. De aici a plecat prestația foarte slabă, acolo am pierdut. Am părut o echipă modestă, adversarii au simțit de la început că ne domină, știau că vor învinge, o diferență semnificativă între primul și al doilea meci. Cu Belgia am avut ocazii mari în repriza a doua, dacă Man dădea gol, poate reușeam un rezultat pozitiv, dar nu-l putem condamna. Belgienii au știut să facă pressing, au marcat după greșelile noastre.

- Cum a fost pe stadion?
- Se auzea un vuiet senzațional. La ambele partide! Ceva total diferit de vremurile în care jucam noi, mai ales că sunt mult mai mulți suporteri în tribune. Când ești în teren, îți vine să zbori, te simți «Superman». Mi se pare extraordinar că poți trăi așa ceva ca jucător.

Liță Dumitru, dreapta

12 goluriare Liță Dumitru pentru naționala României

Liță Dumitru: „Mă încălzește că mă recunoaște lumea. Dar prezentul contează”

-Cum trebuie abordat meciul cu Slovacia?
- Calificarea ar fi un mare pas pentru România, ar urma să jucăm și alte meciuri, ceea ce ar fi o experință pe care ne-o dorim cu toții. Ceva ce n-am trăit de mult. Nu trebuie să jucăm riscant, trebuie să fim o echipă compactă. Dacă vom juca la fel ca-n primul meci vom câștiga, dar dacă nu, lucrurile pot degenera și ne putem trezi ai nimănui.

- Cum vi se pare turneul final?
- E un European cu multe selecționate valoroase: Franța, Belgia, Anglia, Spania, chiar și Portugalia practică un fotbal frumos. Asta din punct de vedere tehnic, revenind la stare, mi-a plăcut atmosfera, ea nu ține cont de națională azi, e diferită în contrast cu vremurile în care evoluam noi, e o forfotă specială, nu știu dacă aveam asta în vremurile noastre.

- O favorită?
- Aș zice Spania. Pasează excelent, finalizează ca la carte. Spania are stofă de campioană.

-Ați stat printre oameni?
-Am mers alături de suporterii români la stadion, m-a recunoscut lumea, incredibil! N-am jucat degeaba, chiar mă încălzește asta. Le-am zis: concentrarea trebuie să fie pe echipa de acum!

2titluri de fotbalistul român al anului a înregistrat Liță Dumitru, în 1973 și 1975

Liță Dumitru: „Pe Coman am vrut să-l aduc în SUA, s-a opus Gigi Becali”

-A existat o controversă în spațiul public după partida cu Belgia. Mihăilă sau Coman?
- Mihăilă e peste Coman, are viteză mai bună, joacă în Italia. Hai să ne aplecăm și asupra statisticii. Eu îl prefer pe Mihăilă. Nu contează, până la urmă, Edi decide. Dacă ar fi să aleg, eu l-aș alege pe Mihăilă, dar nu vreau să zic că nu-mi place Florinel, e un jucător talentat.

- Există un istoric cu Florinel?
- Pe Coman am vrut să-l aduc în SUA, dar nu s-a înțeles Gigi Becali la bani, era un contract pe 4 ani. Nu i-a dat drumul să plece atunci, s-a dus în jos, psihic!, a fost un moment de cumpănă, a pierdut un salariu imens. Gigi a pierdut niște bani, Coman este un fotbalist foarte bun, datorită lui a luat FCSB campionatul, până la urmă.

Darius Olaru și Florinel Coman în tricoul FCSB, foto: Raed Krishan / GSP

Liță Dumitru: „Am vrut să-l aduc pe Iordănescu la Chiajna”

- Selecționerul se ridică la standarde?
- Am vrut să-l aduc pe Edi la Concordia Chiajna. Dar n-a fost de acord Tănase (n.r. președintele clubului), mie mi-a plăcut și îmi place foarte mult, un antrenor foarte bun, atent la detalii. A făcut o treabă foarte bună și va face în continuare, n-am dubii.

- Unde ajungem? Cum se termină povestea asta?
- Vorbeam și cu Mircea Lucescu, eu cred că trecem de grupe. Avem șanse să ne calificăm, chiar și dacă o facem de pe locul 3. Nu trebuie să-i sfidăm pe slovaci, vreau să văd jucătorii noștri ca la meciul cu Ucraina.

- Avem suficiențe?
- Ne întoarcem la ultimul meci. Este o diferență mare între noi și belgieni, de la pregătire la jucători, Drăgușin este cel mai valoros jucător al nostru, dar nu joacă atât de des. Stă bine fizic pentru un fundaș central, joacă în cel mai tare campionat din lume, dar nu e destul.

- Dar puncte forte?
- Îmi plac foarte mult și Mihăilă, Ianis și Stanciu. Nu mai zic de Rațiu, care a jucat foarte bine, dar n-aveam cum să câștigăm cu Belgia. Ei puteau să facă mai mult, noi am făcut cât am putut, chiar am fost aproape de potențialul maxim ca prestație.

- Cum e cu Ianis, un număr 10 pe bancă?
- Ianis e un fotbalist bun, ar avea nevoie de mai multă încredere. Calități are, trebuie să i se dea posibilitatea să le și demonstreze. Acum, nu vreau să mă pun în locul lui Edi, el știe mai bine, e limpede.

Liță Dumitru: „Mă întorc în România!”

- Ce urmează pentru dumneavoastră după Euro?
- Eu? Mă întorc în țară. Am vorbit cu primarul de la Chiajna, cu Minea, voi coordona Centrul de copii și juniori. Nu pot sta departe de fotbal, vreau să ajut la dezvoltarea generațiilor tinere. Mi s-a oferit oportunitatea asta și vreau să ajut.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.